USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Alzheimer, beyine nasıl etki ediyor?

Beyin hastalıkları, çağımızın korkulu rüyası. Ancak tıp dünyasındaki yeni gelişmeler, beyin hastalıklarına yeni bir bakış açısı getirdi.

Alzheimer, beyine nasıl etki ediyor?
22-07-2016 18:17
Google News

Tıp dünyasında gelişmeler her gün devam ediyor. Belki de bir gün gelecek ve tedavisi olmayan hastalık kalmayacak. Unutkanlık hastalığı olarak bilinen Alzheimer da insanlığın korkulu rüyalarından bir tanesiydi. Ancak yeni bulgular doktorların hastalığı daha iyi anlamasına yardımcı olacak.

Yaşayan beyinde tarama yapıldı

Yale Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yeni bir beyin tarama sistemi geliştirmeye başladılar. Genel beyin düzen bozukluklarıyla alakalı bu beyin taraması, normalden farklı olarak yaşayan beyin üzerinde yapılabilecek. Şimdiye kadar, araştırmacılar sinapslardaki değişiklikleri yalnızca otopsi yoluyla gözlemleyebiliyorlardı.

Beyin hastalıklarına yeni bakış

Yeni bir tür enjekte edilebilir izleyici ve Pozitron Emisyon Tomografi (PET) taraması ile Yale radyoloji ve biyomedikal görüntüleme profesörü Richard Carson, canlı beyin içerisindeki sinaptik yoğunluğu ölçebildi. Engadget'ın haberine göre bu gelişme, doktorların epilepsiden Alzheimer'a kadar nörolojik problemleri daha iyi anlamasına yardımcı olacak.

16-07/21/alzheimer-beyin.jpg

İnsan deneklerde kullanıldı

Dr. Carson ve ekibi, amaçlarına ulaşabilmek için yeni bir radyoaktif izleyici geliştirdiler. Bu izleyici, PET taramasıyla izlendi ve ekip, sinaptik yoğunluğu hesaplamak için matematik formülleri kullandı.

Üniversitenin açıklamasına göre, görüntüleme tekniği hem insan hem de babuin (habeş maymunu) deneklerde kullanıldı. Teknik, ayrıca sağlıklı bireylere göre düşük sinaptik yoğunluğu olan epilepsi hastalarındaki bu durumu teşhis etmek için de kullanıldı.

Şimdiye kadar bu görüntülemenin canlı insanlarda yapılamadığını vurgulayan Dr. Carson'ın bu araştırması, nöronlarda neyin yanlış gittiğini doktorlara daha iyi anlatabilecek. Ekip, bu yöntemi Alzheimer, şizofreni, depresyon ve Parkinson hastalıklarının tedavisi için de kullanacak.

SDN 

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ