ANKARA (AA) - SELEN TEMİZER/LEVENT TOK - ABD yönetiminin, Suriye'de Beşşar Esed rejimine yeni müdahale gerekçesi olarak açıkladığı "varil bombası" kullanımı, rejimin 6 yıldır sivil yerleşimleri tahrip etmek için en fazla başvurduğu yöntemlerden biri olarak dikkati çekiyor.
Esed'in 4 Nisan'da İdlib'e bağlı Han Şeyhun'da en az 100 sivilin canına mal olan kimyasal silah katliamı, ABD'nin rejime sınırlı müdahalesine neden olmuştu.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean Spicer, dünkü basın brifinginde, kimyasal silahın yanı sıra varil bombasıyla yapılan saldırıların da "Başkan Donald Trump'tan karşılık göreceği" uyarısında bulunmuştu.
Varil bombaları, Esed rejiminin 6 yıldır süren iç savaşta sivillere karşı kullandığı en yaygın silahlar arasında.
Suriye İnsan Hakları Ağı'nın (SNHR) derlediği verilere göre, rejim varil bombasını ilk kez 1 Mart 2012'de İdlib'in kuzeyindeki Salkin beldesinde kullandı.
Maliyeti 50 dolar, etkisi büyükRejim, kitle katliamlarında ucuza mal edilmesi ve büyük yıkım etkisi nedeniyle varil bombalarını tercih ediyor.
Bu bombalarla çoğunlukla sivil alanları hedef alan rejim, en yüksek can kaybının ortaya çıkmasını hedefliyor.
Yaklaşık 50 dolara mal olan bir varil bombası, kalorifer kazanı, su tankı ve orta büyüklükteki yakıt tanklarından elde edilebiliyor.
Bomba, varilin içine doldurulan patlayıcı miktarına göre, 50-200 metrelik alanda tahribat yapıyor.
Bombanın ilk etaptaki darbe etkisinden çıkan basınç dahi, sivillerin organlarını parçalayabiliyor.
Sadece sivilleri öldürmekle kalmayan varil bombaları, düştüğü yapılarda büyük delikler açarak yıkıma neden oluyor.
Atılış şekli, askeri terminolojide "serbest düşüş ilkesi" olarak tanımlanan varil bombaları, yerleşim yerlerine verdikleri hasarla, sivilleri göçe zorluyor.
Rejim 31 bin 907 varil bombası attıSNHR, internet sitesinde yer verdiği 2015 ve 2016 yılları raporlarında, 2015'te 17 bin 318 varil bombası atıldığını, 499'ı çocuk, 338'i kadın olmak üzere 2 bin 32 sivilin öldürüldüğü bilgisini paylaşıyor.
Geçen yıl 166'ı çocuk, 86'sı kadın 653 sivil,12 bin 958 varil bombasının kurbanı oldu.
Bu yılın ilk 3 ayında da bin 631 varil bombası, en az 32 sivilin hayatına mal oldu.
Yalnızca ocak 2015'ten sonra Esed rejiminin kullandığı varil bombası sayısı toplam 31 bin 907'ye ulaştı.
Geçen ay atılan varil bombaları en fazla Dera ilini hedef alırken, Hama, Şam kırsalı ve İdlib'te siviller yine bu yolla katledildi. Ayrıca, birer cami ve okul ile 2 sağlık merkezi de varil bombaları sonucu kullanılamaz hale geldi.
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, 22 Şubat 2016'da aldığı 2139 sayılı kararda, "varil bombaları gibi, yerleşim yerlerine rastgele düzenlenen saldırıların durdurulması gerektiğine" vurgu yapmıştı.