İSTANBUL (AA) - Üniversitelerin her yıl artış gösteren öğrenci sayıları, Ankara'da üniversitelerin bulunduğu ilçelerin özellikle kampüslere yakın semtlerinde gayrimenkul talebini artırırken emlak piyasasını da olumlu etkiliyor.
Milliyetemlak.com'dan yapılan açıklamaya göre, Ankara, 8'i devlet, 10'u vakıf üniversitesi olmak üzere 18 üniversiteye sahip. Hem Ankara'nın büyük ve gelişmiş bir şehir olması sebebiyle sosyal olanakları hem de köklü ve prestijli üniversitelerin varlığı Ankara'yı üniversite adaylarının tercih listelerinin üst sıralarına taşıyor.
Üniversitelerin her yıl artış gösteren öğrenci sayıları, Ankara'da üniversite kampüslerinin bulunduğu ilçelerin özellikle kampüslere yakın semtlerinde gayrimenkul talebini artırıyor ve emlak piyasasına olumlu bir etki yaratıyor.
Ankara'daki 250 bini aşkın üniversite öğrencisi yaşıyor.
Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve TED Üniversitesi'nin bulunduğu Çankaya, Ankara'da üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadıkları bir bölge. Çankaya'da bulunan ve Milliyetemlak.com üzerinden ilanları incelenebilen satılık daireler genel olarak 3+1 daire tipinde ve fiyatları 300 bin TL civarında. Bu bölgede öğrenciler için uygun 1+1 ve 2+1 dairelerin kiraları ise 1000 TL ve üzerinde yer alıyor.
Ankara'nın Yenimahalle ilçesi Gazi Üniversitesine ve Ankara Üniversitesinin bazı fakültelerine ev sahipliği yapıyor. Bu ilçede Milliyetemlak.com üzerinden ilanlarına ulaşılabilen kiralık 2+1 ve 3+1 dairelerin kira bedelleri 1000 lira civarında. Aynı bölgede bu büyüklükteki dairelerin satış fiyatları daha uygun olabilmekle beraber ortalama olarak 250 bin TL'den başlıyor.
Çankaya Üniversitesi ve Başkent Üniversitesi fakültelerinin yer aldığı Etimesgut'ta 500 TL'den başlayan kiralarla 1+1 ev kiralamak mümkün iken bu bölgede aynı tip daireler büyüklük ve konumlarına göre 70-150 bin TL aralığında değişen fiyatlarla satılıyor.
Ankara, öğrenci sayıları ile ev sahipliği yaptığı üniversite öğrencisi sayısı bakımından İstanbul'dan sonra Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor.
Her yıl sayılarında artış gözlenen bu öğrencilerin önemli bir kısmı şehir dışından geliyor ve bu da doğal olarak konaklama yeri ihtiyacı doğuruyor. Özellikle fakültelerine yakın yerlerde ev arayışına giren öğrenciler, Ankara'nın üniversite kampüslerine ev sahipliği yapan ilçelerinde emlak sektörünü canlandırıyor.