Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırları içinde bulunan, bir diğer adı da 'Kbid' olan Kaunos Antik Kentinin tanıtımına önem verilecek.
Kaya mezarları, Demeter Kutsal Tapınağı ve Antik Tiyatrosu ile geçen yıl 52 bin 673 kişinin ziyaret ettiği Kaunos Antik Kenti bölgenin önemli turizm noktalarından olma özelliği taşıyor.Kaunos Antik Kenti ve İztuzu Plajını gezen Vali Çiçek’e incelemeler sırasında, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik ve beraberindeki heyet eşlik etti.Kaunos Antik Kentinde Demeter Kutsal Tapınağının bulunduğu kazı alanlarını gezen Vali Çiçek, kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık’tan antik kent hakkında bilgi aldı.
Antik kentin Karya ve Likya bölgelerine komşu olduğunu ve Anadolu insanının kurduğu bir kent olduğunu belirten Kaunos Kazı Başkanı Prof.Dr. Cengiz Işık, “Bir binayı olduğu gibi farklı malzemeler kullanarak ayağa kaldırmayı değil, daha çok algılanabilir bir konuma getirip insanlara sunmaya amaçlıyoruz. Amacımız restorasyon çalışmaları ile antik çağda o binanın işlevinin ne olduğunu insanlara anlatmak' şeklinde konuştu.Vali Çiçek ise yaptığı konuşmada “Dalyan Mahallesi sahip olduğu tarihi ve kültürel özelliklerle turizme çok önemli katkıda bulunmaktadır. Bölge her yıl yaklaşık 800 bin kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Kaunos Antik Kenti de yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından Muğla'da en çok ziyaret edilen ilk 3 ören yeri arasında bulunmaktadır” dedi.
Kaunos Antik kentinin UNESCO'nun geçici miras listesinde yer aldığını hatırlatan Vali Çiçek, kentin bu yönüyle de dikkat çektiğini, bölgedeki 2 bin 400 yıllık kaya mezarlarının da koruma altında olduğunu, bu yapısı ile bölgeyi Dünya’ya tanıtma isteğinde olduklarını vurguladı.Öte yandan geçen yıl 52 bin 673 kişinin ziyaret ettiği Kaunos Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarındaki titizlik nedeni ile Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık ve ekibine teşekkür etti.
dikGAZETE