Arçelik, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) iş birliğiyle düzenlediği zirve ile pandemi döneminde daha da artan kadın istihdamı sorununa çözüm olabilecek çalışmalarına dikkati çekti.
Arçelik'ten yapılan açıklamaya göre, toplumsal cinsiyet alanında öncü çalışmalara imza atan Arçelik, UN Women iş birliğiyle "Arçelik ile Eşitle Zirvesi"ne ev sahipliği yaptı.
Zirvenin açılış oturumunda konuşan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Koç Topluluğu'nun, 30 imza ile Birleşmiş Milletler Kadının Güçlenmesi Prensipleri'nin en güçlü destekçilerinden biri konumunda olduğunu belirterek, Topluluk şirketlerinin, erkek çalışanların yoğun olduğu sektörlerde faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Ebiçlioğlu, "Hedefimiz, erkek işi-kadın işi ön yargısını ortadan kaldırarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak. Üretimde, mühendislik alanında, liderlik pozisyonlarında daha fazla kadın çalışanımız olsun istiyoruz. Koç Holding Yönetim Kurulu'nda en az yüzde 30 kadın üye bulundurma taahhüdümüzü topluluk şirketlerimize de genişletmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Arçelik'in 150'ye yakın ülkede 30 bin çalışanı ile önemli bir etki alanına sahip olduğunu vurgulayan Ebiçlioğlu, şunları kaydetti:
"Geniş paydaş ağımız ile ortak hareket ederek toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu çeşitli boyutlarıyla ele alıyoruz. Arçelik'te en yüksek kadın çalışan oranımız yüzde 55 ile Romanya'da. En düşük kadın çalışan oranlarımız ise yüzde 4 ile Pakistan'da ve yüzde 11 ile Bangladeş'te. Kadının güçlenmesi projelerini ülkelere ve iş sahalarına göre ihtiyaç ve eksikleri belirleyerek kurguluyoruz.
Kadınların yetkinliklerini artırarak gelişimlerine ve güçlenmelerine destek olurken, erkeklerin yoğun çalıştığı iş alanlarında; üretimde, Ar-Ge'de sahada, bayi teşkilatında, çalışan sayısında kadın oranını artırma hedefiyle projeler hayata geçiriyoruz.
Arçelik olarak kendimize 2030 yılına kadar STEM ile ilgili departmanlara en az biri fabrika direktörü olmak üzere 3 kadın direktör atama hedefi koyduk."
- Kadın bayi sayısı artıyor
Ebiçlioğlu, kadın girişimciliğinin desteklenmesinin de cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından çok önemli olduğunu belirterek, Beko Kadın Bayi projesi ile erkek yoğun bayilik teşkilatındaki kadın oranını artırmayı hedeflediklerini aktardı.
Ebiçlioğlu, şu ana kadar 1.800'e yakın başvuru alarak bayilik ekosistemine 50'ye yakın kadın bayi kazandırdıklarını bildirdi.
- "Arçelik ile Eşitle projesi yol gösterici nitelikte"
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Programlar Yöneticisi Zeliha Ünaldı da "Toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek yolunda uzun soluklu ortaklarımızdan olan Koç Topluluğu markalarından Arçelik'in Kovid-19 döneminde gerçekleştirdiği Arçelik ile Eşitle projesi, eşit bir gelecek inşa etmek konusunda yol gösterici nitelikte bir uygulamadır.
Geleceğin mesleklerinde kadınlar ve erkekler için eşit yer açmaya yönelik özel politikalar ve uygulamalar geliştirmek, kadınların ekonomik olarak güçlenmesine, şirketlerin rekabet edebilirliğinin artmasına ve toplumsal cinsiyete dayalı kalıp yargıların olumlu yönde dönüşmesine katkı sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com