USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Eğitim

‘Açık uçlu sınav soruları Türkiye için devrim niteliğinde bir çalışma’

Uygulamasına, 30 Nisan’da yapılacak İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavı ile başlanacak olan soru kitapçıkları ile cevap kağıtlarının birleştirilmesi ve şu anda ön hazırlık aşamasında olan sınavlarda açık uçlu soruların sorulması çalışmasını değerlendiren Uğur Oku

‘Açık uçlu sınav soruları Türkiye için devrim niteliğinde bir çalışma’
31-03-2016 11:57
Google News

Şu anda ön çalışma aşamasında olan, sınavlarda açık uçlu soruların sorulması uygulamasını yorumlayan Uğur Okulları Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, ‘’Açık uçlu sınav soruları uygulamasının faydalı olabilmesi için eğitimin de açık uçlu sorulara cevap vermesi gerekiyor. Çünkü açık uçlu soru demek ezber sisteminden ayrılmak, öğrencilerin kendi yorumlarını görebilmek, bilgisini gerçekten ölçebilmek demek. Dolayısıyla açık uçlu sınav sorularına geçiş çalışması Türkiye için devrim niteliğinde olacaktır’’ ifadelerinde bulundu.

AÇIK UÇLU SORULAR NASIL OKUNACAK?
Çoktan seçmeliden açık uçlu sorulara geçilecek olmasının bütün soruların uzun yorumları olacağı, öğrencilerin iki sayfa soru cevabı yazacağını anlamına gelmediğini dile getiren Kösegil, ‘’Açık uçlu soruların her birinin kendilerine ait modelleri var. Bunlardan en uygunu, en doğru şekilde okunabilecek olanı seçilecek. O yüzden böyle bir sıkıntı yaşanmayacak. Öğretmen okuması durumu ise açık uçlu soruların en ileri aşaması. Soruların kontrolü sadece öğretmen okuması ile değil kelimelerin tanımlanmasıyla, öğrencinin verebileceği tüm cevapların çıkartılıp bunlardan birine denk gelmesiyle sağlanabilir. O yüzden şimdilik açıklanan soru tarzı içerisinde sıkıntı olabileceğini sanmıyoruz. Eğer olursa da bir öğretmenin vereceği doğru cevaba göre hareket edilmeyecektir. Çünkü öğretmen okuması, öğretmen cevabı demek birbirinden farklı, birbirini takip eden bilim kurullarının olması ve aslında bir, iki değil çok fazla sayıda öğretmenin işin içinde olduğu bir sınav okuma şekli demek. Şu anda öngörülen de bu değil, daha çok makine üzerinde okuması yapılabilecek olan açık uçlu soruların kullanılması öngörülüyor’’ dedi.

‘’ZAMAN KULLANIMI VE DİKKAT AÇISINDAN OLUMLU BİR DEĞİŞİKLİK’’
30 Nisan’da başlayacak olan optik form ile soru kitapçıklarının birleştirilmesi uygulaması da değerlendiren Nazik Kösegil, ‘’Optik form kullanımı öğrencilerde hem zaman kaybına hem de dikkatsizliğe yol açıyor. Çözülen soruların optik forma geçirilmesinin sıkıntılı bir süreç. Yapılan değişikliğin şu anda, alışkanlıklara bağlı olarak öğrencilerde bir belirsizlik ortaya çıkardığını ifade eden Kösegil, ‘’Çünkü her deneme sınavında ve testlerde optik form kullanıyorlardı. Bir anda bunun kalkacağını düşünmek onlara da ilginç geliyor. Ama sınav mantığı içerisinde düşündüğünüzde sınavda zaman kullanımı ve dikkatin toparlanması anlamında optik formun olmaması daha olumlu olacak’’ diye konuştu.

‘’YAPILAN HER DEĞİŞİKLİKTE DOĞRU BİLGİLENDİRME YAPILMALI’’
Yapılan her değişiklikle ilgili mutlaka doğru bilgilendirme yapılması ve kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi gerektiğini vurgulayan Kösegil, ‘İşin uzmanları zaten neyin yapılabilir neyin yapılamaz olduğunu biliyorlar ve buna göre olumlu ya da olumsuz sonuçlar çıkarabiliyorlar. Önemli olan yapılacak değişikliklerle ilgili hem öğrencileri hem de velileri doğru şekilde bilgilendirmek. Bunun yanı sıra öğretmenlere de konuyla ilgili hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi lazım’’ diyerek sözlerini noktaladı.

MERVE DUNDAR - HÜSEYİN ÇAKMAK

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ