USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

ABD'de başlayıp dünyaya yayılan Filistin'e destek protestoları hız kesmeden sürüyor

ABD'deki Columbia Üniversitesinde nisan ortasında başlayan ve Avrupa başta olmak üzere dünyaya yayılan Filistin'e destek gösterileri, baskı ve polis müdahalelerine rağmen devam ediyor

ABD'de başlayıp dünyaya yayılan Filistin'e destek protestoları hız kesmeden sürüyor
29-05-2024 16:13
Google News
Ankara

İtalya'nın başkenti Roma'daki Sapienza Üniversitesinde yaklaşık bir aydır, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınamak ve Filistinlilere destek vermek amacıyla çadırlar kuran öğrenciler, kampüste yürüyüş düzenledi.

Öğrenciler, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde zorla yerlerinden edilmiş sivillerin bulunduğu kampın bombalanması başta olmak üzere İsrail'in bölgedeki faaliyetlerini protesto etti.

Öğrenciler, Sapienza Üniversitesinin İsrail ile işbirliği anlaşmasını durdurmadığı gerekçesiyle Rektör Antonella Polimeni'nin istifasını da istedi.

Kudüs İbrani Üniversitesi...

Kudüs İbrani Üniversitesindeki öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etti.

Üniversitenin ana kampüsünde gösteri düzenleyen ve Filistin bayrağı taşıyan onlarca öğrenci, "Canımız kanımız sana feda olsun ey Aksa" sloganları attı.

Avustralya Ulusal Üniversitesi...

Avustralya'nın başkenti Canberra'daki Avustralya Ulusal Üniversitesinde (ANU) Filistin'e destek veren öğrenciler, üniversite yönetiminin ve polisin "öğlene kadar gösterilerine son verip bulundukları yerden ayrılmaları" talimatının ardından kamplarını taşıyarak Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Fakültesinin karşısına kurdu.

Yaklaşık bir aydır protestolarını sürdüren öğrenciler, yaptıkları açıklamada, ANU Rektör Yardımcısı Genevieve Bell'in, iletişim kurma davetlerini henüz kabul etmediğini belirtti.

Yönetimle işbirliği yapmaya istekli olduklarını vurgulayan öğrenciler, "Amacımız, ANU'nun bağlantılarını (İsrailli şirketlerle) açıklamasını ve bunları sonlandırmasını sağlamak." ifadesini kullandı.

California ve Harvard üniversiteleri...

Los Angeles kentinde bulunan California Üniversitesindeki (UCLA) çok sayıdaki akademik personel, üniversitenin Filistin destekçilerine karşı davranışları nedeniyle grev yaptı.

Harvard Üniversitesi ise yaptığı açıklamada, siyasi konularda bir taraf almayacağını duyurdu.

Wayne Devlet Üniversitesi...

Michigan eyaletindeki Wayne Devlet Üniversitesi (WSU), üniversitedeki protestolar nedeniyle uzaktan eğitime geçileceğini açıkladı.

Rektör Yardımcısı Patrick Lindsey, Filistin destekçisi öğrencilerden ikisinin, Rektör Kimberly Espy ve üniversitenin yönetim kurulu ile görüşmesini talep etti.

Öğrenciler, buluşmanın daha fazla kişiyle açık bir toplantı halinde yapılmasını isteyerek, Lindsey'in talebini reddetti.

Western Üniversitesi...

Kanada'nın London kentinde bulunan Western Üniversitesinde 1 ay önce başlayan Filistin'e destek protestoları devam ediyor.

Öğrenciler, üniversite yönetimiyle görüşmelerinin ardından, anlaşmaya varamadıklarını açıkladı.

Grup, üniversite yönetiminin teklifinin öğrencilerin isteklerini karşılamadığını belirtti.

Üniversite yönetimi ise öğrencilerle müzakerelere devam edileceğini bildirdi.

Manchester Üniversitesi...

Manchester Üniversitesinde bir grup öğrenci, "Whitworth" binasına barikat kurdu.

Grubun açıklamasında, "Whitworth binasına, üniversitenin Filistin'deki soykırımla olan bağlarını sona erdirmesi yönündeki baskımızı artırmak için barikat kurduk." ifadesi kullanıldı.

Toronto Üniversitesi...

Toronto Üniversitesinde de Filistin destekçisi öğrenciler, disiplin cezası ve yasal önlem tehditlerine rağmen protestoya devam edeceklerini belirtti.

Protestoculardan Erin Mackey, "Üniversite tarafından uzaklaştırma, okuldan atılma, tutuklanma ve polis şiddetiyle tehdit edilmiş olmamıza rağmen burada kalacağız." dedi.

Kopenhag Üniversitesi...

Protestoların sürdüğü Kopenhag Üniversitesi yönetimi ise işgal altındaki Batı Şeria'da iş yapan İsrail şirketlerine yatırım yapmayı durduracağını açıkladı.

Üniversitenin X sosyal medya hesabından, "Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinde kiralık daire ilanı veren Airbnb, Booking.com ve edreams.com siteleriyle ilişkinin kesileceğine" ilişkin paylaşım yapıldı.

UC Santa Cruz Üniversitesi...

UC Santa Cruz Üniversitesinde protestolar, mayıs başından bu yana devam ediyor.

Üniversitenin İsrail ile ticari ilikilerini kesmesini talep eden göstericiler, okula iki ana girişi kapattı.

Giriş ve çıkışlarda sorun yaşanması üzerine üniversite yönetimi, derslerin yarına kadar çevrim içi yapılacağını açıkladı.

Avusturya'da Filistin’e destek gösterisinde 16 öğrenci gözaltına alındı...

Avusturya polisi, Viyana Teknik Üniversitesi önünde Filistin’i desteklemek amacıyla çadır kuran öğrencilere müdahale ederek 16 kişiyi gözaltına aldı.

İsrail’in Gazze’de yaklaşık 8 aydır sürdürdüğü saldırılara tepki gösteren öğrenciler, Viyana Teknik Üniversitesi önündeki parkta çadır kurarak bir tür "kampüs eylemi" gerçekleştirdi.

Polis, öğrencilere müdahale ederek eylemi sonlandırdı ve 16 kişiyi gözaltına aldı.

Viyana Eyalet Polisi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, üniversite önünde bir grup Filistin destekçisinin çadır kurmak suretiyle gösteri düzenlediği, gösterinin önceden bildirilmediği, eylemin kamu düzenini bozma potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

Açıklamada, ülkede gösterilerde söylenmesi yasaklanan "İntifada" sloganının kullanıldığı gerekçesiyle eyleme müdahalede bulunulduğu bildirildi.

Polisin gösterinin sonlandırılması çağrısı yaptığı açıktarılan açıklamada, bazı Filistin destekçilerinin dağılmaması üzerine 16 kişinin gözaltına alındığı ve cezai işlem yapılmak üzere polis merkezine götürüldüğü kaydedildi.

Gösteriyi düzenleyen öğrencilerin yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’de 8 aydır süren "soykırım" nedeniyle ikinci kez kampüs eylemi yapma kararı aldıkları belirtildi.

Açıklamada, Viyana Teknik Üniversitesinin İsrail Teknoloji Üniversitesi ile işbirliği içinde olduğu, üniversitenin İsrail savunma sanayine projeler üreten belli başlı okullardan biri olduğu, teknik üniversitenin İsrail ile ortak proje ve çalışmalarını sonlandırması için eylem düzenlendiği aktarıldı.

Avusturya’da Filistin’e destek vermek amacıyla Viyana Üniversitesinin Altes AKH kampüsünde 6 Mayıs’ta gösteri düzenlenmeye başlanmış, ancak gösteride aşırıcı söylemler dillendirildiği gerekçesiyle 9 Mayıs'ta polis müdahalesiyle sonlandırılmıştı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ