Ankara
BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'da barış ve istikrarın korunması amacıyla toplandı.
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, burada yaptığı konuşmada, "Rusya'nın Ukrayna'yı gereksiz yere işgali ve sivil altyapısına yönelik saldırıları başlatmasaydı, bu trajedi asla olmayacaktı." dedi.
Thomas-Greenfield, Ukrayna'da sivil altyapıyı hedef alan 90'tan fazla füzeyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "kasıtlı bir taktiği" olarak nitelendirdi.
Polonya'nın BM Daimi Temsilcisi Krzysztof Szczerski, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında masum insanların öldüğünü söyledi.
İngiltere BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward, "Bunun, tartışmasız olarak Rusya'nın yasa dışı ve haksız işgalinden kaynaklanan bir trajedi olduğu konusunda net olmalıyız." ifadesini kullandı.
BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary Dicarlo, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlatmasından bu yana "en yoğun bombardıman" döneminin yaşandığını belirtti.
Dicarlo, saldırının etkilerinin kış aylarında daha da kötüleşebileceğini kaydetti.
Sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade eden Dicarlo, Ukrayna'daki "ağır saldırıların" devam ettiğini ve "savaşın görünürde bir sonu olmadığını" dile getirdi.
Diğer yandan, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia suçlamalara karşılık olarak, Ukrayna ve Polonya'nın "Rusya ile NATO arasında doğrudan bir çatışmayı kışkırtmaya kalkıştığını" bildirdi.
Nebenzia, Batı ülkelerine hitap ederek, "Ukrayna'da yaşananlara müdahale etmeseydiniz ve silah ile mühimmat tedarik etmemiş olsaydınız askeri bir harekat olmayacaktı." dedi.
Vassily Nebenzia, Ukrayna'ya, "(Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy, Rusya'ya karşı zafer kazanma hayali uğruna on binlerce askerini ölüme göndermek yerine gerçekçi şartlarda barış için çaba göstermeli." çağrısında bulundu.
Polonya'da ne oldu?
Polonya'nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne 15 Kasım'da kaynağı belirlenemeyen bir füzenin düştüğü ve 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Birçok NATO ülkesi gelişmenin kaygı verici olduğu yönünde açıklamalar yapmış, Ukrayna, Letonya ve Estonya söz konusu füzelerin Rusya tarafından atıldığını öne sürmüştü. Olayın ardından Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, "Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur." ifadesi kullanılmıştı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, söz konusu füzenin Ukrayna hava savunma sisteminden Rusya'nın seyir füzesine karşı ateşlenmiş olabileceğini, olayın kasıtlı bir saldırı olmadığını söylemişti.
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de "Rusya saldırılarına karşılık veren Ukrayna kuvvetleri, kendilerini savunmak için füze fırlattı. Bu füzelerden biri yanlışlıkla Polonya topraklarına düştü." ifadelerini kullanmıştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com