USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Anayasa değişiklik teklifinde yedinci madde oylanıyor

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin "cumhurbaşkanının adaylığı ve seçimini" düzenleyen yedinci madde oylanıyor. - Anadolu Ajansı

Anayasa değişiklik teklifinde yedinci madde oylanıyor
13-01-2017 02:02
Google News

TBMM

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişiklik teklifinin yedinci maddesinin oylamasına başlandı.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, gizli oylamanın nasıl yapılacağına ilişkin bilgileri verdi ve 7. maddenin gizli oylamasını başlattı.

Anayasa değişikliği teklifinin altıncı maddesi kabul edildi

Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yapılan anayasa değişikliğinin demokrasiyi güçlendirdiğini ifade etti.

AK Parti'nin 2002'de Türkiye'yi yüzde 34 oyla yönetme hakkı aldığını anımsatan Yılmaz, "Bundan sonra hiçbir cumhurbaşkanı yüzde 34 ile ülkeyi yönetme hakkına sahip olmayacak. En az yüzde 50 artı bir oy ile mümkün olacak. Bu da uzlaşma demek." diye konuştu.

Yapılan düzenlemenin bir rejim değişikliği olmadığını belirten Yılmaz, "Milletin gözü terazidir. Millet kimseye kara kaşı kara gözü için oy vermez. Millet yapılanlara oy verir." dedi.

Isırılma tartışması

CHP İstanbul Milletvekili Erem Erdem, yerinden söz alarak, AK Parti Trabzon Milletvekili Muharrem Balta'nın Genel Kurul'da yaşanan kavgada bacağından ısırılma olayında kendisinin hedef gösterildiğini, bunun doğru olmadığını kaydetti. Bunun üzerine Erdem'in verdiği isimler yerlerinden birer dakika söz aldı.

AK Parti'li Balta, "Aldığım terbiye gereği yalan konuşmadım, iftira atmadım. Talihsiz olayda, yüzde yüz olarak bacağımı bir CHP milletvekilinin ısırdığı kesindir. Kesinlikle bu olayda Eren Erdem önümüzde değildi. Kesinlikle o değil." ifadesini kullandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın sinsice arkadan yaklaşarak yumruk attığını, Altay'ın güvenirliğini ve saygınlığını yitirdiğini söyleyen Balta, "Sayın Baykal, siz bizim oyumuza ipotek koyamazsınız. Ben sizi kınıyorum." diye konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, kimin ısırdığına dair sosyal medyada isim vermediğini ifade ederek, "Bunu ispat etsin ben bugün milletvekilliğini bırakırım ama ispat edemezse kendisini milletvekilliğini bırakmaya davet ediyorum." dedi.

"Kimin ısırdığı testlerden sonra belli olacak"

AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, "Gerekli testler yapıldıktan sonra hangi CHP'linin ısırdığı belli olacak." ifadesini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, TBMM'de yaşananları kınadığını belirterek, "Tweet atmadım. Bugün bir mesaj paylaştım. Hayvan fobim var. Mecliste hayvan görmek istemiyorum. Özellikle köpek görmek istemiyorum." diye konuştu.

"TBMM'de tarihi boyunca bir milletvekili ilk defa ısırılıyor"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, konunun hem CHP'ye hem Meclise hakaret noktasına geldiğini kaydetti. Özel, "Bir milletvekiline 'bu Mecliste hayvan görmek istemiyorum' demek ne söyleyeni ne Meclisi yüceltir." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de tarihi boyunca bir milletvekilinin ilk defa ısırıldığını belirterek, "Benim de bir kadın milletvekilinin boğazını sıktığım söyleniyor. Hiçbir kadının boğazını sıkmam, sıkmadım. Bu şekildeki ifadelerin düzeltilmesini istiyorum." dedi.

En fazla iki kez seçilebilecek

Maddeyle, anayasanın, cumhurbaşkanının nitelikleri ve tarafsızlığına ilişkin maddesi ile seçimine yönelik maddeleri, "adaylık ve seçim" başlığı altında birleştiriliyor.

Cumhurbaşkanı, 40 yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilecek.

Cumhurbaşkanının görev süresi 5 yıl olacak. Bir kişi en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebilecek.

Teklifle, mevcut anayasadaki cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesinde 20 milletvekilinin yazılı teklifini arayan hüküm kaldırılıyor.

Ayrıca en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde 10'u geçen siyasi partilerin ortak aday gösterebilmesi hükmü de değiştiriliyor. Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin TBMM üyeliği sona erecek.

Salt çoğunluğu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy alan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan biri herhangi nedenle seçime katılmazsa, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak.

İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde cumhurbaşkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, TBMM seçimi yapılmayacak, sadece cumhurbaşkanı seçimi yenilenecek.

Seçimlerin tamamlanamaması halinde yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut cumhurbaşkanının görevi devam edecek.

Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenecek.

Muhabir: Alp Özden

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ