“İNSAN DUYULARI YERİNE SENSÖRLER İŞLEV KAZANACAK”
İKÜ’de2. Üretim Ekonomisi Kongresi’ni düzenlediklerini söyleyen Kongre Başkanı Doç Dr. Sinan Alçın, “Endüstri 4.0 Davos’ta gündem maddesiolduktan sonra sıkça tartışılıyor. Kökenleri 2011 yılında Almanya da atılmıştı. Makinelerin internet aracılığıyla birbiriyle iletişime geçtiği ve bir anlamda da insan duyuları yerine sensörlerin işlev kazandığı üretim sistemini anlatıyor.
Çin’deki ucuz iş gücüne dayalı üretim yerine artık gerçek anlamda katma değerli, anlık üretimden bahsediyoruz. Türkiye’nin bütün üretim yapısını değiştirecek bir durum. Zaten hükümet bu konuda nasıl değişiklik yapılabilir diye çalıştaylar düzenliyor. İkinci adımda da politika bazında değişiklikler yapılacaktır.
“ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYACAK, DOĞANIN TAHRİBATI AZALACAK”
“Türkiye bu trendin gerisinde kalamaz” diyen Alçın, “Yeni sistemle birlikte Almanya,İngiltere olmak üzere geçmişin büyükleri; Çin’den üretim alanındaki mevcut liderliği almak istiyorlar ve bu konuda çok ciddiler. Bu sistemin dışında kalmak demek gerçekten pazarlarında dışında kalmak demektir. Akıllı fabrikalar da duyuların yerine sensörler geçiyor.Tabii duyular insan ait, sensörler ise robotlarla kullanılan şeyler. Burada şöyle düşünmemek lazım; 1980 yılında Andre Gorz’un önemli bir kitabı vardı: ‘Elveda Proletarya’ diye…Artık işin yok olacağını öngörüyordu.
Fakat 2016’ya geldik iş, yok olmadı ama biçim değiştirdi. Bu sistemde de iş, biçim değiştirecektir. Eğitimi buna göre düzenlemek gerekir.Açıkçası yeni sistemi öğrenmek konusunda da tamamen yeni bir donamım gerekiyor. Endüstri 4.0, üretimin doğa ilişkisinde önemli şeyler getirecek.Çünkü birçok noktada tasarruf getirdiği için doğa tahribatını azaltacaktır. Enerji sarfiyatını azaltmaya dönük oluşturulan bir sistemdir bu.
“ENDÜSTRİ 4.0 İLE REKABET ARTACAK”
Endüstri 4.0’ın yeni bir sanayi akımı olduğunu ifade eden Honda Genel Müdür Yardımcısı Gökmen Yağal,“Burada önemli olan fabrikalarda kullandığımız robot ve makinelerin akıllı hale gelip birbiriyle iletişim haline geçmesidir. Böylelikle bilgiye daha rahat ulaşabiliyorsunuz.Daha iyi yorumlayıp, çıkan problemleri en aza indiriyorsunuz ve verimliliğiniz artıyor; hızınız artıyor.
Ürün maliyetiniz düşerek kaliteniz artıyor.Buda rekabetçi olmazınızı sağlıyor. Türkiye zaten otomotiv sektöründe ileri seviyede. Bu seviyeyi Endüstri 4.0 ile daha ileriye taşımalı.Çünkü rekabet diğerülkelerdede çok önemli. Endüstri 4.0 ile rekabeti artırmaları gerekiyor. Honda, zaten araştırma ve geliştirmede sürekli yenilenen ve araçlarını yenileyen,aynı zamanda yeniliklere açık bir şirket. Dijital platformlar,araçlarımızabir takım dijital cihazlar getirip, araçları daha akıllı hale getiriyor.Bunu ilerleyen dönemlerde de göreceğiz” dedi.
Kaynak: IHA
dikgazete.com