TBMM
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.
Türkiye'nin sahip olduğu dinamik nüfus yapısının korunması ve ailenin güçlendirilmesi amacıyla başlatılan doğum yardımı kapsamında birinci çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 lira tutarında doğum yardımı yapıldığını anımsatan Kaya, "Doğum yardımı programının başladığı 15 Mayıs 2015’ten bu yana 1 milyon 540 bin anneye yaklaşık 670 milyon lira ödeme yapıldı." diye konuştu.
"Sosyal Uyum Endeksi çalışmaları 2016 sonuna kadar tamamlanacak"
Türkiye'nin 3 milyon Suriyeliye kucak açtığını ifade eden Kaya, Avrupa İnsani Yardım Fonu (ECHO), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Türk Kızılayı ile iş birliği içinde Sosyal Uyum Yardımı Programı'nın geliştirildiğini, 3 yıl sürdürülmesi planlanan bu yardım için toplam 1,2 milyar avro kullanılacağını kaydetti.
Yoksul vatandaşlara yönelik sosyal yardım işlemlerin elektronik ortamda yapıldığını, hanelerin sorun ve risklerini belirleyen ve ilgili kurumlarla koordineli şekilde sorunlara müdahale edilmesini sağlayan Vaka Yönetim Sisteminin tamamlandığını anlatan Kaya, yıl sonuna kadar Türkiye'de ilk defa il, ilçe ve mahalle düzeyinde sosyal riskleri alt boyutlarıyla birlikte ölçen sosyal uyum endeksi çalışmalarının tamamlanacağını aktardı.
Sosyal uyum merkezi açılışı bu yıl içinde gerçekleşecek
Madde bağımlılığının, aile ve toplum yapısını tehdit eden en önemli sorunların başında geldiğinin altını çizen Kaya, Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı kapsamında Bakanlığın, tedavisini tamamlamış bağımlıların sosyal uyumlarına destek olmak üzere, İstanbul'da 2, Ankara ve Antalya'da birer gündüzlü hizmet verecek sosyal uyum merkezi açılışını bu yıl içinde gerçekleştireceklerini bildirdi.
"12 yılda 11 bin 181 çocuk ailesinin yanına döndürüldü"
Doğal afetlerde ya da maden kazalarında zarar gören, doğu illerinde bulunduğu mahalleden göç eden vatandaşların çocuklarıyla darbe girişimi sonrasında şehit ve gazilerden ekonomik güçlük içinde olanların çocuklarının Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmeti ile desteklendiğini anlatan Kaya, "Sosyal ekonomik destek hizmeti kapsamında 2016 Ekim ayı itibarıyla koruma altına alınmadan aile yanında 78 bin 816 çocuğa destek sağlandı. 2016 yılı itibarıyla aylık destek miktarı çocuk başına ortalama 653 liradır. Bu destek sayesinde son 12 yılda 11 bin 181 çocuk kuruluş bakımından ailesinin yanına döndürüldü." bilgisini verdi.
Muhabir: Merve Yıldızalp
dikGAZETE.com