USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ABD'ye giden Anadolu halılarının temizliği Aksaray'da yapılıyor

ABD'de yüksek maliyeti ve orijinaline uygun yapılamaması nedeniyle temizlik ve bakımı gerçekleştirilemeyen tarihi Anadolu halıları, dünyanın önemli halı restorasyon merkezlerinden Aksaray'da aslına uygun elden geçirilerek tekrar gönderiliyor. - Anadolu Ajansı

ABD'ye giden Anadolu halılarının temizliği Aksaray'da yapılıyor
06-06-2017 16:12
Google News

AKSARAY - TURAN KAZAK

ABD'de yüksek maliyeti ve orijinaline uygun yapılamaması nedeniyle temizlik ve bakımı gerçekleştirilemeyen tarihi Anadolu halıları, dünyanın önemli halı restorasyon merkezlerinden Aksaray'da aslına uygun elden geçirilerek tekrar bu ülkeye gönderiliyor.

Halı üretimi geçmişiyle bugüne kadar birçok halı ustasının yetiştiği Aksaray, halı restorasyonu ve geleneksel halı dokumacılığının yanında yurt dışından gönderilen eski, deforme Anadolu el dokuma halılarının özenle temizlenip yeniden hayat bulduğu merkez haline geldi.

Kentte yaklaşık 39 yıldır halı dokuma ve restorasyonu yapan 51 yaşındaki Ömer Ali Dölek, daha önce Anadolu'nun değişik illerinden ABD'ye gönderilen ve orada eskiyen tarihi halıları firmalar aracılığıyla alarak temizlik ve onarımını gerçekleştiriyor.

Dölek, ABD'de bakım ve onarım maliyetinin yüksek olması, ayrıca söz konusu işlemin istenilen kalitede yapılamamasından dolayı kendisine gönderilen halıların önce renk ve motiflerine göre ayrımını yapıyor.

Ön ve arka yüzünde halıya zarar veren böcek ve bakterileri, pürmüzle yakarak temizleyen Ömer Ali usta, renk ve motiflerin orijinalliğini bozmadan özel kimyasallar ile temizlik işlemine geçiyor. Yıkanan halılar, ilk günkü parlaklığını koruması için ayrı bir bölümde bekletiliyor.

Temizliği yapılmış halıları onarımdan geçiren Dölek, özel kalemlerle rötuşlarını yapıp, firmalar aracılığıyla tekrar ABD'ye gönderiyor.

Şu ana kadar 800 halıyı aslına uygun şekilde temizlik ve bakımını yapıp ABD'ye gönderdiklerini aktaran Dölek, yıl sonuna kadar bin 500 halı yıkamayı hedeflediklerini kaydetti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ