USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Adalet Bakanı: Dosyalar dün gönderildi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dokunulmazlık dosyalarına ilişkin, “117 dosya dün itibariyle cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiş durumda. Meclis’ten gelecek dosyalar da bize geldikten sonra onlar da savcılıklara intikal ettirilecek" dedi.Adalet...

Adalet Bakanı: Dosyalar dün gönderildi
10-06-2016 17:22
Google News
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dokunulmazlık dosyalarına ilişkin, “117 dosya dün itibariyle cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiş durumda. Meclis’ten gelecek dosyalar da bize geldikten sonra onlar da savcılıklara intikal ettirilecek" dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, katıldığı bir televizyon programında dokunulmazlıklarla ilgili yaptığı açıklamada, “Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi soruşturma ve kovuşturmanın önündeki engelleri kaldırdı. Hangi dosyalarda kaldırdı? Anayasa değişikliğinin Meclis’te kabul edildiği tarihte Adalet Bakanlığında, Başbakanlıkta ve TBMM Anayasa Adalet Karma komisyonunda olan dosyalar bakımından soruşturma ve kovuşturma engelini kaldırdı. Şu anda 799 dosya ile ilgili soruşturma ve kovuşturma engeli kaldırılmış durumda. HDP’den 55 milletvekili var 511 dosya var HDP ile alakalı. CHP’den 57 milletvekili var 211 dosya var CHP’liler ile ilgili, MHP’den 10 milletvekili var 23 dosya var, AK Parti’den 29 milletvekili var 50 dosya var bir de bağımsız milletvekili var onunla ilgili de 5 dosya var ve toplam 152 milletvekili ile ilgili 799 dosyada soruşturma ve kovuşturma engeli kaldırılmıştır. Şimdi ne olacak derseniz TBMM Başkanlığı elindeki dosyaları Başbakanlığa, Başbakanlık da bize Adalet Bakanlığı’na gönderecek biz de bunları bu dosyaların düzenlendiği yer, cumhuriyet savcılıklarına göndereceğiz. Tabi hangi savcılıkta ise biz oraya göndereceğiz. Adalet Bakanlığı’nda 117 dosya vardı onları biz göndermemiştik zaten yasa değişikliği oldu dolayısıyla geri iade edeceğimiz için tuttuk onları Adalet Bakanlığı’nda dün 117 dosyayı Adalet Bakanlığı’ndan ilgili savcılıklara gönderdik bizdeki dosyaları” ifadelerini kullandı.

“117 DOSYA SAVCILIKLARA GÖNDERİLDİ”
Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:
“117 dosya dün itibariyle cumhuriyet savcılıklarına gönderilmiş durumda. Meclis’ten gelecek dosyalar da bize geldikten sonra onlar da savcılıklara intikal ettirilecektir. Savcılıklar dosyalar kendilerine geldikten sonra o dosyalarla ilgili soruşturmaları kaldıkları yerden devam ettireceklerdir. Soruşturmaları herkes yapmayacak işte kamuoyunda eleştiriler var işte savcı ayarlaması yapılıyor falan ediliyor filan hâkim ayarlaması yapılıyor bunlar tamamen çirkin ve ahlaksız iftiralardır. Gerçekle uzaktan yakından alakası yoktur çünkü yetkili olan savcılar soruşturma yapılacak, davanın açılacağı yer de zaten belli yasalar çerçevesinde, o mahkemelerde açılacak. Çoğu Ağır Cezalık olabilir, Asli Cezalık olabilir birden fazla Ağır Ceza, Asli Ceza olan yerlerde hangi mahkemeye düşeceği UYAP üzerinden belirleniyor herhangi bir kimsenin mahkeme seçebilme imkân ve yetkisi kesinlikle yok. Ama buna rağmen sanki hâkim seçiliyormuş, mahkeme seçilecekmiş, savcı seçilecekmiş gibi bir takım olumsuz haberler de yayılıyor. Onu da buradan ifade etmek isterim. Adalet Bakanlığının Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün yayınladığı bir genelge var milletvekilleriyle ilgili soruşturmalar ya bizzat cumhuriyet başsavcıları tarafından yapılır ya da cumhuriyet başsavcı vekili tarafından yapılır başsavcının görevlendirdiği onun dışındaki savcılar tarafından bu soruşturmalar yürütülmez. Soruşturmalar başlayacak, kaldığı yerden ilerleyecek onlarla ilgili ne karar verilecekse savcılar onu takdir edecek. Delilleri topladıktan sonra savcılar takipsizlik kararı verip dosyayı kapatabilecekler. Veyahut da dava açmaya yeterli delil bulduklarında ise iddianamelerini düzenleyip dava açacaklardır o zaman yargılama safhası başlayacak. Mahkeme tarafları dinleyecek, delilleri değerlendirecek nihayetinde karar verecektir. Yalnız bu dosyaların içerisinde bazı şeyler var dosyalar var onlar da 301. Madde dediğimiz maddeyle ilgili bir de cumhurbaşkanına hakaret ile ilgili dosyalar onlarla alakalı farklı bir usul işleyecek. Cumhuriyet savcıları cumhurbaşkanına hakaretle ilgili dosyalarda izin talep etmek için yeniden Adalet Bakanlığı’na gönderecekler. Adalet Bakanlığı izin verirse soruşturmayı devam ettirecekler izin verilmezse dosya kapanmış olacak. Eğer 301 kapsamındaysa soruşturmayı bitirdikten sonra dava açmak için izin talebinde bulunacaklar izin verildiği takdirde dava açacaklar ve ondan sonra devam edecektir. Yani bunların nasıl olacağı esasında bizim ceza muhakemesi kanununda çok detaylı bir şekilde gösteriliyor. Bu aynı usule tabi olarak yapılacaktır.”

“ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ MİLLETVEKİLLERİNİN BÜTÜN DOKUNULMAZLIKLARINI KALDIRMADI”
“Burada şunun altını çizmekte fayda var dokunulmazlıkları dosyalarla ilgili kaldıran anayasa değişikliği milletvekillerinin bütün dokunulmazlıklarını kaldırmadı” diyen Bozdağ, “Sadece Meclis’te, Başbakanlıkta, Adalet Komisyonu’nda, Adalet Bakanlığı’nda olan milletvekillerinin dosyalarına münhasır şeyini kaldırdı yargılama önündeki engeli kaldırdı. Başka dosyalar şimdi diyelim yeni bir suç işlediği iddiası olsa milletvekili yine dokunulmazlık kapsamındadır. Onun soruşturulması 83’e göre olacaktır bundan sonra da. Şimdi kaldırılanlarla ilgili dediğiniz konuya gelince yargılama devam edecektir. Biz şimdi hangi dosyadan ceza alacağını, almayacağını bilemeyiz belki takipsizlik alacak belki beraat edecek, belki ceza alacak. Ceza aldığı zaman dosyalar yeni dönemde istinaf faaliyete geleceği için istinafa gelecek oradan Yargıtay’a gidecek tabi onama gerçekleştikten sonra kesinleşmiş olacak. Onandı kesinleşti ceza ve bu durumda ne olacak? Bu durumda kesinleşen ceza TBMM Başkanlığı’na bildiriliyor. TBMM Başkanlığı bu cezayı TBMM Genel Kurulu’nun bilgisine sunuyor. Bilgisine sunduğu an milletvekilliği düşmüş oluyor. Yani cezanın verildiği an değil o cezanın kesinleşmesi TBMM Başkanlığı’na intikal ettirilmesi Başkanlığın da bu kararı TBMM Genel Kurulu’na duyurmasıyla birlikte milletvekilliği düşer ondan sonra infaz aşaması başlar. Bu tabi 1 günde iki günde olacak bir iş değil. Bu belli bir zaman alacak iş. Yani 2019 seçimine kadar ne kadarı biter bilemeyiz diyelim ki 2019 seçimine kadar bu yargılamalar bitmedi milletvekili olanlar yeniden aday oldu yeniden seçildi. Bu sefer bu dosyalarda kalkan dokunulmazlıklar yeniden avdet etmiş olacaktır. Tabii. Yeniden seçildikleri takdirde kalkan dokunulmazlık dosyalara dokunulmazlık yeniden gelecektir. Yargılama hangi aşamadaysa orada duracaktır” açıklamasında bulundu.
Yargılama sürerken bireysel başvurunun kural olarak olmayacağını belirten Bozdağ, “Sadece tutuklamayla alakalı konularda Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruyu kabul edip karara bağlıyor onun dışındaki konularda Yargıtay aşaması bittikten sonra bireysel başvuru yapılabilir. Tabi anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra bu değişikliğe karşı bireysel başvuru yapılamıyor çünkü kanun yasama faaliyetlerini bireysel başvuru kapsamı dışında tutmuştur” dedi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ