USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Acı keçeleri ve taş düğmeler yürek dağlıyor

Çanakkale 1915 Gezici Savaş Malzemeleri Müzesi envanterine yeni dahil edilen, ameliyat edilen askerlerin acıya katlanmaları için ağızlarına konan acı keçeleri ile kıyafetlerine diktikleri taş düğmeler, ziyaretçileri duygulandırıyor. - Anadolu Ajansı

Acı keçeleri ve taş düğmeler yürek dağlıyor
10-11-2016 14:17
Google News

NEVŞEHİR - Behçet Alkan

Çanakkale 1915 Gezici Savaş Malzemeleri Müzesi envanterine yeni dahil edilen, ameliyat edilen askerlerin acıya katlanmaları ve dillerini yutmamaları için ağızlarına konan acı keçeleri ile kıyafetlerine diktikleri taş düğmeler, ziyaretçilere duygu dolu anlar yaşatıyor.

Çanakkale 1915 Gezici Savaş Malzemeleri Müzesi, Çanakkale Savaşı'nda verilen destansı mücadeleyi ve kahramanlıkları yeni nesillere anlatmak için Türkiye'yi gezerek, bugüne değin gündeme gelmeyen ve bilinmeyen materyalleri ziyaretçilere sunuyor.

Kısıtlı imkanlarla vatan savunması yapan Mehmetçiğin kıyafetlerinde kullanılan "taş düğme" ve uyutulmadan yapılan ameliyatlarda acıya direnmeye çalışan yaralıların ısırması için kullanılan "acı keçesi" müzeyi ziyaret edenlerin adeta yüreğini dağlıyor.

Çanakkale Gezici Müzeler Koordinatörü Cengiz Yürükaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "taş düğme" ve "acı keçesi"nin müze envanterine yeni eklendiğini söyledi.

"Ziyaretçilere bir ibret vesikası olarak sunuluyor"

Yürükaslan, Çanakkale Savaşı'nda kullanılan ancak bugüne kadar gün yüzüne çıkmamış, özelliği ve önemi olan bazı malzemelerin ziyaretçilere bir ibret vesikası olarak sunulduğunu dile getirdi.

Savaşta cephelerde sürünerek ilerlemek zorunda kalan Türk askerlerinin kıyafetlerindeki düğmelerin sıklıkla koptuğunu, kahramanların kopan düğmeler yerine ince taşları delerek el yordamıyla düğme imal ettiklerini anlatan Yürükaslan, "Çanakkale Savaşı'nda kullanılmış pek çok malzeme var ama bunların birçoğu bugüne kadar gündeme gelmemiş, özelliği ve önemi olan malzemeler. Bu tür malzemeleri müzede ziyarete açarak yeni nesle, o dönemde yaşanan zorlukları anlatmaya çalışıyoruz." diye konuştu.

Düşman uçakları tarafından havadan atılan ve yere düştüğünde sivri ucu havada kalan "zehirli yıldız" adı verilen silahın, ayağına saplanan askeri savaştan bertaraf ettiğine değinen Yürükaslan, paslı demirin saplandığı bacağın kangrene dönüşmemesi için kesildiğini, bu ameliyat sırasında ise acıya katlanamayan askerin ağzına ısırması için keçe konulduğunu aktardı.

Yürükaslan, "Acı keçesi, pek bilinmeyen ve duyulmayan bir malzeme. Zehirli yıldız denilen metal parçaları havadan uçakla atılırdı. Bastığında tabandan giren bu metalin kangren sonucu ölüme yol açmaması için o bacak kesilirdi. Uyuşturucu, sakinleştirici ilaçlar olmadığı için, bacağı kesilirken acıdan dilini yutmasın diye askerin ağzına bu keçeler bırakılırdı." dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ