USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson: Hiçbir zaman YPG'ye ağır silahlar vermedik

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, "Bizler hiçbir zaman YPG'ye ağır silahlar vermedik. Bu yüzden geri alınacak bir silah da yok." dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson: Hiçbir zaman YPG'ye ağır silahlar vermedik
16-02-2018 01:19
Google News

BEYRUT (AA) - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Orta Doğu turu kapsamında resmi ziyarette bulunduğu Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Meclis Başkanı Nebih Berri ve Başbakan Saad Hariri ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Tillerson ve beraberindekileri taşıyan uçak, sabah saatlerinde Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'na indi. İlk olarak Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçen ABD Dışişleri Bakanı, burada Lübnan Cumhurbaşkanı Avn ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Ardından Tillerson ve Basil yaklaşık 15 dakika baş başa görüştü.

Lübnan Cumhurbaşkanlığı basın ofisinden yapılan açıklamada, Tillerson ile görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin, bölgesel gelişmelerin, İsrail'in sınıra ördüğü duvar ve deniz sınırında yaşanan anlaşmazlık konularının ele alındığı bildirildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in, Lübnan'ın deniz sahasında hak iddia etmesini reddettiklerini belirten Tillerson, deniz sınırı anlaşmazlığına çözüm getirmek için tüm çabaları göstereceklerini söyledi. Tillerson, ülkesinin Lübnan devlet kurumlarına ve ordusuna verdiği desteğin devam edeceğini ifade ederek, Lübnan devletinin tek meşru silahlı unsurunun Lübnan Silahlı Kuvvetleri olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Avn, İsrail'in Lübnan'ın kara, deniz ve hava sınırı ihlallerini engellemesi için ABD'nin girişimde bulunmasını istedi."

Tillerson daha sonra Lübnan Meclis Başkanı Berri ile bir araya geldi. Basına kapalı görüşme yaklaşık bir saat sürdü.

Berri'nin basın ofisinden yapılan açıklamada, "İsrail'in Lübnan sınırına ördüğü duvar ve İsrail ile Lübnan arasında yaşanan deniz sınırı anlaşmazlığı konuları ele alındı. Berri, İsrail'in deniz hukuku için Uluslararası Mahkemeyi tanımadığını ve deniz hukuku ile ilgili BM Sözleşmesi'ni imzalamadığını dile getirdi. BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşun'a (UNRWA) verilen yardımların devam etmesi gerektiğine dikkati çeken Berri, yardımların azaltılması durumunda Lübnan'ın istikrarı üzerinde olumsuz etkisinin olacağını belirtti." ifadelerine yer verildi.

Tillerson-Hariri ortak basın toplantısı

Ardından Hükümet Sarayı'na gelen Tillerson, Başbakan Saad Hariri ile basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Tillerson, görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında, Hizbullah'ın artan silahlı gücünün ve bölgesel çatışmalara karışmasının, Lübnan'ın güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

ABD'nin, Hizbullah'ın askeri veya siyasi kanatları arasında hiçbir ayrım yapmadığına vurgu yapan Tillerson, bugün yaptığı görüşmelerde, Lübnan liderlerini, bölgesel çatışmalardan uzak kalma konusundaki kararlılıklarını sürdürme çağrısı yaptığını dile getirdi.

Hizbullah'ın Lübnan ile hiçbir ilgisi olmayan uzaktaki çatışmalara karışmasının sonuçlarının Lübnan'da hissedildiğini ifade eden Tillerson, "Hizbullah'ın Suriye'deki varlığı sadece kan dökülmesini ve masum insanların yerlerinden edilmelerini artırıyor. ABD, İsrail ile Lübnan arasındaki anlaşmazlıkta ara buluculuk yapmaya çalışıyor. Her iki taraftan da bir şeyden vazgeçmesini istemedik. Aksine, bir çözüm arıyoruz. İsrail, iki ülke arasındaki sınır üzerinde anlaşma sağlanıncaya dek sınır duvarı inşa etmeyi bırakması gerekiyor." dedi.

"Hiçbir zaman YPG'ye ağır silahlar vermedik"

ABD Dışişleri Bakanı, basın toplantısında Türkiye'nin ABD'nin önemli bir müttefiki ve terör örgütü DEAŞ ile mücadelede çok önemli bir ortağı olduğuna dikkati çekti. Tillerson, şöyle devam etti:

"Türkiye, şu ana kadar takdir edilesi bir performans ortaya koydu, her zaman bize destekçi oldu. Türkiye ve ABD ilişkilerinde olumlu ve önemli olan birçok yön var. Bizler, ilişkilerimizi, ortak çıkar ve kaygı paylaştığımız yönler üzerine inşa etmeye çalışıyoruz. Bizim önemli ortak hedeflerimiz tamamıyla birbiriyle uyumlu. Aralarında hiçbir boşluk yok. Bu önemli hedeflere nasıl ulaşılması konusunda taktiksel farklılıklar yaşıyor olabiliriz ancak ortak hedefimiz DEAŞ'ın, terörizmin yenilgiye uğratılması, şiddetin azaltılması, insanların korunması ve sadece Suriye'ye değil, Lübnan'a ve diğer komşu ülkelere fayda sağlayacak Suriye'deki çatışmaya barışçıl bir çözümün getirilmesi."

Tillerson ayrıca, "Bizler hiçbir zaman YPG'ye ağır silahlar vermedik. Bu yüzden geri alınacak bir silah da yok." ifadelerini kullandı.

Lübnan Başbakan Hariri ise desteklerinden dolayı ABD'ye teşekkür etti. Hariri, Lübnan'ın 1,5 milyon civarında mülteciye ev sahipliği yaptığını ve uluslararası toplumdan daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Muhabir: Muhammed Ali Akman

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ