USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

AB Eski Bakanı Bozkır’dan 'fasıl' tartışmalarına yanıt

Avrupa Birliği (AB) Eski Bakanı Volkan Bozkır, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in geçen günlerde Türkiye ziyaretleri sırasında yeniden tartışma konusu olan “Fasıl” konusuyla ilgili açıklama yaptı.

AB Eski Bakanı Bozkır’dan 'fasıl' tartışmalarına yanıt
21-10-2015 13:34
Google News

Avrupa Birliği (AB) Eski Bakanı Volkan Bozkır, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in geçen günlerde Türkiye ziyaretleri sırasında yeniden tartışma konusu olan “Fasıl” konusuyla ilgili açıklama yaptı. 

AB’nin Türkiye’yi üye yapmama gibi lükslerinin olmadığını ifade eden Bozkır, “Açılmamış fasılların numaralarını tombala gibi bir torbaya atın çekin ve biz o faslı iki ay sonra açalım” dedi.

Avrupa Birliği Eski Bakanı ve Ak Parti İstanbul ikinci bölge milletvekili adayı Volkan Bozkır, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğini ziyaret etti. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı tarafından karşılanan Bozkır, burada ihracat rakamlarına ilişkin bilgi aldı. Son 10 yılın rakamlarına bakılınca tüm rakamların 3 katına çıkarıldığını ifade eden Bozkır, tüm bu artışların bir istikrar göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye’nin dünyanın göz bebeği haline geldiğini belirten Bozkır, “Türkiye'nin şu an en güçlü olduğu noktadayız. Bu noktaya gelebilmemizde önemli 3 unsur siyasi ve ekonomik ve demokratik istikrar var. Son 10 yılda Türkiye rakamlarını 3 katına çıkardı. 

Kişi başına milli gelir 3 bin dolar iken 10 bin dolar oldu. 250 milyar dolar olan milli gelir 850 milyar dolar oldu. Turizm ve ihracat gelirlerimiz 3 katına çıktı. Siyasi ve demokratik istikrar sağlanınca ekonomik istikrar sağlanır. Türkiye dünyanın göz bebeği bir yapıya sahip kendi piyasası bile en canlı piyasalar arasındadır. AB ilişkisi Türkiye’nin medeniyet projedir. Türkiye’de bütün hükümetler zamanında hedef olarak konulmuştur. AB süreci olmasaydı bu demokratik reformları yapmak zor olabilirdi. O zamanlar sihirli kelime AB’ydi.”

“AB’NİN TÜRKİYE’Yİ ÜYE YAPMAMA LÜKSÜ YOKTUR”

Türkiye’nin zamanla süper güç olma yolunda ilerlediğini ifade eden Bozkır, Türkiye’nin kesinlikle AB üyesi olacağını söyledi.AB’nin Türkiye’yi üye yapmama gibi bir lüksünün olmadığını belirten Bozkır, “Enerji piyasaları, petrol rezervlerinin büyük çoğu bizim bölgemizde doğalgaz rezervlerinin en büyükleri bizim bölgemizde bunların Avrupa’ya nakli Türkiye’nin üzerinden olur. En güvenilir nakil imkanı Türkiye’nin üzerinden olabilir. Türkiye AB üyesi kesin olacaktır. AB’nin Türkiye’yi üye yapmaması gibi bir lüksüde yoktur” dedi.

“İSTEDİĞİNİZ FASLI 2 AYDA AÇARIZ”

Müzakerelerin yavaş ilerlediği ve fasılların neden açılmadığı yönünde eleştirilerin olduğunu hatırlatan Bozkır, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in geçen günlerde Türkiye ziyaretleri sırasında “Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin ucu açık bir süreç, Almanya olarak 17. faslı açmak isteriz” sözleriyle yeniden gündeme gelen “Fasıllar” konusuna değindi. İstenilen faslın iki ayda açılabileceğini ifade eden Bozkır, şöyle konuştu:“Müzakereler neden yavaş ilerliyor fasıllar neden açılmıyor diyorlar. Mesele fasıl açmak değil. Türkiye şaşırtarak AB sürecine geldi. 

Türkiye’nin ihracatı belli gücü belli. Türkiye Kopenhag kriterlerini yeterince yerine getirdiği için müzakereleri başlatmak zorunda kaldılar. İstenilen faslı 2 ayda açarız. Açılmamış fasılların numaralarını tombala gibi bir torbaya atın çekin ve biz o faslı iki ay sonra açalım. Biz o fasılları açmakla kalmadık Türkiye’nin seviyesini yukarı taşıdık. Gıda, çevre, eğitim gibi konularda AB kriterlerine uygun noktaya getirdik.”Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı da Bozkır’a Antalya’nın ihracat etkinliği hakkında bilgi verdi.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ