USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Magazin

Acun Ilıcalı’nın başarı sırları

Liderlik Okulu Kurucusu ve Kişisel Gelişim Uzmanı Erkut Ergenç, muhabirlikten TV patronluğuna yükselen Acun Ilıcalı'nın başarılı olmasının şifrelerini açıkladı.

Acun Ilıcalı’nın başarı sırları
01-07-2016 15:02
Google News

Liderlik Okulu Kurucusu ve Kişisel Gelişim Uzmanı Erkut Ergenç, TV sektöründe izleyicileri ekrana kilitleyen 'Survivor', 'O Ses Türkiye' gibi programlara imza atan ve muhabirlikten patronluğa yükselen Acun Ilıcalı'nın başarı kriterlerini anlattı.

Samimiyet ve güvenilirlik

Liderlik Okulu eğitimlerinde liderliğin en önemli özelliği olarak güvenilirlik kavramını anlattığını belirten Ergenç, "Güvenilirlik sadece liderlikte değil, başarılı bir kişide ilk sorguladığım kavramdır. Acun Ilıcalı için aynı sorgulamayı yaptığımızda, öne çıkan ilk özellik aslında güvenilirlik değildir. Acun Ilıcalı güvenilirdir ama güvenilirliğin etrafını sarmış daha etkili bir atmosfer vardır; samimiyet. Acun Ilıcalı’nın önde görünen özelliği samimiyetidir. Samimiyet kavramı duygularla ve “an” ile ilgilidir, ayrıca karşılıklıdır. Bununla birlikte samimiyet televizyon vasıtasıyla karşı tarafa aktarılması en zor unsurlardan birisidir. Bir çok usta oyuncu bile filmlerinde bunu karşı tarafa geçirmekte zorlanmaktadır" dedi.

Kılık - Kıyafet Başarıyı yakalamada kılıf-kıyafetin de önemine değinen Ergenç, Acun Ilıcalı’nın giydiği T-shirtler ile farklı açıdan hep gündemde kalmayı başardığını söyledi. Ergenç, bir kişinin üzerinde sürekli, yazı ve şekil olan bu t-shirtleri giymesi, sokakta ve her yerde bir capri ya da şort ile dolaşması onun tarzını yansıtırken, karşı tarafa da 'rahatlık' hissi verdiğini söyledi. "Kim olursanız olun, ister milletvekili ister bakan, evde o t-shirt ve şort giyilir" diyen Ergenç, "Bir çok milletvekili ve belediye başkanı ile çalışma ve evlerine gitme imkanı buldum, akşam evinde özel bir davet yoksa takım elbiseyle gezen birini görmedim. Büyük rahatlık, ayrıca ben de takım elbise işini sevmiyorum. Hatta gülümseyerek hatırlıyorum; Üniversite yıllarında yer aldığımız organizasyonlarda yaşımız büyük dursun diye takım elbise giyerdik. Yaşlandıkça daha spor giyinmeyi seviyorsunuz sanırım. İşte bu yüzden insanlar bilinçaltında Ilıcalı’yı evden biri gibi algılıyor. Onlara samimi ve tanıdık geliyor" diye konuştu.

Konuşma şekli ve hitabet

Konuşma şekli ve tarzının samimiyeti belirleyen önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Ergenç, "Acun Ilıcalı’nın hepimizin yabancı dilleri konuşma konusundaki kompleksli tutumunu sergilememesi, onun beyinlerimizde rahat bir algı oluşturmasını sağlıyor. Yani, “Acaba insanlar bana gülerler mi?” kasıntısı olmayan birinden bahsediyorum. Ayrıca TV önünde on binlerce kişinin önünde arkadaşıyla konuşur gibi konuşması, jest ve mimikleriyle birçok izleyene samimi geliyor" ifadelerini kullandı.

Girişimci olarak Acun Ilıcalı

Ergenç, Acun Ilıcalı’nın girişimciliğine de değinerek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Ben Acun Ilıcalı için Girişimcilik hayatının TV8’i satın almasından sonra başladığını düşünüyorum. Ama program yapmak tek başına girişimci olmak anlamına gelmiyor. Hatta Ilıcalı açısından da baktığımda yabancı formatları alıp Türkiye’de yayımlamanın çok da önemli katma değeri olduğunu düşünmüyorum. Bir çok formatı kendine göre değiştirip başarıya ulaştırdığı da bir gerçek. Aslında sadece Acun Ilıcalı da değil bu programları yurtdışından diğer şirketler de alıyor ama birinde başarı var diğerinde yok bunun sebebi nedir? İşte girişimcilik sorusu buradan ortaya çıkıyor."

İşinin başında durmak, esnaf olmak

"Bence Acun Ilıcalı Türkiye’nin en büyük esnaflarından. Bir berber ve terziden farkı yok. Dikkat ederseniz, hiç bir işi olmasa bile (O ses gibi.) en çok beğenilen programlarının tamamında programın sunuculuğunu kendisi yapıyor” diyen Ergenç, şöyle konuştu: “Takımda teknik direktör değil, her zaman yaşlı takım kaptanı modunda çalışıyor. Yani her daim sahada! Bunun tersi de zaten bu durumu ispatlıyor. Kendi sahibi olduğu diğer formatlarda başında Acun Ilıcalı olmadığında programlar izlenmiyor. Dünyanın bir ucunda bilmem kaç derece sıcaklıkta 2 saatlik yarışma çekmek için 9-10 saat güneşin altında program yapıyor. Zor iş inanın. Çalışkan bir adamdan bahsediyoruz. Esnaf olmak zordur. Gerçek esnaf çalışkandır. İşini hayata, hayatını işine çeviren adamdır. Ilıcalı’ya bakıyorum; çoluk çocuk adaya gitmiş program yapmaya çalışıyor. Başarılı olmamak zor."

İşine yatırım yapması 

 Başarılı bir girişimcinin işine her zaman yatırım yapan kişi olduğuna dikkat çeken Ergenç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimse bu kadar izlenen programları olmasına rağmen gidip kanal almaz. Kanal almak risktir. Hatta bir çok yerde, kanalı aldığında büyük bir risk aldığını söylemiştim. Bence risk devam ediyor. Kanalın tutunması tamamlanmış değil. Hala başarılı çok fazla program yok. İşlerine elinden geldiğince yatırım yapıyor. Diziler çektiriyor, programlar yaptırıyor ama her biri birkaç bölüm sonra ekrana veda ediyor. Ama bu negatif bir durum değil. Tutacaktır bir şeyler zamanla. Bunun için başarılı. Tutmasa da yatırım yapmaya devam ediyor. Deniyor tekrar tekrar. Edison gibi."

Global çalışması ve heyecan katması

Yurtdışında program yapmasının Ilıcalı’ya çok şey kattığını savunan Erkut Ergenç, “Herhalde Acun Ilıcalı’nın en şanslı olduğu iş Acun Firarda programı ile tüm dünyayı gezmesidir. (Bence kendi kanalında bu eski bölümleri tekrar koysa tekrar izlenir.) Sanırım bu dönemde dünya ile psikolojik uzaklıkları kırmış ve dünya insanı olmanın keyfine varmıştır. Ben bir çok programı yapma fikrinin de o dönemde aklına geldiğini düşünüyorum. Bir çok projeyi yurtdışında kaldığı otellerde izlediği kanallarda görmüş olabilir. Ama o program için oralara gitmese o programları yapmasa bu noktaları göremeyecekti. Boşuna demiyorum, ‘siz yürümeye başlayın gerisi gelecektir’ diye. Global çalışan biri olmak ise çok önemli bir fırsat, bir bakıyorsunuz Adriana Lima programda, başka bir programda ise 50 Cent. Acun bu gibi aktivitelerle programları hep renklendirip heyecan katarak halkın önüne sunuyor. Herkes yemek yapar ama bazı ustalar baharatları öyle oranda katar ki tadından yenmez. İşte olay bu. Düşünsenize sadece kutu açılan ve hiç bir zeka barındırmayan bir programı yıllarca halk olarak izlememizin sebebi nedir?" dedi.

Arkadaş ilişkileri

Liderlik açısından en önemli başlıklardan birinin de arkadaşlık olduğunu vurgulayan Ergenç, Acun Ilıcalı’nın yanına aldığı ve liderlik ettiği kişilerle geçirdiği vakti kamuoyuna en iyi yansıtan ünlülerden biri olduğunu belirtti.

Planlı ve programlı hareket etmesi 

 Liderlikte planlama ve pazarlamanın önemine işaret eden Ergenç, "Bence başarının ardında yatan bir diğer husus da kesinlikle programların çok iyi bir zaman optimizasyonuna tabi olmasıdır. Her açıdan herkese zaman faydası sağlaması her açıdan fabrikanın sağlam çalışmasını sağlamaktadır. Örneğin; Survivor’ın bir zamanı var 3-4 ay civarı insanlar ona odaklanıyorlar. Tam sıkmaya başlıyor, program bitiyor. Ardından diğeri; yetenek yarışması, o bitiyor ardından ses yarışması. Hiç biri sıkmıyor. Çünkü her biri arasından yaklaşık 8 ay süre var. İnsanlar ister istemez sıkılamıyorlar. Yoksa 10’dan fazla sezon aynı yarışmayı kim niye izler ki? Planlama üretim ve pazarlama da çok önemlidir. Bence Acun Medya bu mevzuyu bu açıdan da çözmüş durumdadır" dedi.

“Başarılı olmayı isteyin” 

 Acun Ilıcalı’nın başarısının en önemli nedenlerinden birinin de istek olduğunu ifade eden Ergenç, sözlerini şöyle noktaladı: “Bence kim olduğunun bir önemi yok herkes için tek bir başarı kriteri var başarılı olmayı istemek. Ben Acun Ilıcalı’yı istekli görüyorum. Arada kesinlikle motivasyonu düşüyordur. Onun da dertleri vardır ama iş konusunda isteğinden bir şey kaybettiğini düşünmüyorum. Mesela para kazanma meselesi değil. Kanal sahibi olmadan da onun kadar kazanan ünlüler var ama binlerce kişiye ekmek kapısı olamıyorlar. Her yıl binlerce kişi Acun Ilıcalı sayesinde evine ekmek götürüyor. Daha sert eleştirilemez mi? Eleştirilir sorun yok. Lakin bunlarla uğraşmayalım, bence aramızdaki başarılı ve daha iyi örneklere odaklanalım. Başarılı diğer arkadaşlarımızı Acun Ilıcalı’dan daha başarılı olması adına teşvik edelim. Birbirimizle çatışma yerine rekabet kültürünü inşa edelim.

Kaynak: IHA

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ