USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

'ABD 6 aylık sürede kararını gözden geçirebilir'

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, "ABD önümüzde 6 aylık sürede, 'Ben bir karar aldım ama gördüm ki dünyada buna tepki var, bu yüzden kararımı gözden geçireceğim' diyebilir." dedi.

'ABD 6 aylık sürede kararını gözden geçirebilir'
21-12-2017 20:02
Google News

TBMM - COŞKUN ERGÜL

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, AA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bozkır, Türkiye'nin yabancı ülkelerle imzaladığı anlaşmaların, TBMM Genel Kurulunda onaylanabilmesi için önce Dışişleri Komisyonunda görüşülmesi ve onaylanması gerektiğini söyledi.

Komisyonun sadece uluslararası antlaşmaları onaylaması halinde parlamenter diplomasinin yoğunluk kazandığı bir dönemde ana görevini yerine getirmemiş olacağını vurgulayan Bozkır, Komisyonu, ülkeyi ziyaret eden önemli yabancı şahsiyetlerin ağırlandığı ve onlarla toplantılar yapıldığı platform haline getirmeyi planladığını bildirdi.

Bozkır, Komisyon olarak bazı ülkeleri ziyaret edeceklerini, o ülkeleri de burada misafir edip yoğun bir parlamenter diplomasi trafiği yürüteceklerini söyledi.

"ABD'nin, İsrail'in Kudus'ü başkent ilan etme kararını kabul etmesi ve sonrasında yaşanan gelişmelerle" ilgili soru üzerine, Bozkır, ABD yönetiminin aldığı bu kararın hem zamansız hem haksız hem de uluslararası anlaşmalar ve BM kararlarına aykırı bir tavır olduğunu belirtti.

Bozkır, 2. Dünya Savaşı'nın ardından, savaşı kazanan ülkelere veto hakkı verilmek suretiyle, bütün kararların kontrol ve bloke edilebildiği bir düzen kurulduğunu ifade etti.

"ABD tepki geleceğini beklemedi"

ABD'nin belki de buna güvenerek, "BM herhangi bir karar alırsa ben bunu bloke ederim; Ortadoğu karışmış vaziyette, Suriye ve Irak'taki durum belli, Suudi Arabistan çeşitli sorunlar yaşıyor, Yemen karışık. Bölge benim atacağım bir adıma tepki gösterebilecek durumda değil." düşüncesiyle hareket ettiğini dile getiren Bozkır, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD, bu adıma karşı tepki geleceğini beklemedi. Sayın Cumhurbaşkanımızın daha karar alınmadan buna tepki koyması ve İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı sıfatıyla zirve toplantısını organize etmesi ve zirvenin çok başarılı geçmesi, ABD'nin beklemediği bir davranış oldu. Çünkü, İslam İşbirliği Teşkilatı genellikle bu kadar ciddi konularda birleşerek önemli karar almasıyla tanınan bir kuruluş değildir ama kısa zamanda 50'in üzerinde cumhurbaşkanı, kral, devlet başkanı, meclis başkanı, başbakan ve önemli bakanların katılımıyla oybirliği ile bu kararı aldı. Bu kararla birlikte, 'ABD'nin Kudüs'ü başkent olarak tanıma ve büyükelçiliğini oraya taşıma' kararının tanınmayacağı, bunun geçersiz olduğu vurgulandı. Doğu Kudus'ü Filistin'in başkenti olarak tanıma çağrısı yapıldı. ABD'nin, Ortadoğu barışı konusunda yürütülmekte olan görüşmelerde tarafsızlığını yitirdiği için arabulucu veya taraf olma imkanını kaybettiği vurgulandı.

İstanbul'da alınan bu kararla aslında ABD'ye mesaj verildi, çıkış stratejisi imkanı verildi. Başkan Trump bu kararı açıklarken bir belge imzaladı. 1996 yılından bu yana bütün ABD Başkanlarının yaptığını yaptı ve başkentin Kudüs'e taşınma kararını 6 ay ertelemeye ilişkin bir kanunu imzaladı. Önümüzde 6 aylık bir süre var, bu süre zarfında ABD, 'ben bir karar aldım, bunun doğru olduğuna inanıyorum ama gördüm ki İslam dünyasında ve bütün dünyada çok önemli bir tepki var, bu yüzden bu kararı ben gözden geçireceğim.' diyebilir. Gözden geçirmekle birlikte erteleyebilir, ortadan kaldırabilir."

Bozkır, BM Güvenlik Konseyine sunulan "ABD Başkanı Donald Trump'a Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımaktan vazgeçme çağrısı yapan karar tasarısının" ABD tarafından veto edildiğini ve yürürlüğe giremediğini anımsattı.

"5 ülke ABD'ye 'sen tek kaldın' dedi"

ABD'nin vetosu sırasında, 15 BM Güvenlik Konseyi üyesinden 14'ünün bu kararı kabul ettiğini, 5 veto hakkına sahip ülkeden Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın da "evet" dediğini ifade eden Bozkır, "Bu 5 ülke 'evet' demekle aslında ABD'ye 'Sen tek kaldın' mesajı verdi." diye konuştu.

Bozkır, bugün BM Genel Kurulunun toplantıya çağrıldığını, benzer bir kararın oraya getirildiğini belirterek, "Orada daha önce alınan BM kararı çerçevesinde, üçte iki çoğunlukla bu karar geçerse bu BM kararı, geçerli bir karar olarak gündemimize gelecektir." diye konuştu.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ