HABER MERKEZİ
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından verilen 31 Mart 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini yenileme kararına dair hazırladığı tabloyu sosyal medya hesabı üzerinden yayınlayan Neşet Günel, “Karar”ı sulandırmak ya da anlamamak isteyenler için durumu rakamlarla ortaya serdi.
80’li yılların popüler dergileri arasında yer alan bir dergide o dönem yazarlık ve gazetecilik faaliyetlerinde bulunan ve halen öğretmenlik görevini sürdüren Neşet Günel, hazırladığı tabloyu aynen şöyle sundu:
Uyarı: Bu çalışmanın amacı, YSK kararının anlaşılmasıdır. YSK kararını herkes istediği gibi değerlendirebilir. 1 sandıktaki oy, 300 olarak alınmıştır, artı veya eksisi olabilir.
İTİRAZLAR:
AK PARTİ: Büyükçekmece ilçe seçimi ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı
MHP: Maltepe ilçe seçimi
İTİRAZ GEREKÇELERİ:
“Kısıtlı” bulunan bazı kişilerin oy kullanması, zihinsel engellilerin oy kullanması, sandık başkan ve memur üyelerin kanuna aykırı belirlenmesi, usulsüzlükler, maddi hatalar vb.
SÜREÇ:
YSK, bu iki partinin “Sandık kurulu başkan ve memur üyelerinin kamu görevlisi olmamaları” gerekçesini değerlendirmeye almış, diğer gerekçeleri reddetmiştir.
YSK, sandık kurulu başkan ve memur üyelerinin kamu görevlisi olmamalarını iptal için yeterli gerekçe saymamış, bu sandık kurullarının yaptıkları işleri incelemiştir. Bu kurullardan 123’ünde sakatlık (oy sayım ve döküm işlemlerine ilişkin usulsüzlükler) tespit etmiştir. Bu usulsüzlükler, oy sayım ve döküm cetvellerin boş, eksik, imzasız vb. olmasıdır.
Hem üyeleri kanuna aykırı şekilde oluşturulmuş hem de usulsüzlük tespit edilen 123 sandıktaki oyların ait oldukları ilçedeki seçim sonucunu değiştirmede etkili olup olmadığına bakılmış ve hiçbir ilçede seçim sonucunu değiştirecek mahiyette olmadığı fakat Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonucunu değiştirecek mahiyette olduğu görülmüştür.
Buna göre Büyükçekmece ve Maltepe ilçe seçimleri iptal istemi reddedilmiş, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi iptal istemi kabul edilmiştir.
Aşağıda söz konusu sakat (hem sandık kurulu oluşumu hem yapılan işler bakımından) sandıkların bulunduğu ilçeler, bu ilçelerde ilk iki partinin aldığı oylar, aradaki fark, sakat sandıklar ve bu sandıklardaki toplam oy sayısı, sakat oyların aradaki farkı kapatmadaki etkisi ve YSK’nin itiraza konu olan yerlerle ilgili kararları görülebilir. (Büyükçekmece, hem yasaya aykırı olan hem de sakat işlem bulunan sandık olmamasına rağmen itiraza konu olması nedeniyle listeye alınmıştır.)
İşte o tablo:
dikGAZETE.com