USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

"ABD-Türkiye neden bir türlü anlaşamıyor! Türkiye’nin eski müttefiki ABD’ye tam bağlılığına gerek kalmadı... Ankara’nın ABD’nin çıkarlarıyla uyuşamayabilen kendi bölgesel çıkarları vardır elbette. ABD ve Türkiye’nin yolları a

"Türkiye’nin eski müttefiki olan ABD’ye tam bağlılığına gerek kalmadı. Ayrıca Ankara’nın ABD’nin çıkarlarıyla uyuşamayabilen kendi bölgesel çıkarları vardır elbette. Yani ABD ve Türkiye’nin yolları bu noktada ayrıldı diyebiliriz..." "Cumhurbaşkanı Erdoğa

29-11-2014 08:50
Google News

turkey-usa-flag

"Türkiye’nin eski müttefiki olan ABD’ye tam bağlılığına gerek kalmadı. Ayrıca Ankara’nın ABD’nin çıkarlarıyla uyuşamayabilen kendi bölgesel çıkarları vardır elbette. Yani ABD ve Türkiye’nin yolları bu noktada ayrıldı diyebiliriz..."

"Cumhurbaşkanı Erdoğan neden ABD’yi suçluyor?" başlığı altında, Rusya'nın Sesi Radyosu'nun internet sitesinde yer alan ve başlıktan verdiğimiz "yorum" cümlesi dikkat çekiciydi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye ziyaretinin hemen ardından, Rusya devlet Başkanı Putin'in 1 Aralık'ta Türkiye'ye gelecek olması, iki ziyaret arasındaki yakınlık ve "özel" görüşmeler bölgenin "kilit ülke"si konumuna gelen Türkiye'den ziyade, dışarıdan daha farklı bir gözle bakılarak değerlendiriliyor...

İşte, o haberdeki yorum; 

"Hatırlanacağı üzere, Erdoğan’ın açıklamaları geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye ziyaretinin ardından yapıldı. Eski müttefikler neden bir türlü anlaşamıyorlar?" şeklindeki soruya karşılık, Rusya Küresel Politikalar Dergisi Baş Editörü ve Rusya Dış Siyaset ve Savunma Politikaları Konseyi Başkanı Fedor Lukyanov şöyle konuştu:

FedorLukyanov

"ABD ve Türkiye’nin bir takım konularda anlaşamamasının sebebi bence Suriye krizinden kaynaklanan anlaşmazlıklardan daha derin köklü. Onlar bölgesel politikayı kimin belirleyeceği gibi başlıca konuda anlaşmaya varamıyorlar. Evet, Türkiye 20. yüzyıl boyunca geleneksel olarak Amerika yanlısı, Batı yanlısı politikasını izliyordu. Türkiye uzun zamandan beri NATO’nun güney koluydu. Böylece Batı Türkiye’nin dış politika kimliğini belirliyordu.

Ama günümüzde NATO’nun misyonu ve amaçları Türkiye dahilinde NATO üye ülkeleri için anlaşılır ve açık olmaktan çıktı. Çünkü NATO’nun ana hedefi olan SSCB 1991 yılında dağılmıştı. Bu nedenle Türkiye’nin eski müttefiki olan ABD’ye tam bağlılığına gerek kalmadı. Ayrıca Ankara’nın ABD’nin çıkarlarıyla uyuşamayabilen kendi bölgesel çıkarları vardır elbette. Yani ABD ve Türkiye’nin yolları bu noktada ayrıldı diyebiliriz. Bugün Ankara için Batı-NATO yönünden başka bazı farklı yönler de vardır. Ve Rus-Türk ilişkileri bunun iyi bir örneğidir. Böylece, Türkiye yeni siyasi ve jeopolitik kimliğe kavuşmuş oldu. Orta Doğu’da Türkye birçok başka bölgesel oyuncu gibi ABD’nin bölgedeki tüm aktörlere baskı yapmaya ve istediği politikayı izlemeye zorlama çalışmasından çok rahatsız. Bu arada Washington’un Orta Doğu’da izlediği politikaya açık ve mantıklı denilemez"

dikgazete
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ