USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

Antik kaynaklarda adı geçen han gün yüzüne çıkarıldı

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyünde bulunan Assos Antik Kenti'ndeki kazılarda, antik kaynaklarda bahsedilen ancak bugüne kadar izine rastlanamayan "han kompleksi" ortaya çıkarıldı. - Anadolu Ajansı

Antik kaynaklarda adı geçen han gün yüzüne çıkarıldı
23-10-2016 19:08
Google News

ÇANAKKALE

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ve Assos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, gazetecilere antik kenti gezdirerek, bu yılki kazılarda ortaya çıkarılan yeni buluntular hakkında bilgi verdi.

Assos’taki kazıların bu yıl ağırlıklı olarak kentin iç kesimlerinde yer alan "Bizans Çağı" denilen dönemin kalıntılarını kapsadığını belirten Arslan, bu kazılarda antik kaynaklarda bilinen ama şimdiye kadar ortaya çıkarılmamış, Batı Kapısı'nın gerisinde bulunan, insanların konakladığı ve hastaların tedavi edildiği "Han" yapısı olarak isimlendirilebilecek bir komplekse ait kalıntıları gün yüzüne çıkardıklarını anlattı.

Kazılara 10 yıldır başkanlık yapan Arslan, şu bilgileri verdi:

"Kompleksin kendine ait fırını, mutfağı, sarnıçları var. Buraya gelenlerin bütün ihtiyacını karşılıyor. Aynı zamanda da gelen insanların ibadetlerini yapması için mescit dediğimiz şapel de burada mevcut. O yüzden antik kaynaklarda, böyle bir yapının sözü ediliyor. Bizans dönemindeki antik kaynaklar, Han konusunda bilgiler veriyor. Ancak hiçbirisi böyle bir yapıyı tanımlamamış ve arkeolojik kazılarda belirlenmemiş. O yüzden de bizim bulduğumuz yapı, tabii ki doğru tanımlama yaptıysak, eğer yanılmadıysak, bu Han’ın nasıl olduğunu, nasıl işletildiğini, hangi mekanlardan oluştuğunu, bu mekanların hangi amaçlar için kullanıldığını buluntular sayesinde aydınlatabileceğiz. Örneğin odada birden fazla mermer masanın ele geçmesi burada insanların yemek yediğini gösteriyor. Küçük bir şapel ise insanların dini ibadetlerini yaptığını gösteriyor. Yine birden fazla sarnıç ve kuyuları var. Mutfak kısmı gibi bölümler var. Bunun dışında da insanların konakladıkları çok sayıda birbirine bağlanmış mekanlardan meydana geliyor. Ama hiçbir arkeolojik kazıda böyle bir yapı tespit edilememiştir. O yüzden, ilk defa Bizans dönemine ait ‘Han’ dediğimiz bir yapıyı burada ortaya çıkardığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. İlk örneklerinden bir tanesi.''

"O dönemdeki yaşantının ortaya konması açısından önemli"

Kazılarda, Aşağı Agora olarak adlandırılan bölümde, Bizans döneminde meydana gelen bir depremde yıkılmış konutları da ortaya çıkardıklarını ifade eden Arslan, ''Büyük bir ihtimalle bu kentin ileri gelen Bizanslı ailelerinden birinin ikamet ettiği büyük bir yapı kompleksini ortaya çıkardık. Bunun en büyük özelliği, ihtimalla bir deprem nedeniyle yıkılmış olması. O dönemdeki yaşantının ortaya konması açısından bizim için önemli bir buluntu. Çünkü depremde yıkıldığı için olduğu gibi her şey kalmış. Bu da bize özellikle Bizans dönemindeki konutlarda kullanılan malzemeler ve yaşam şekli hakkında bilgiler vermekte. Bir evde, hangi eşyalar vardı ve neler kullanıldı, bunları çözmek bizim için daha avantajlı.'' şeklinde konuştu.

Arslan, Assos’un sadece arkeolojik kalıntılarla değil, özellikle doğası, denizi ve kültürüyle dikkat çeken ve bir tane modern yapı görünmeyen nadir kentlerden biri olduğunu ifade ederek, bu doğal yapının korunmasının önemine dikkati çekti.

Muhabir: Mehmet Yavaş

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ