Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, hamilelikte fıstık yemenin bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkilediğini belirtti.
Unutulmaması gereken en önemli konunun tüketilen miktarı olduğunu kaydeden Ayataç, “Başlangıcından sonlanmasına
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Ayataç, hamilelikte fıstık yemenin bebeğin beyin gelişimini olumlu yönde etkilediğini belirtti.
Unutulmaması gereken en önemli konunun tüketilen miktarı olduğunu kaydeden Ayataç, “Başlangıcından sonlanmasına kadar 38-42 hafta yani 280-290 gün olan hamilelik süreci özellikle ilk üç ay annenin beslenmesi, annenin kendisi ve bebek yönünden çok önemlidir. Beslenmenin kalite ve kantitesi, annenin genetik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, yoğun stres, uykusuzluk, çevre kirliliği, GDO’lu gıdalar, hormon bozuklukları, radyasyon ve benzeri etkenler, değişken bağışıklık sorunları, hareketsizlik, enfeksiyonlar hem bebek ve hem de anne sağlığını etkileyen faktörlerdir” diye konuştu.
Avusturya Sen Jorj Hastanesi’nden Dr.Osman Ayataç, ”Diyabetik anne ve gebeliğinde kan şekeri düzensizlikleri oluşan anneler, yoğun alerji problemi yaşayan anneler, tiroid sorunu yaşayan anneler ile değişik metabolik sorunları ve kalp ve solunum sistemi sorunları, böbrek sorunları olan anneler, ağır enfeksiyon, çeşitli bağışıklık sistemi düzensizlikleri, anne ve bebek beslenmesini olumsuz etkiler” dedi.Normal bir gebelik sürecinde kilo artmasının 10-12 kilogramı aşmaması gerektiğini kaydeden Ayataç,
“Kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler bol tüketilmeli, yağı alınmış süt ve yoğurt tercih edilmelidir. Protein ihtiyacı için balık, yağsız et, kuru baklagiller tüketilmelidir. C Vitamini ihtiyacı için taze meyve ve sebzeler bolca yenilmelidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması için lifli gıdalar (sebzeler, meyveler), kepek ekmeği önerilir. Bebek için gerekli olan folik asit taze yeşil sebzelerde bol bulunduğu için bunlar fazla tüketilmelidir. Anne ve bebeğin anemi(kansızlık) ‘dan korunması için demirden zengin yağsız kırmızı et, ton balığı (konserve değil), karaciğer, sakatat, üzüm, ceviz, fındık, Antep fıstığı tüketilmelidir.
Bitkisel yağlar (zeytinyağı, mısırözü yağı) fazlaca, bebek sağlığı için az da olsa gerekli olan katı yağlar sınırlı tüketilmelidir. Tuz, şeker ve katkı maddeleri, koruyucu madde, tatlandırıcı ve renklendirici içeren konserveler sakıncalıdır. Günde 6-8 bardak su içilmeli, günde 1-2 fincan kahve ve çaydan fazlası tüketilmemelidir. Antep fıstığı, yer fıstığı, ceviz, badem, yağ oranı zengin (%40-60), antioksidan özellikli, zeytinyağına yakın yağ özellikli, özellikle beyin gelişimini iyi yönde etkileyen oleik asit, B vitamini, E vitamini, C vitamini zengin yiyeceklerdir. Şeker hastalığı, kalp ve damar sağlığı, kansızlık, kemik sağlığını (Osteoporoza karşı) olumlu yönde etkileyen yiyeceklerdir, ancak zengin yağ içeriği nedeniyle bebek ve annenin kilo artışına sebep olacağından dengeli tüketilmelidir. Ortalama 100 gramında 500 kalori vardır. Günlük bir avuç (ortalama) 20-25 gram yeterlidir. Fazla tüketimi sakıncalıdır. Ailede spesifik (özel) testlerde fıstığa karşı alerji saptanmamışsa, günlük 20-25 gram fıstık bebekte alerji riskini arttırmaz. Ayrıca 1 gram tuz 20 gram su tutacağından, bol tuzlu fıstıklar, kilo artışı, ödem ve hiper tansiyona sebep olur, dikkatli tüketilmelidir. Fıstıkların GDO’suz ve tarım ilaçlarından arınmış, organik özellikli olanları tercih edilmelidir” diye konuştu.
dikGAZETE -