USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BÄ°ST 0.000
Genel

AB Komisyonu Komiseri Hahn: Türkiye, stratejik bir bölgede Avrupa Birliği’nin kilit bir ortağıdır

AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Hahn, "Türkiye, stratejik bir bölgede Avrupa Birliği’nin kilit bir ortağıdır. Biz ortağız, zor bir ortaklık ama çok sayıda temel konu hakkında iş birliği yapıyoruz." dedi.

AB Komisyonu Komiseri Hahn: Türkiye, stratejik bir bölgede Avrupa Birliği’nin kilit bir ortağıdır
13-09-2017 04:42
Google News

STRAZBURG (AA) - AB Komisyonu'nun GeniÅŸleme Müzakerelerinden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn, "Türkiye, stratejik bir bölgede Avrupa BirliÄŸi’nin kilit bir ortağıdır. Biz ortağız, zor bir ortaklık ama çok sayıda temel konu hakkında iÅŸ birliÄŸi yapıyoruz. Açık, dürüst ve eleÅŸtirel, bazen yapıcı, bazen de çok çetin bir diyaloÄŸa sahibiz" dedi.

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda Türkiye ve AB iliÅŸkisi ele alınarak, üyelik müzakereleri ve iki taraf arasındaki iliÅŸkilerin geleceÄŸi masaya yatırıldı.

Strazburg'da devam eden AP Genel Kurulunda "AB ve Türkiye iliÅŸkisi" konulu oturum düzenlendi.

Oturumun açılışında konuÅŸan Johannes Hahn, iki tarafın da geliÅŸmelerden memnun olmadığına deÄŸinerek, "Türk muhataplarımızla son görüÅŸmemizde, iliÅŸkilerimizin uzun boylu olabilmesi için mevcut gidiÅŸatı tersine çevirmemizin aciliyetini dile getirdik." ifadelerini kullandı.

Hahn, "Türkiye, stratejik bir bölgede Avrupa BirliÄŸi’nin kilit bir ortağıdır. Biz ortağız, zor bir ortaklık ama çok sayıda temel konu hakkında iÅŸ birliÄŸi yapıyoruz. Açık, dürüst ve eleÅŸtirel, bazen yapıcı, bazen de çok çetin bir diyaloÄŸa sahibiz." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Parlamentoda sürekli Türkiye'deki geliÅŸmelerin ele alındığını dile getiren AP'nin Rumen üyesi Cristian Dan Preda, "Bu yıl üçüncü kez Türkiye konusunu ele aldık, aslında bir karar verme zamanı gelmiÅŸtir. Masadan üyelik hedefini kaldırırsak yerine ne koyacağız, hangi hedefi koyacağız. AB olarak buna karar vermeliyiz.” diye konuÅŸtu.

AP Türkiye Raportörü Kati Piri, "Türk halkının önünden AB üyeliÄŸi hedefinin kaldırılması çok büyük bir hata olur" sözleriyle popülizm ve yabancı düÅŸmanlığının bu tartışmayı tekeline almaması gerektiÄŸini savundu.

"Bugünün gerçek hasta adamı Avrupa BirliÄŸi'dir"

Uluslar ve Özgürlükler Avrupa'sı Grubunun (ENF) Fransız üyesi Edouard Ferrand, AB yetkililerinin tavrını eleÅŸtirerek, "Bir asır önce Türkiye’den Avrupa’nın hasta adamı olarak bahsediyorduk ama sanıyorum bugünün gerçek hasta adamı Avrupa BirliÄŸi'dir." ifadelerini kullandı.

Parlamentoda Avrupa'nın Türkiye'ye tavrını eleÅŸtiren Ferrand, ÅŸöyle devam etti:

"Türkiye’yi hiç bir sonucu olmayacak müzakere masasına davet ettiniz. Göçmenleri AB üyeliÄŸi karşılığında deÄŸiÅŸ tokuÅŸ yapmayı istediniz. Avrupa halkı felaket projenizi istemiyor. Yolunuzu ÅŸaşırdınız. Türkiye, büyük ülke, bu büyük halk, sizin teklifinizden farklı bir ÅŸey hak ediyor. Sonu belli olan bir süreçte hem Türkiye’ye, hem de AB’ye zaman kaybettirdiniz."

Alman üyelerden söz alma yarışı

Türkiye konulu oturumda AP'nin Alman üyelerinin söz alma yarışına girdikleri gözlendi. AP'de Sosyal Demokrat Grubunun (S&D) BaÅŸkan Yardımcısı da olan Knut Fleckenstein, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel'in Türkiye hakkındaki çaÄŸrılarının destek bulmadığına iÅŸaret ederek, "(Gelecek ay yapılacak) AB Liderler Zirvesi’nde bir ortak karara varılabileceÄŸini sanmıyorum. Merkel’in eleÅŸtirilerini kimse desteklemedi." dedi.

Bir baÅŸka Alman üye Renate Sommer, "BaÅŸka bir ülke ile buna benzer bir iliÅŸkimiz olsaydı AB’nin tavrı çok daha sert olurdu. Türkiye’ye karşı bir ÅŸey yapamıyoruz. Bu da AB’yi gülünç duruma düÅŸürüyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu. Arne Gericke de Türk yetkililer tarafından sürekli ülkesinin Nazi geçmiÅŸinin hatırlatıldığından yakındı.

Fransız parlamenter Marie-Christine Vergiat, Merkel'in seçim kampanyasına Türkiye’nin AB üyeliÄŸini alet ettiÄŸini söyledi.

YeÅŸiller Grubu EÅŸ BaÅŸkanı Ska Keller, ekonomik yaptırım çaÄŸrısında bulunarak, "Gümrük BirliÄŸi gibi bir kozumuz var elimizde ve Türkiye’ye karşı bu kozu kullanabiliriz." diye konuÅŸtu.

AP Genel Kurulu, temmuz ayında aldığı bir kararla Türkiye'nin AB üyeliÄŸinin askıya alınmasını tavsiye etmiÅŸti. Bir ülkenin üyelik müzakerelerine son verebilmek için üye ülkelerin tamamının onayı gerekiyor.

Muhabir: Ömer Aydın

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4BaÅŸakÅŸehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6BeÅŸiktaÅŸ3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20Ä°stanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi