USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Siyaset

'80 milyonu freni olmayan bir otobüse bindiriyoruz'

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bu anayasa değişikliğiyle 80 milyonu freni olmayan bir otobüse bindiriyoruz. Nereye gideceği belli değil. Çünkü bütün geleceğimizi bir kişiye teslim ediyoruz." dedi. - Anadolu Ajansı

'80 milyonu freni olmayan bir otobüse bindiriyoruz'
28-03-2017 01:52
Google News

BURSA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nda (BESOB) yaptığı konuşmada, herkesin referandumdan önce demokratik parlamenter sistem geleneğinden vazgeçip "tek adam rejimi"ne geçmek isteyip istemediğine karar vermesi gerektiğini söyledi.

"Neden evet, neden hayır? Zor bir soru değil"

Referandum tercihinin siyasi partilerle bir ilgisi olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bu, tamamen demokratik parlamenter sistem mi, tek adam rejimi mi? Bu ikisinden birini tercih edeceğiz. 'Evet' diyen de 'hayır' diyen de oturup konuşmak, vicdanında bunu tartmak zorundadır. Neden evet, neden hayır? Zor bir soru değil, zor bir tercih de değil." diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin toplumun hangi sorununu çözdüğünün düşünülmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, "Evet demenin vebali ağırdır. Çocuklarımıza, torunlarımıza hesap veremeyiz. Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir demokrasi, olmaz. Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir yerde kimse yatırım yapmaz, gelecek kaygısı toplumun her yanını sarar." değerlendirmesinde bulundu.

"Bütün geleceğimizi bir kişiye teslim ediyoruz"

Kılıçdaroğlu, anneler her zaman "Freni olmayan bir otobüse çocuğunuz bindirir misiniz?" diye sorduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Onlar 'hayır' diyorlar ama biz bu anayasa değişikliğiyle 80 milyonu freni olmayan bir otobüse bindiriyoruz. Nereye gideceği belli değil. Çünkü bütün geleceğimizi bir kişiye teslim ediyoruz. Olmaz, yanlıştır. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Bunun partilerle ilgisi var mı? Hayır. Bu, hepimizin ortak sorunu. Bayrak, bizim bayrağımız. Vatan, bizim vatanımız. Demokrasi, bizim demokrasimiz. İnsanımız, bizim insanımız. Bir arada huzur içinde yaşayacağız. Partilerimiz de farklı olabilir ama benim düşünceme benim gibi düşünmeyen insan saygı gösterir, ben de o insanın düşüncelerine saygı gösteririm. Demokrasinin varlık nedeni budur zaten."

Ülkeye karşı herkesin sorumluluğu olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, "Çocuklarımıza hayırlı bir iş yaptığınızdan emin olun gururla anlatacaksınız. Emin olun gururla hafızanızda taşıyacaksınız, aile tarihinizin en önemli gurur vesilesi olacaktır. 'Biz her şeye karşı demokrasiye, çok partili hayata sahip çıktık. Tek adama değil, TBMM'ye sahip çıktık.' diyeceksiniz." ifadelerini kullandı.

"Birisi bir suç işlediğinde 'ona özel bir alan yaratalım' denmez"

Kılıçdaroğlu, daha sonra Nilüfer ilçesindeki bir nikah dairesinde Arzu Esendemirci ve Cevdet Atalay çiftinin nikah şahitliğini yaptı. Çifte ömür boyu mutluluklar dileyen Kılıçdaroğlu, evlilik cüzdanını geline verdi, ardından nikah dairesinin toplantı salonunda Karadeniz dernekleri üyeleriyle buluştu.

Burada yaptığı konuşmada Kemal Kılıçdaroğlu, herkesin eşit olduğunu söyledi. Kimsenin yasalar önünde diğerinden üstün olamayacağını savunan Kılıçdaroğlu, "Vatandaşsak, kendi ülkemizde yaşıyorsak birlikte yaşıyorsak, bir başkasının benden üstün tarafı olmamalı. Protokol olarak bazıları daha uygun olabilirler, her devletin protokolü vardır ama yasaların önünde herkes eşit olmak zorundadır. Çünkü yasalar eşit yurttaşlık üzerine inşa edilirler. Birisi bir suç işlediğinde 'ona özel bir alan yaratalım' denmez, denmemeli. Şimdi önümüzde bir anayasa değişikliği var, 16 Nisan'da sandığa gideceğiz. Size şöyledir, böyledir diye uzun uzun anlatmak istemiyorum. Ama şu çok önemli, parlamento dediğimiz 141 yıllık bir geleneğe sahibiz. Osmanlı'dan devralınan Meclisi Mebusan'dan gelen bir gelenek bu. Hep tarihimizle, geleneklerimizle, örfümüzle övünürüz. Dolayısıyla 141 yıllık geleneği neden bir tarafa bırakıyoruz." açıklamasını yaptı.

"Ne getiriyor, ne götürüyor konuşmamız lazım"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu 16 Nisan'daki halk oylaması öncesi vatandaşların yapması gerekenin değişecek anayasa maddelerini okumak olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Peki bilmediğimiz bir tabloyla karşılaşmamak için ne yapmalıyız? Yapmamız gereken 18 maddenin neler getirip neler götürdüğünü oturup, okuyup düşünmeliyiz. Bu kadar basit. 18 maddeyi akıl süzgecinden geçirmeli, vicdanımızla tartmalıyız, ölçmeliyiz ve sandığa öyle gitmeliyiz. Bunun siyasi partiyle alakası yok, bu bir seçim de değil, bir anayasa. Benim de anayasam olacak sizin de, bizimle aynı görüşte olmayan vatandaşın da, doğudakinin, batıdakinin, kuzeydekinin, güneydekinin de anayasası olacak. O halde bu anayasa bize ne getiriyor, ne götürüyor bu değişiklik, oturup onu konuşmamız lazım."

Muhabir: Harun Kaymaz-Büşra Nur Özcan-Mustafa Yılmaz

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ