ANKARA-Nazlı Yüzbaşıoğlu
Kore Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 60. yıl dönümü vesilesiyle ikili ilişkileri, kültürel benzerlikleri, Kore Savaşı'nın iki ülke halkında bıraktığı izleri ve Ankara'ya dair izlenimlerini büyükelçilik rezidansında AA muhabirine değerlendirdi.
Türkiye ve Güney Kore arasındaki ilişkileri muhteşem ve kusursuz olarak niteleyen Yunsoo, "İki ülkenin potansiyelini göz önünde tutarsak, ilerleme kaydedeceğimiz daha çok yol olduğunu söyleyebilirim. Siyasi ilişkilerimiz mükemmel seyrediyor, ekonomik ilişkilerimizde yol alacağımız birçok mecra var ve ayrıca kültür ve tarih de ülkelerimiz arasındaki bir başka iş birliği alanı. Birçok Koreli Türkiye'ye geliyor. Umarım daha çok Koreli buraya gelir ve Türk kültürünü ve tarihini görebilir. İnsandan insana etkileşim çok önemli, daha fazla Korelinin Türkiye'ye gelmesi için elimden geleni yapacağım." diye konuştu.
"60 yıllık ilişkimiz yeni bir başlangıç"
Yunsoo, ekonomik iş birliğinin çok önemli olduğunu ve Türkiye'de 116 büyük ve orta ölçekli Kore firmasının faaliyet gösterdiğini belirterek, Türkiye'nin farklı yerlerini ziyaret ettikçe iki ülke arasındaki iş birliği potansiyelini görüyorum ve daha fazla Koreli şirketin Türkiye'ye gelip iş ve yatırım yapması için iş adamlarımıza çağrı yapıyorum." ifadesini kullandı.
İkinci iş birliği alanının kültür olduğunu dile getiren Yunsoo, "Türkiye harika bir tarihe sahip. Kore halkı, Türkiye'ye büyük ilgi duyuyor." dedi.
Diplomatik ilişkilerinin 60. yıl dönümü nedeniyle 2017 yılının "Türkiye-Kore Kültür Yılı" ilan edildiğini hatırlatan Yunsoo, bu çerçevede düzenlenen programlar sayesinde daha fazla Korelinin Türkiye'yi ziyaret edeceğine inandığını söyledi.
Yunsoo, "60 yıl çok uzun bir süre. Doğu Asya'da, Kore'de '60 yıl' demek 'yeniden doğmak, yeniden inşa edilmek' demektir." şeklinde konuştu.
Kendi kültürlerinde bir insanın 60 yaşına gelmesinin o kişinin çok önemli bir eşiği atladığı ve yeni bir yaşama başladığı anlamına geldiğini belirten Yunsoo, "Benzer şekilde, ülkelerimiz arasında 1957'den bu yana gelişen 60 yıllık ilişki de yeni bir başlangıç, yeniden doğuş. Ülkelerimizin birbirinden çok uzakta olması, Kore ekonomisinin iyi olmaması ve Türk ekonomisinin de çok gelişmemiş olmaması, ekonomik ilişkilerimizi sınırlı tutmuştu. Ama 2000'li yıllarda daha fazla gelişme kaydettik. Bu yıldan itibaren, daha fazla ilerlemek için ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağız. Bu çerçevede geçen 60 yılda diplomasi, siyaset, ekonomi ve kültür gibi birçok alanda elde ettiğimiz ilerlemeyi temel alarak gelecek yıllara ilişkin ilerleme hızımızı arttıracağız. Bu yıl bize daha yüksek düzeyde iş birliği için ivme kazandıracak." diye konuştu.
"Teknolojide iyi bir ortak olabiliriz"
Kalkınmada teknolojinin önemine dikkati çeken Yunsoo, Türkiye'nin inşaat, turizm ve tarımda kaydettiği kalkınmayı hatırlatarak, "Ülkenizin liderleri yeni ve daha hızlı bir kalkınma istiyor. Bu süreçte teknoloji ve insan kaynakları en önemli unsur. Teknoloji konusunda Kore Cumhuriyeti, Türkiye'ye iyi bir ortak olabilir. Asya ülkelerine baktığınızda Koreli şirketler teknolojilerini sizinle paylaşmaya hazırdır." dedi.
"Türkiye olmasa komünizmin işgali altında olurduk"
Türkiye'nin Kore Savaşı'ndaki asker desteğini hatırlatan Büyükelçi Yunsoo, "Türkiye'nin 1950'lerdeki desteği olmasa, Kore komünizmin işgali altında olurdu. Kore Savaşı, bu yüzden bizim için çok özel bir anlam taşır. Türkiye'ye gelen tüm Koreliler, Ankara'ya geldiklerinde önce Kore Parkı'nı ziyaret eder ve takdirlerini ifade ederler." dedi.
Savaşın çıktığı tarih olan 25 Haziran'da çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Yunsoo, bu yıl Ramazan Bayramı'na denk geldiği için anma törenlerinin 6 Haziran'da olacağını, etkinliklere Kore savaşı gazilerini ve ailelerini de davet edeceklerini söyledi.
"Ankara uluslararası bir kent olabilir"
Daha önce 1998'de Türkiye'ye turist olarak geldiğini ancak ilk izleniminin ikili iş birliği potansiyeli açısından hayal kırıklığı olduğuna dikkati çeken Yunsoo, "Ancak 2014'te önce İstanbul'a, ardından Ankara'ya geldiğimde çok şaşırdım. Burayı çok dinamik ve 15 yılda çok büyük gelişme kaydetmiş buldum." dedi.
O yıllarda Türkiye'nin ekonomisinin istikrarsız olduğunu gözlemlediğini anlatan Yunsoo, "2014'te geldiğimde ise aradaki büyük farkı gördüm. Şimdiye kadar 30'u aşkın ili ziyaret ettim ve dinamik ve büyük potansiyele sahip olduğunu görüyorum. Ülkenizin bu kadar hızlı kalkınmasından çok etkilendim. Türkiye'nin 2023'te, yüzüncü yılını kutlarken de büyük bir kalkınma hamlesi daha yapacağını düşünüyorum. Kore Cumhuriyeti Türkiye'nin önemli bir ortağı olacaktır." diye konuştu.
Birçok Güney Korelinin, Ankara'nın kısa zamanda çok gelişme kaydettiği görüşünde olduğunu belirten Yunsoo, "Ankara daha fazla uluslararası kültür programı sayesinde, uluslararası mutfağın yer alacağı programlarla küresel bir kente dönüşebilir." dedi.
dikGAZETE.com