USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Alerjik bünyelerin kabusu eşyalar

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne alerji şikayetiyle başvuran hastaların, alerjilerine sebep olan etmenler ‘deri yama’ testi sonucunda belirleniyor.

Alerjik bünyelerin kabusu eşyalar
01-02-2016 12:35
Google News

ADÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neslihan Şendur, dünyada en fazla alerjiye sebep olduğu bilinen 34 farklı maddeyi içeren bantların hastaların sırtına yapıştırıldığını, 96 saate kadar varan sürenin sonunda hangi maddeye karşı alerjilerinin olduğunun tespit edildiğini belirtti. Alerjen maddelerin kolye, küpe, yüzük, düğme, fermuar, kemer tokası, bozuk para, anahtar, iğne, makas, kapı ve pencere kolu, krem, güneş yağı, ruj, fondöten, göz kalemi, tıraş kremi, parfüm gibi birçok kullanım eşyasında bulunabildiğine işaret eden Prof. Dr. Şendur, "Alerji şikayeti ile başvuran hastalara önce o anki mevcut şikayetinin tedavisini veriyoruz. Hasta iyileştikten sonra deri yama testini yapıyoruz. Deri yama testi, dışarıdan değinilen maddelerden hangisine alerji olduğunu ortaya çıkarmak için yapılan bir yöntem.Test, 3 farklı banttan oluşuyor ve 34 farklı maddeyi içeriyor. Bu bant için emdirilmiş kutucuklarda bulunan maddeleri sırta yapıştırdığımızda hangi maddeye karşı alerji varsa bir deri belirtisi olarak ortaya çıkıyor. Bantları pazartesi günü yapıştırıyor, 48, 72 ve 96 saat sonra bakıyoruz” sözleriyle tedavi yöntemini anlattı.

Alerjen maddenin tespiti sonrasında hasta ile görüşmenin yanı sıra bu maddeyi içeren günlük kullanım eşyası ve ürünlerin yazılı bulunduğu listenin kendilerine verildiğini belirten Şendur, "Hasta ile birebir görüşme ile hangi alışkanlıkları olduğu, neleri daha fazla kullandığı, şikayetlerinin hangi durumlarda arttığı gibi konuları birlikte görüşüyoruz. Bunun sonucunda hastalarda alerjiye neden olan eşyaları tespit ediyoruz. Hastalardan tespit ettiğimiz eşyaları hayatlarından çıkarmalarını veya kontrollü kullanmalarını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Prof. Dr. Şendur, alerji şikayetiyle kendilerine başvuran hastalara tıbbi tedavi ve deri yama testi gibi yöntemlerle sağlıklarına kavuşmaları sürecinde önemli katkı sağlandığını vurguladı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ