USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Politika

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz: Sandıkta hile yapmaya dönük işlemleri çok net görüyoruz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, İstanbul seçimlerine dair, "İki yıl öncesinden başlayarak tam bir organizasyon içerisinde sandık başında hile yapmaya dönük işlemlerin olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz: Sandıkta hile yapmaya dönük işlemleri çok net görüyoruz
02-05-2019 19:01
Google News

ANKARA (AA) - AK Parti Seçim Ä°ÅŸlerinden Sorumlu Genel BaÅŸkan Yardımcısı Ali Ä°hsan Yavuz, partisinin genel merkezinde yaptığı basın açıklamasında, Ä°stanbul'da YSK ara kararlarıyla ortaya çıkan tabloyu deÄŸerlendirdi, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ä°stanbul seçim sürecini yakından takip ettiklerini belirten Yavuz, "Gördük ki Ä°stanbul'da bir ÅŸeyler oldu." dedi.

Bu sözünün alıntılar yapılarak sosyal medyada paylaşıldığını anlatan Yavuz, "Çok orijinal capsler ortaya çıkarılıyor. Ben gençlerimizin hafızasına hayran kaldığımı ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin geleceÄŸi doÄŸrultusunda bu enerjilerini ve zekalarını kullanmalarını diliyorum." diye konuÅŸtu.

Ä°stanbul'da aradaki oy farkının 29 binlerden 13 binlere indiÄŸine iÅŸaret ederek, "Bu, ÅŸu demektir, farkın çok daha azaldığını bize gösteriyor. 16 bin oy baÅŸka yerden AK Parti'nin hanesine yazıldıysa, Ä°stanbul'da bir ÅŸey olmadığını hiç kimsenin iddia etmesi mümkün deÄŸildir." yorumunu yaptı.

"CHP organize usulsüzlükleri koordine etti" demediklerini anlatan Yavuz, "Birileri yaptı, çok iyi organize etti, bu 'CHP'nin iÅŸine yarasın' diye yapıldı" dediklerini söyledi.

Yavuz, CHP'ye 'Bu size yaramıştır diye sesinizi çıkartmazsanız, örtmeye çalışırsanız hatta daha öte manipüle etmeye çalışırsanız bu gelecekte sizi de vurur. Bu doÄŸru deÄŸil, Türkiye'nin ikinci partisine bu yakışmaz, gelin bu süreci hep birlikte arındıralım" çaÄŸrısında bulunduklarını aktardı.

"Ne ileri sürdüysek, bunların hepsi doÄŸru çıkıyor"

Yüksek Seçim Kuruluna olaÄŸanüstü itirazda bulunduklarını hatırlatan Yavuz, "Ara kararlarla birlikte yapılan araÅŸtırmalar bize gösterdi ki, baÅŸtan beri ne ileri sürdüysek, bunların hepsi doÄŸru çıkıyor. Ä°stisnasız hepsi doÄŸru çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Ölülerin, cezaevindeki vatandaÅŸların, kısıtlıların sandık seçmen listesinde yer aldığını ve o isimler adına oy kullanıldığını belirten Yavuz, "Bir ÅŸeyler oldu, doÄŸru. Bu bir ÅŸeyler sandık başında oldu. Sandık başı organizasyonuyla oldu." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Yavuz, bu yaptığı açıklamaların ardından süreci kapatarak, YSK'nin kararını beklemeye geçeceklerini bildirdi.

"Birtakım iÅŸlerin olduÄŸunu çok net bir ÅŸekilde görüyoruz"

Yavuz, "Ä°ki yıl öncesinden baÅŸlayarak tam bir organizasyon içerisinde sandık başında hile yapmaya dönük birtakım iÅŸ ve iÅŸlemlerin olduÄŸunu çok net bir ÅŸekilde görüyoruz." dedi.

Ali Ä°hsan Yavuz, YSK'nin 1999 yılında verdiÄŸi "Seçim hizmetlerinin düzenli ve saÄŸlıklı yürütülebilmesi için sandık kurulu baÅŸkan ve üyelerinin tarafsız kimselerden oluÅŸması gerekmektedir. Tarafsızlıkları hakkında kuÅŸku duyulan kiÅŸilerin baÅŸkanlık ettikleri sandıklarla ilgili olarak ileride siyasi partilerce yapılacak itirazlar üzerine bu bölgelerdeki seçimlerin iptaline sebebiyet vereceÄŸinden..." ÅŸeklindeki kararını hatırlattı.

Mülki idari amirlerinin kanun gereÄŸi verdikleri listelerde 134 bin 351 kiÅŸinin ismini verdiÄŸini anlatan Yavuz, ancak ilçe seçim kurullarının 39 bin 648 kiÅŸiyi görevlendirdiÄŸini, geriye kalanların ise görevlendirilmediÄŸini söyledi.

Yavuz, sandık baÅŸkanları ve yönetimlerinin görevlendirmelerinin kamu görevlilerinin dışına çıkılarak yapıldığını dile getirdi.

Türkiye Ä°ÅŸ Bankası'nda çalışan personellerin sandık kurullarında görevlendirildiÄŸini ileri süren Yavuz, "Yapı Kredi'den, Denizbank'tan ve baÅŸka bankalardan bolca alınmış. Ä°ÅŸ Bankası bunun üzerine açıklama yapıyor. 'Biz vermedik, bizden istediler.' Biz, 'siz verdiniz' demedik ki. Size ne oluyor ? Niye cevap veriyorsunuz, sizi itham eden olmadı ki ses sizden niye çıkıyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Siyasi parti üyelerinin sandık baÅŸkanı olarak görev yaptıklarını belirten Yavuz, "Özellikle bir partiden önemli derecede var. BaÅŸkan ve memur üye, memur üye adına alınan sivil üye yasanın dışına çıkılarak kiÅŸilerin arasında baÅŸka partilerin üyeleri var." ifadelerini kullandı.

CHP'li belediye baÅŸkanlarının sandık kurullarına mesaj attıklarını anlatan Yavuz, "GörüÅŸtüler mi, konuÅŸtular mı, baÅŸka ÅŸeyler oldu mu, bilmem. BildiÄŸimiz bir ÅŸey var almışlar ve yer yer mesaj atmışlar." diye konuÅŸtu.

Yavuz, seçim öncesinde ve sonrasında yaÅŸanan usulsüzlükleri belgeleriyle gazetecilere anlattı.

"YSK'ye yaptığınız baÅŸvuruların içeriÄŸine iliÅŸkin bilgileri paylaÅŸabilir misiniz? CHP'liler 600 civarında oyu etkiliyor ÅŸeklinde iddialarda bulundu." sorusuna AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Yavuz, "CHP'nin sözcüleri baÅŸtan beri maddi gerçeÄŸi yakalamaya dönük deÄŸil, kamuoyunu etkilemeye ve olan yanlışlığın üzerini örtmeye dönük çıkışlar yapmaktadır ve beyanlarda bulunmaktadır. Biz ise bugüne kadar ortaya koyduÄŸumuz her rakam, sayı, belge ve bilgiyi inanarak ortaya koyduk. Kesinlikle birçok kez test ederek ve teyit ederek o rakamları kamuoyu ile paylaÅŸmayı bir siyasetçi sorumluluÄŸu içerisinde ele aldık. Rakamlara iliÅŸkin ÅŸunu söyleyebilirim, 2-3 bin civarında bir rakamdan bahsediyoruz ama bu rakamın ötesine geçti artık. Sayım döküm cetvelleri boÅŸ, yok." yanıtını verdi.

Sandık kurullarının itirazları

Sandık kurullarının itirazlarına iliÅŸkin soruya Yavuz, "Çok açık ve net söyledik. YSK'nin 2014'ten bugüne kadar her seçim öncesi verdiÄŸi karar net. Diyor ki 'Ne partilere, ne kolluk kuvvetine ne de partinin ilçedeki temsilcisine ve üyesine bunları veremeyiz' kararlar bu kadar açık ve net. AK Parti'li ilçe baÅŸkanlarımızın ve baÅŸkalarının sorusu üzerine de aynı cevabı vermiÅŸ." diye konuÅŸtu.

Yavuz, sandık baÅŸkanları ve üyelerine iliÅŸkin bir ilanın ve listelenin partilere verilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Ankara'da CHP'nin 2014'teki seçime itirazının YSK tarafından reddedildiÄŸinin hatırlatılması ve "Ä°stanbul seçimleri ile Ankara seçimleri arasında bir fark var mıdır?" sorusu üzerine Yavuz, ÅŸunları söyledi:

"Biz söylediÄŸimizde siz pek ciddiye almamıştınız' ÅŸeklinde bizi de itham ediyorlar. Bunun üzerine ben meseleyi enine boyuna araÅŸtırdım. Åžu anda elimde de CHP'nin buna iliÅŸkin ileri sürdüÄŸü gerekçeler var. Bir tane somut bir hadiseden bahsedilmiyor burada. Bir kere geçersiz oy sayısı çok daha az, aradaki fark çok daha fazla bir kere oradan uymuyor. Biz çok net hatta bugüne kadar ileri sürülmeyen ve bugüne kadar ortaya çıkmayan birtakım handikapları ortaya koyduk. Sandık baÅŸkanlarına iliÅŸkin bu manzara bugüne kadar hiç ortaya çıkmamıştı. Sayım döküm cetvellerine iliÅŸkin olanı da çıkmamıştı."

"Ä°lgili mercilerin de bu görevidir"

Ä°stanbul'da 3 ilçede sandıklarda usulsüzlük iddiasıyla 32 ayrı soruÅŸturma baÅŸlatıldığının hatırlatılması üzerine Yavuz, "Åžaşırmadık, biz de bir ekip kurarak, 'kimlerle ilgili nasıl bir suç duyurusunda bulunulur' konusuna bir süredir çalışıyoruz." dedi.

Bunun sehven yapılmadığını vurgulayan Yavuz, "Madem münferit bir hadise deÄŸildir, 'burada bir müÅŸterek çalışma var' diyoruz. Madem burada sehven yapılmış bir ÅŸey yok, 'kasten yapılmış bir ÅŸey var' diyoruz. 'Madem bu iÅŸin içerisinde bir organize iÅŸ var' diyoruz. O zaman bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunmak görevimizdir. Hatta ilgili mercilerin de bu görevidir. Bu çok erken ÅŸu anda. Bu suç duyurularının ötesinde çok farklı türden ve farklı kiÅŸilere yöneltilecek suç duyuruların olacağını ifade edebilirim, ÅŸimdiden." diye konuÅŸtu.

Kimlere yönelik suç duyurusunda bulunulacağının sorulması üzerine Yavuz, "Sandık başında ve seçim kurulunda rol alan herkesle ilgili bir inceleme ve araÅŸtırma yapıyoruz. Bu iki noktada görev yapmış herkesle ilgili ne türden suç duyurusunda bulunacağımızı önümüzdeki günlerde netleÅŸtirmiÅŸ olacağız ve peÅŸ peÅŸe suç duyurularında bulunacağız. Kaldı ki bu suç duyurularında bir ÅŸekilde bulunulmaya baÅŸlanmıştır." yanıtını verdi.

"YSK, sandık başına görevli atama iÅŸini netleÅŸtirmelidir"

"Ä°stanbul'da ilçelerde ÅŸaibe yok mu?" sorusu üzerine Yavuz, "'Ä°lçelerde kesinlikle yoktur' demem mümkün deÄŸildir. Ama ağırlıklı olarak yönlenilen yer, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye seçimleridir." dedi.

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcısı Yavuz, "Buradan alacağımız ilhamla ve dersle kesinlikle Yüksek Seçim Kurulu kamu görevlilerinin dışından sandık başına görevli atama iÅŸini netleÅŸtirmelidir ve kapatmalıdır. Yöntem de ÅŸudur; bir yazılım yapılacak, tüm kamu görevlileri o yazılıma TC kimlik numarası ile girecek, onların dışındaki kiÅŸiler asla sisteme kabul edilemeyecek. YSK ve seçim kurulları bugün yaÅŸanılanlardan ibret alarak, ders çıkararak, bundan sonraki süreçlerde bu ve benzeri hadiselerin olmaması için elinden geleni yapması ve elimizden geleni yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Aynı adaylar, aynı seçmen olacak"

"Ä°stanbul'da seçimin iptali söz konusu olursa aynı isimle mi seçime gitme zorunludur?" sorusu üzerine Yavuz, "Adaylar, aynı adaylar, aynı seçmen olacak. Sandık baÅŸkanlarının aynı olacağını düÅŸünemeyiz. Çünkü orada tam bir kanunsuzluk var." yanıtını verdi.

Ä°tirazlarına iliÅŸkin muhalefetin yaptığı "Bir hademeye bu iÅŸi çok mu görüyorsunuz" yönündeki eleÅŸtirilerini anımsatan Yavuz, "KardeÅŸim, bu hademe meselesi deÄŸil ki ordinaryüs profesör olsun. Ama gelip de YSK'de üye olabilir mi, hakim olmadığı sürece, Danıştayda, Yargıtayda üye olmadığı sürece." diye konuÅŸtu.

Yavuz, istifa ve ölüm olmadığı sürece aynı adaylarla seçime gidileceÄŸini yineledi.

Soru üzerine, Ä°stanbul'da Büyükçekmece ve Maltepe ilçelerine iliÅŸkin çok önemli iddialar olduÄŸuna iÅŸaret eden Yavuz, "Bu iki ilçe ve büyükÅŸehir belediye baÅŸkanına iliÅŸkin YSK bir karar verecek." dedi.

"Meclis üyeleri arasından bir seçim yapılacaktır"

Pursaklar Belediye BaÅŸkanı Ayhan Yılmaz'ın görevinden istifa etmesine iliÅŸkin Yavuz, "Bunun sadece seçim hukukunu ilgilendiren kısmıyla ilgilenmek istiyorum. Mazbata alınmış, belediye baÅŸkanı netleÅŸmiÅŸtir, sonrasında bir istifa söz konusudur. Bu nedenle meclis üyeleri arasından bir seçim yapılacaktır." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Muhabir: Aynur Ekiz, Muhammed Ali Toruntay


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi