WASHINGTON
ABD'de Demokrat Parti'nin yapacağı başkanlık seçiminde "yenilikçi kanadı" temsil eden Kongrenin ilk Müslüman üyesi Keith Ellison ve "yerleşik düzenin" savunucusu eski Çalışma Bakanı Tom Perez, en güçlü adaylar olarak öne çıkıyor.
Kasım ayındaki ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilere karşı yenilgiye uğrayan Demokrat Parti, hafta sonu Georgia eyaletinin Atlanta kentinde 25 Şubat Cumartesi yapılacak kongreyle partinin başına geçecek yeni ismi belirleyecek.
Demokrat Partinin yapacağı kongre aynı zamanda, parti içinde "yenilikçi kanadın" mı yoksa "yerleşik düzeninin" mi galip geleceği konusunda kritik bir eşik olarak görülüyor.
Ellison ve Perez dışında Idaho eyaleti Demokrat Parti Başkanı Sally Boynton Brown, Indiana eyaleti South Bend Valisi Pete Buttigieg, Demokrat Parti Güney Carolina Başkanı Jaime Harrison ve Jehmu Greene de Demokrat Partinin başkanı olmak için yarışacak.
"Yerleşik düzenin" savunucuları
Başkanlık yarışında ön seçimlerde eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın rakibi olan Vermond Senatörü Bernie Sanders, parti başkanlığı yarışında desteğini Ellison'dan yana kullandı.
Kendisini "sosyalist demokrat" olarak tanımlayan Sanders, partide radikal bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini savunuyor. Ellison'ı destekleyeceğini yazılı açıklamayla duyuran Sanders, "Soru çok basit: İflas etmiş statükocu mantıkla mı yola devam edeceğiz ya da parti içinde yeniden yapılanmaya giderek, ileri doğru bir adım mı atmaya çalışacağız?" ifadesini kullandı.
Ellison, ABD'de kongre ve başkanlık seçimlerinin kaybedilmesini, Demokrat Partinin ABD halkının tamamına hitap edememesine bağlıyor.
Demokrat Partinin "işçi sınıfla" ilişkisinin kesildiğini, "elit" kesimin partisi haline geldiğini savunan Ellison, "Demokratlar bu partinin sadece Demokrat Parti için var olmadığını anlaması gerekiyor. Bu parti tüm ABD halkının partisi olmalı." açıklamasıyla parti başkanı seçilmesi halinde izleyeceği politikanın işaretini veriyor.
"Yenilikçi kanadın" savları
Demokrat Partide 2004'te sesini duyuran "yenilikçi kanat", Demokratların yenilenme sürecine girmesi gerektiğini savunuyor.
Washington yönetiminin, çıkar gruplarının ve lobilerinin yaptığı büyük bağışlardan sıyrılarak sadece halka hesap vermesi gerektiğini düşünen bu kanat, savaş karşıtı söylemleriyle de öne çıkıyor.
Sanders'ın Demokratların ABD Başkanı adayı olabilmek için Clinton ile rekabet ettiği dönemde adından sıkça söz ettiren yenilikçiler, özellikle sağlık ve eğitim gibi konularda ABD'de sistem değişikliğine gidilmesi gerektiğini belirtiyor.
Muhabir: Muhammed Bilal Kenasari
dikGAZETE.com