Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansının (FRA) raporuna göre, AB içerisinde yabancı işçiler yoğun emek sömürüsüne maruz kalıyor.
Merkezi Viyana'da bulunan AB Temel Haklar Ajansı, AB üyesi ülkelerde 616 uzman ve 217 vaka üzerinden yaptığı "Avrupa Birliği'nde emek sömürüsü" konulu raporunu yayımladı.
AB içerisindeki emek sömürüsü konusunda ilk olma özelliği taşıyan rapora göre, bir AB üyesinden diğerine veya üçüncü ülkeden AB üyesi ülkeye gelen işçiler yoğun emek sömürüsüne maruz kalıyor.
Raporda, AB üyesi ülkelerde çalışanların haklarının ciddi bir şekilde sömürüldüğü ve emeklerinin karşılığını alamadıkları belirtildi.
Haftanın 7 günü 12 saat çalıştırılıyorlar
İşçilerin çalışma ücretlerine ve koşullarına değinilen raporda, işçilerin haftanın 6 ya da 7 günü günde 12 saat çalıştırıldıkları, saatlik ücretlerinin 1 avro ve altında olduğu, çok kötü koşullarda çalışmak ve yaşamak zorunda bırakıldıkları, yıllık izin haklarının kullandırılmadığı ve hasta oldukları zaman izin verilmediği kaydedildi.
Çalışanların kimi zaman kendi ülkelerinin sunduğu imkanların daha altında çalışmak zorunda kaldığına işaret edilen raporda, emekleri gasp edilen yabancı çalışanların gittikleri ülkenin dilini bilmemesi, çalışma alanı dışında yardımcı olacak herhangi bir tanıdıklarının olmaması ve çalıştıkları ülkenin standartlarından habersiz olmaları haklarının daha acımasızca sömürülmesine neden olduğu vurgulandı.
Raporda, emek sömüren AB üyesi ülkelerin, Birliğin "Adil ve hakkaniyete uygun çalışma koşulları" sağlama taahhüdüne uymadığının altı çizildi.
Hakları sömürülüyor
Bulgaristan’dan Fransa’ya göç eden ve bir çiftlikte çalışmaya gönderilen çiftin hikayesinin örnek gösterildiği raporda, çiftin 5 ay boyunca günlük 15-16 saat çalıştırıldığı, insanlık dışı şartlarda hayatlarını sürdürdükleri, buna karşılık kendilerine sadece 6 haftalık ödeme yapıldığı belirtildi.
Yasal güvence çağrısı
Emek sömürüsüne göz yumulmaması gerektiğinin altı çizilen raporda, AB kurumlarına ve üye ülkelere, sömürülen çalışanların haklarının yasal güvence altına alınması istendi.
AB üyesi ülkelerin, yabancı çalışanların yasal haklarına ilişkin detaylı bilgi vermesi gerektiği vurgulanan raporda, sivil toplum kuruluşlarının mağduriyet yaşamış çalışanlara ulaşarak destek olması gerektiği ifade edildi.