TBMM - HÜSEYİN GAZİ KAYKI
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Mehmet Habib Soluk, Arap ülkelerinden son yıllarda Türkiye'ye gelen turist sayısında önemli bir artış olduğunu belirterek, Arap Turizm Örgütünün, Türkiye'de temsilcilik açmasının, Arap ülkeleri ile ekonomik, kültürel ve turizm alanında önemli bir iş birliği imkanı sağlayacağını söyledi.
Soluk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyadaki Müslüman nüfusunun hızlı artışının ve alım gücünün yükselmesinin, turizm sektöründe Müslümanlara yönelik bir pazarı ortaya çıkardığını dile getirdi.
Müslümanlara yönelik bu sektörün, 2015 verilerine göre 108 milyon turist ile 145 milyar dolarlık hacme ulaştığına dikkati çeken Soluk, 2020 yılında ise 180 milyon turist ile 200 milyar dolarlık hacme ulaşılacağının öngörüldüğünü aktardı.
Güçlü bir tanıtım yapılması durumunda doğal ve tarihi güzellikleri, dört mevsimin yaşandığı iklimi ile Türkiye'nin bu alanda çok daha avantajlı konumda olduğunu ve bu pazardan büyük pay alacağını belirten Soluk, şunları kaydetti:
"Ortadoğu ülkeleri ve Arap dünyası bizim çok önemli pazarlarımız. Arap ülkelerinden son yıllarda ülkemize gelen turist sayısında önemli bir artış var. 2015 yılında yaklaşık 3,8 milyon civarında turist geldi. Özellikle turizmin zor yılı olarak geçen 2016 yılında bu bölgelerden gelen turist sayısı Avrupa ülkelerine nazaran daha az düşüş kaydetti ya da bazı ülkelerde artış gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığımız sektör ile birlikte bu bölgelerde sürekli acente toplantıları ve tanıtım toplantıları yapıyor. Bölgedeki turizm fuarlarına bakanlığın organizasyonunda sektör büyük ilgi gösteriyor. Özellikle bu bölgelerde yeni ürün ve destinasyonlarımızın da tanıtımına yoğunlaşıyoruz. THY'nin de bu bölgelerden ülkemize yeni hatlar açması sevindirici bir durum."
Merkezi, Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bulunan Arap Turizm Örgütünün, Arap Birliğine bağlı bir örgüt olarak 2000 yılında kurulduğunu anımsatan Soluk, bu örgütün, Arap ülkeleri arasında ve uluslararası alanda turizmi geliştirmeyi, Arap ülkelerinin turizme ilişkin dosyalarını izlemeyi ve bu çerçevede iş birliği olanaklarının geliştirilmesini sağlamayı amaçladığını söyledi.
Yabancılara konut satışında KDV istisnası
Yabancılara konut satışında KDV istisnasının, turizm sektörüne olası etkilerine de değinen Soluk, "Ülkemizi ziyarete gelen turistler, ülkemize geldikleri andan itibaren ulaşım, konaklama, seyahat ve benzeri hizmetlerden yararlanarak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Yabancılara konut satışında getirilen KDV istisnası, ilk bakışta sektörümüzün konaklama kesiminde negatif bir etki yaratacağı düşünülse de atılan bu adımın gerek uzun vadede, gerekse kısa vadede hem turizme hem de ekonomiye ivme kazandıracağına inanıyoruz." diye konuştu.
Soluk, sözlerine şöyle devam etti:
"Dünyanın önde gelen turizm ekonomilerinden biri olan İspanya'nın, ekonomik büyümesini Alman ve İngilizlere gerçekleştirdiği konut satışlarıyla güçlendirdiği bilinmektedir. Bu sayede İspanya bir sonraki seneye bu turistlerin geri dönüşlerini garantilemiş ve bu turistler sürekli hale getirilmiştir. Yabancılara getirilecek KDV istisnası İspanya modelinde olduğu gibi turistlerin ülkemizi ziyaretinde süreklilik sağlayacak, ülkemize gelmeleri kesin olan turistler, ülkeye geldiklerinde yerli seyahat acentelerini tercih edebileceklerdir. Bu sayede seyahatlerini yurtdışından ayarlamaya alışan yabancı turist, yerli acente ile çalışarak yerli firmalarımıza katkı sağlayacak."
Soluk, bu yolla ülkeye gelen yabancı turistlerin, Türkiye'ye geliş sıklığının artacağını ve bütün tatil şanslarını Türkiye'de sahibi oldukları konutta geçirmeyi tercih edeceklerini ifade ederek, böylelikle turistlerin yıl içerisinde kısa bir dönem değil, dört mevsim Türkiye'ye fayda sağlayacağını kaydetti.
dikGAZETE.com