ADDİS ABABA (AA) – İBRAHİM TIĞLI - Büyük Afrika Projesi kapsamında 11 ülkede 50’den fazla muhabirin katkılarıyla gerçekleştirilen Anadolu Ajansı'nın kapsamlı çalışması yarın okuyucularla buluşuyor.
Proje kapsamında Afrika kıtası ile ilgili yaklaşık 150 haber hazırlandı, binlerce fotoğraf çekildi. Çalışma, Afrika ülkelerini tanıtan haberler, infografikler ve video görüntüleri ile desteklendi.
Afrika’nın farklı yüzleri tanıtılıyorDünyada hakkında en çok haber yayınlanan kıtalardan biri olan Afrika, savaşlar, salgın hastalıklar, siyasi çekişmeler, askeri darbeler veya hayvan belgeselleri ile anılmakta.
Büyük Afrika Projesi ile dünyada farklı bir Afrika olduğunu ortaya koymaya çalışan AA, bu kıtadaki güzel gelişmeleri ve belki de dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen esrarengiz hayat hikayelerini masaya yatırıyor.
Proje ile Afrika farklı yönleriyle ele alınırken, farklı bir Afrika algısı ortaya konuluyor.
11 ülkede 50’den fazla muhabirBüyük Afrika Projesi kapsamında 21 AA muhabiri, 11 Afrika ülkesine gitti. Proje kapsamında 30’a yakın yerel muhabir de görev aldı. Yüz elliye yakın haber hazırlandı, Afrika’yı olduğu gibi gösteren binlerce fotoğraflar çekildi. Haberler, infografikler ve video görüntüleriyle desteklendi.
Türkiye’nin Afrika açılımında en önemli kaynaklarından biri olması hedeflenen Büyük Afrika Projesi, Türkiye’yi yöneten devlet adamları ve Afrika’da yatırım yapacak iş adamları için de Afrika’nın tanıtımında önemli rol oynayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret ettiği Afrika ülkelerinde üç hususa vurgu yaptı; Afrika’nın sömürgecilik geçmişi, Afrika'nın zengin kaynaklarına rağmen hala neden fakir olduğu ve Türkiye'nin Afrika’ya neler yapabileceği.
AA, "Afrika yolculuğu"na Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerini baz alarak çıktı.
AA, gittiği her ülkede zorluk çekmeden haberler yaptı, Afrikalı liderler dünyaya AA kanalıyla seslendi.
Zanzibar’da baharat tarlasında çalışan işçi, Maputa’da özgürlük savaşçısı, Cape Town’ın baraka evlerinde yaşayan yaşlı kadın, Gine Devlet Başkanı, Ruanda Dışişleri Bakanı dünyaya sesleri duyurmak için hep aynı dili kullandı.
Projede neler varBüyük Afrika Projesi kapsamında Afrika’da istikrarın ülkesi Tanzanya, zenginliğin ve fakirliğin bir arada yaşandığı Gine, soykırımdan sonra toplumsal barışın gerçekleştiği Ruanda, fırsatlar ülkesi Mozambik, hala sömürgeciliğin izlerini taşıyan Senegal, Arap devriminden iç savaşa Libya, Afrika’ya açılan kapı Güney Afrika, Doğu Afrika’nın kalbi Kenya, Afrika’nın ekonomi de lider ülkesi Nijerya, Güney Afrika ülkelerinin yeni pazarı Namibya ve zengin kültürel mirasa sahip Mali ile ilgili detaylı bilgiler yer alıyor.
Avrupalı sömürgeci devletlerin uzun süre kolonisi olmalarıyla bilinen bu devletler, coğrafi keşiflerden sonra Portekizliler, Hollandalılar, İngilizler, Fransızlar, Belçikalılar ve Almanlar tarafından sömürüldü.
Proje kapsamında ayrıca, sömürgeciliği yaşamış kimselerin derin hikayeleri de bulunuyor. Afrikalıların bağımsızlık mücadelesi ve bağımsızlık sonrası hayatları da haberler arasında yer alıyor.
Projede çok sayıda insan hikayesi bulunuyor.
Afrikalılar nasıl yaşıyor, nelerle uğraşıyor, dünyaya nasıl bakıyorlar, hayattan ne bekliyorlar bu soruların cevaplarını insan hikayeleri görülebiliyor. Bazen bu, bir taksi şoförü, bazen bir berber, bazen bir temizlik işçisi olarak karşınıza çıkıyor.
Afrikalı liderler dünyaya AA ile seslendiProjede, Afrikalı devlet başkanları ve üst düzey bürokratlar ile yapılan röportajlar da var.
Gine Devlet Başkanı, Ruanda, Namibya, Güney Afrika, Mozambik, Senegal, Tanzanya'dan bakanlar ve diğer üst düzey yöneticileri ile yapılmış röportajlar ile Afrikalı liderler seslerini dünyaya duyurdu.
Afrikalılar yatırım için Türk iş adamlarını bekliyorBüyük Afrika Projesi’nde Afrika’da iş yapan Türk iş adamlarının başarı öyküleri de yer alıyor.
Yoğun emeklerle hazırlanan haberler ile "Türk iş adamları Afrika’da neler yapabilir, hangi alanlarda yatırım yapabilir, Afrika’da iş adamları neler yapmalı, nasıl hareket etmeli" sorularına cevap veriliyor.
Projede TİKA, Kızılay, Yunus Emre Enstitüsü gibi kuruşların Afrika’da yaptığı çalışmalar da unutulmadı. Projede, ismi bile duyulmayan bir Afrika köyünde TİKA’nın yaptığı bir faaliyet görülebiliyor.
Afrika uzmanları Afrika’yı anlattıProjeye perspektif katması amacıyla Afrika ile ilgili çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Ahmet Kavas, Yrd. Doç. Dr. Muhammed Doğan, Serhat Orakçı başta olmak üzere, birçok akademisyen ve uzman isim, analizleriyle Afrika’yı kaleme aldı.
AA’nın Afrika yolculuğu başlıyorAnadolu Ajansı’nın “Büyük Afrika Projesi” yolculuğuna başlıyor. Her hafta farklı bir Afrika ülkesinden haber, analiz, foto haber, görüntülü haber aboneler ve okuyuculara sunulacak.
11 Afrika ülkesine ait haberler, on bir hafta boyunca yayına verilecek. Daha sonra bu haberler bütün halinde www.aa.com.tr'de yer alacak.
Bu süre zarfında Türkiye’de Afrika rüzgarı esecek. Belgesel tadındaki haberler ve görseller ile Afrika yeniden keşfedilecek.