USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

ABD'den 'Güney Sudan'a silah ambargosu' talebi

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samantha Power, etnik çatışmaların yaşandığı Güney Sudan'a silah ambargosu uygulanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) tasarı sunacaklarını bildirdi. - Anadolu Ajansı

ABD'den 'Güney Sudan'a silah ambargosu' talebi
18-11-2016 10:02
Google News

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Samantha Power, etnik çatışmaların yaşandığı Güney Sudan'a silah ambargosu uygulanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) tasarı sunacaklarını bildirdi.

BMGK oturumunda, kanlı çatışmaların yaşandığı dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'daki gelişmeler ele alındı.

Toplantının başında konuşan BM Genel Sekreteri'nin soykırımların önlenmesi konusundaki özel danışmanı Adama Dieng, Güney Sudan'da soykırım yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Güney Sudan'daki incelemelerine ilişkin BMGK'ya bilgi veren Dieng, "Etnik nefret ve sivillerin hedef alınmasının bir soykırıma evrilmesine ilişkin birçok işaret gördüm. Bunun önlenmesi için konseyin harekete geçmesi gerekir." dedi.

Ülkeye sürekli silah akışı olduğunu da vurgulayan Dieng, BMGK'dan buna yasak getirmesini istedi.

ABD silah ambargosu tasarısı sunacak

Samantha Power ise ülkesinin bu konuda bir BMGK karar tasarısı hazırlığını sürdürdüğünü duyurdu.

Power, "ABD olarak önümüzdeki günlerde, Güney Sudan'a silah ambargosu ve barışı engelleyen kişilere yaptırım uygulanmasını talep eden BMGK karar tasarısı sunacağız." ifadesini kullandı.

Güney Sudan Temsilcisi de ambargo planına karşı çıkarak, "meşru olarak seçilen hükümet" ile isyancıların ayrı değerlendirilmesini ve isyancıların silaha erişiminin engellenmesini talep etti.

Tasarının ne zaman sunulacağına ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

Konseyde Rusya ile bazı ülkeler, silah ambargosuna soğuk bakıyor.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te, yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsünde bulunduğu" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklendi.

Barış görüşmeleri neticesinde 17 Ağustos 2015'te taraflar anlaşmaya vardı ancak barış süreci, Cumhurbaşkanı'na bağlı güvenlik güçleriyle Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan çatışmalarla sekteye uğradı.

Machar, çatışmaların ardından ülkeden ayrılmıştı.

Muhabir:Mustafa Keleş

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ