Girne Üniversitesi’nde 31 Mart - 2 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan “5. Uluslararası Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Konferansı” başladı. Açılışın ardından dört salonda eş zamanlı paralel oturumlar halinde eğitimle ilgili konular konuşuldu. Müzik dinletisi eşliğinde başlayan konferansa, protokolde Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı ve Kıbrıs Eğitim Bilimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gamze Mocan, British University of Nicosia Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak katılırken, uluslararası alandan Nijerya, İran, Avustralya, Türkiye ve diğer ülkelerden de katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.
“BU ÖNEMLİ KONFERANSIN EV SAHİBİ OLMAKTAN BÜYÜK ONUR DUYUYORUZ”
5. Uluslararası Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Konferansı açılış konuşmasını Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu gerçekleştirdi. Prof. Dr. İlkay Salihoğlu konuşmasına, konferansın gerçekleşmesinde katkısı olanlara ve katılımcılara teşekkürlerini sunarak başladı. “Bu konferansın gerçekleştirilmesinde katkısı olan kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkürü bir borç bilirim. Bunun yanında Kurucu Rektörümüz Sayın Suat Günsel’e, Günsel ailesine ve konferansın yapılandırılmasında baştan sona katkı koyan Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu’ya teşekkürlerimi sunarım. Hem bürokrasimizin hem de eğitim kurumlarımızdan katılan değerli hocalarım yoğun bir eğitim programı çerçevesinde konferansımıza katılımınız bizler için onur vericidir. Bu sebeple çalışmalarımıza katkılarınızdan dolayı teşekkürlerimi bir borç bilirim” diyen Salihoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘’Bu önemli konferansa ev sahipliği yapmaktan ve Kıbrıs Eğitim Bilimleri Derneği ile işbirliği içinde düzenliyor olmaktan son derece mutluluk ve gurur duyuyoruz.”
CANLI YAYIN İLE BAĞLANARAK KONUŞMALARINI YAPTILAR
Girne Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlkay Salihoğlu’nun konuşmasının ardından, Türk Eğitim Araştırmaları Birliği’nden Prof. Dr. Yunus Eryaman ve Avrupa Eğitim Araştırmaları Birliği Başkanı Prof. Dr. Theo Wubbles, konuşmalarını bulundukları ülkelerden sağlanan görüntülü canlı yayın ile gerçekleştirdiler.
GİRNE VE LEFKOŞA’NIN TARİHİ VE KÜLTÜREL YERLERİ DE GEZİLECEK
Yakın Doğu Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı ve Kıbrıs Eğitim Bilimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu ise yaptığı konuşmada; “Her yıl Kıbrıs’ta farklı bir üniversitede gerçekleştirilen Eğitim Konferansı’na bu yıl ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Üç günlük konferans bağlamında 179 bildiri, 4 çağrılı konuşma, 8 seminer, 1 atölye çalışması hoş geldin kokteyli, gala yemeği ve üçüncü günde Girne ve Lefkoşa’nın tarihi ve kültürel yerlerine gezi yapılacak. Konferansa katılan katılımcılara, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Cemre Günsel Haskasap, YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan Günsel ve YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’e konferans desteklerinden dolayı teşekkürlerini sunarım.”Etkinliğin ikinci oturumu başlarken, Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Uzunboylu katılımcı ve konuşmacılardan British School of Nicosia Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak’a, Prof. Dr. Ferhan Odabaşı’na, Prof. Dr. Sharon Lierse, Prof. Dr. Maral Nurtazina, Prof. Dr. Ümit Girgin’e ve Prof. Dr. Özcan Asilkana günün anlam ve önemine binaen plaket takdim etti.
“AKREDİTASYON SÜREÇLERİ ÜNİVERSİTELERİN ÖNEM VERMESİ GEREKEN BİR KONU”
British School of Nicosia Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, “What Does It Take to be a Quality Teaching” (Eğitimde Kalite Olmak için Ne Gerekir?) isimli sunumunda üniversitelerin akredite edilmelerine vurgu yaparak, “Üniversitelerin kaliteli eğitim verme konusunda, buna ilişkin örgütlerin üniversiteleri öne çıkarmaları, üniversitelerin web sayfalarının öne çıkartılması, web sayfası kalitesi konusunda çalışmalar yapılması ve üniversitelerin akreditasyonlarla bu gibi çalışmalara entegre olmaları gerekmektedir” dedi. Üniversitenin stratejik planı, misyonu, hedefleri, performans gösterileri, istihdamı, öğretim üyesi kalitesi, öğrenci kalitesi, eğitimde idari personel, mezun görüşleri, iktisatçılar, kaliteli yönetim, eğitim programlarının uluslararası alanda uygulanabilirliği ve geçerliliği gibi unsurları sıralayan Prof. Dr. Hasan Ali Bıçak, “Bir öğrenci üniversitenizden mezun olduğunda, lisans, yüksek lisans ya da doktora alanlarından çıktığında ne gibi özelliklere ve bilgilere sahip olduğunun bilinebilirliği bir standarttır. Ders programlarının uluslararası alanda geçerliliği, öğretim üyesi geliştirme programlarının olduğu kadar, nasıl bir öğrenci profili yetiştireceğim?” gibi sorulara verilecek cevapların da yine bir standart göstergesidir” dedi.
KONFERANSLAR 2 NİSAN’A KADAR SÜRECEK
Bıçak’ın ardından konuşan Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ferhan Odabaşı ise “To Resercher Teach: The Dilemma ForAcademicians” (Araştırma Yapmak mı Eğitim Vermek mi: Akademisyenlerin Arada Kalması) konulu sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ferhan Odabaşı, akademik performans ve akademik teşviklerle ilgili bilgiler verdi. Odabaşı’nın sunumunun ardından öğle yemeği arası verildi. Yemekten sonra gerçekleşen konferansın üçüncü oturumunda, sunumlar ve branşlarına göre konuşmacılar söz aldılar. 2 Nisan Cumartesi gününe kadar sürecek olan konferansta toplam 179 bildiri sunulacak.
dikGAZETE.com