USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Araç kiralama talebinde bu yaz yaklaşık yüzde 30 artış bekleniyor

Otokoç Otomotiv Kiralama Lideri Atılgan, hava yolu ulaşımına artan talebin, araç kiralamada da yaşandığını belirterek, "Bu yaz, araç kiralama talebinin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25-30 bandında artış göstermesini bekliyoruz." dedi.

Araç kiralama talebinde bu yaz yaklaşık yüzde 30 artış bekleniyor
11-07-2024 12:03
Google News
Istanbul

Otokoç Otomotiv Kiralama ve Mobilite İş Birimi Lideri Mert Atılgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsiminin gelmesi ve okulların kapanmasının araç kiralama sektörü için sezon başlangıcı olarak değerlendirildiğini söyledi.

Atılgan, "Bu dönemde artan hava yolu talebi ve şehir hareketlilikleri, araç kiralama taleplerinde de aynı şekilde artışı beraberinde getiriyor. Yaz döneminde talebin kış aylarına oranla neredeyse iki buçuk katına çıktığını söyleyebiliriz. Bu yaz, araç kiralama talebinin geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25-30 bandında artış göstermesini bekliyoruz. Haziran ayında okulların kapanmasıyla aynı döneme denk gelen uzun bayram tatiliyle birlikte beklentimizin üzerinde bir talep aldık. Ocak-haziran döneminde ise geçen yıl aynı döneminin yaklaşık yüzde 20 üzerinde bir talep gözlemledik." şeklinde konuştu.

Atılgan, son dönemde müşterilerinin özellikle ekonomik ve otomatik araçlara olan ilgisinin arttığını dile getirdi.

B segment hatchback otomatik ve C segment sedan otomatik araçların en çok tercih edilen modeller olduğunu ifade eden Atılgan, artan fiyatların, müşteri tercihlerini geçmiş yıllara oranla daha ekonomik seçeneklere yönelttiğini kaydetti.

Atılgan, elektrikli araçlarının genellikle şehir içi kısa kullanımlarda tercih edildiğini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Müşteriler farklı modelleri deneyimlemek için hevesli. Bununla birlikte uzun yol kullanımları için elektrikli araçların henüz ilk tercih olmadığı da bir gerçek. Elektrikli araç kullanımına yönelik destekleyici adımlar çerçevesinde bakıldığında, şarj istasyonları konusunda iş ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz ve ofislerimizin altyapılarını güçlendiriyoruz. Ev de dahil olmak üzere araçlarını istedikleri her yerde şarj etme olanakları olduğunu müşterilerimize iletiyoruz. Diğer taraftan havalimanı otoritelerinin elektrikli araç konusunda altyapıyı sağlamakta hızlı adım atmalarına yönelik ihtiyacın altını çizmek isteriz. Bununla ilgili tüm teknik teçhizatları da müşterilerimize ücretsiz olarak sunuyoruz. İzlenecek rota doğrultusunda öneriler sunan farklı uygulamalar da bulunuyor, biz de söz konusu uygulamaları müşterilerimizle paylaşıyoruz."

Avis Caravan filolarında motokaravan, çekme karavan ve offroad çeşitleriyle 127 araçla hizmet verdiklerine değinen Atılgan, Türkiye'de karavan ekosisteminin gelişmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı.

Atılgan, deneyim ve iş yapış yaklaşımları doğrultusunda yaz aylarında filo büyüklüğünü taleple doğru orantılı şekilde artırdıklarını belirterek, "Bunu hayata geçirirken talep tahminleme süreçlerimizi dijital çözümlerle destekleyerek filo optimizasyonu yapıyoruz. Bu sayede araçlarımızı müşteri ihtiyaçları doğrultusunda daha verimli kullanıyoruz. Hizmet kalitemiz bizim için en vazgeçilmez unsur. Standartlarımızı tüm yıl boyunca koruyoruz ve bu standartlara uygun kontrol süreçlerinden geçmeyen araçlarımızı kesinlikle müşterilerimize sunmuyoruz." ifadelerini kullandı.

Yaz mevsiminde araç kiralama fiyatlarının talep doğrultusunda artış gösterdiğini vurgulayan Atılgan, şirket olarak fiyatları dinamik bir şekilde yönettiklerini söyledi.

Atılgan, müşterileri için uzun kullanımlara özel indirim kampanyası tasarladıklarını dile getirerek, "Bunun yanı sıra çevrim içi ödemelerde yüzde 30 indirim gerçekleştiriyoruz. Farklı markalarla işbirlikleri yaparak müşterilerimize en avantajlı fiyatları sağlamaya çalışıyoruz. Kurumsal müşterilerimize ve acentelere özel indirimler de sunuyoruz." diye konuştu.

"İnsanların tatil planları yaparken araç kiralama hizmetlerine olan ihtiyaçları artıyor"

Enuygun Araç Kiralama İş Geliştirme Müdürü Zafer Sağlam da yaz aylarında araç kiralama taleplerinde her zaman belirgin bir artış gözlemlediklerini belirterek, "Bu dönemde insanlar tatil planları yaparken araç kiralama hizmetlerine olan ihtiyaçları artıyor. Ancak, bu yılki artış beklentilerimizin altında kaldı." şeklinde görüş paylaştı.

Özellikle 9 günlük Kurban Bayramı tatili döneminde araç kiralama firmalarının beklenen adetlere ulaşamadığını vurgulayan Sağlam, firmalardaki araç stoklarının fazla olması da kiralama fiyatlarının düşük kalmasına neden olduğuna dikkati çekti.

Temmuz ayının gelmesiyle araç kiralama taleplerinde önemli bir artış beklediklerini söyleyen Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönemde okulların kapanması ve yaz tatilinin başlamasıyla birlikte insanlar daha fazla seyahat etmeye başlıyorlar. Ayrıca, tatil beldelerine olan ilginin artması ve havaların ısınması da araç kiralama talebini yükselten diğer faktörler arasında yer alıyor. Bu artışın, yaz boyunca devam edeceğini öngörüyoruz. Ekonomik araçların ortalama kiralama fiyatı 5 bin lira iken bu araçlar genellikle 5 günlük sürelerle kiralanıyor. SUV ve lüks araçlara olan talep ise daha düşük seviyelerde kalıyor. Bu tercihler, kullanıcıların bütçelerini verimli kullanma isteği ve ekonomik araçların sağladığı yakıt tasarrufu gibi avantajlardan kaynaklanıyor."

"Araç kiralamalarda elektrikli araçların ilgi görmemesinin nedeni menzil sorunu ve yeteri kadar istasyon olmaması"

Müşterilerinin araç kiralama işlemlerinde yüzde 80 oranında ekonomik araçları tercih ettiğini anlatan Sağlam, elektrikli araçların, kiralama tarafında beklenen ilgiyi görmediği bilgisini paylaştı.

İlgi görmemesinin nedenini yeteri kadar istasyon olmaması ve araçların menzili olarak belirten Sağlam, "Şarj istasyonlarının artırılmasıyla beraber, elektrikli araçlara talebin de daha yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda, araç üreticilerinin batarya teknolojilerini geliştirerek menzil sorununu minimize etmeleri de büyük önem taşıyor. Bu adımlar, sadece elektrikli araçların kullanımını artırmakla kalmayacak, aynı zamanda çevreye olan olumlu etkileri ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri sunarak, karbon ayak izinin azaltılmasına da katkı sağlayacaktır." şeklinde görüş belirtti.

130'dan fazla firmayla çalıştıklarını ve artan taleplere rahatlıkla cevap verebildiklerini belirten Sağlam, Enuygun olarak müşterilerine özel kampanyalar düzenlediklerini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ