USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

4,5G GSM operatörlerine tebliğ edildi

Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayın, 4,5G yetkilendirme ihalesi sonucunu GSM operatörlerine tebliğ etti. Tebliğ töreni öncesi bir açıklama yapan Sayın, “İhale Türk Telekom’un özelleştirme bedelinden sonra...

4,5G GSM operatörlerine tebliğ edildi
28-08-2015 23:24
Google News
Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayın, 4,5G yetkilendirme ihalesi sonucunu GSM operatörlerine tebliğ etti. Tebliğ töreni öncesi bir açıklama yapan Sayın, “İhale Türk Telekom’un özelleştirme bedelinden sonra ulaşılan en yüksek rakamdır. İhale ile operatörler, devlet ve tüketici kazançlı çıkacak. Kısaca burada kazanan Türkiye oldu” dedi.
BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayın, 4,5G yetkilendirme ihalesi sonucunu İstanbul’da BTK Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen törenle GSM operatörlerine tebliğ etti. Törende Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, AVEA üst yöneticisi Erkan Akdemir, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Süel Sayan ile beraber tebligat tutanakları imzalandı.
Tebliğ töreni öncesi bir açıklama yapan BTK Başkanı Sayın, gerçekleştirilen 4,5G ihalesinde üç mobil operatörü Turkcell, Avea ve Vodafone arasında centilmence kıran kırana bir yarış yaşandığını belirterek, 390.4 MHz’lik frekanslar için 2.3 milyar avro muhammen bedelle başlayan ihalenin 365,4 MHZ frekans için KDV ile birlikte 3 milyar 960 milyon avroya ulaşıldığını hatırlattı.

“SON 10 YILIN EN BÜYÜK İHALESİ”
“Rakamın sektöre ilişkin son on yılın en büyük ihalesi olmasının yanı sıra Türk Telekom’un devlet hisselerinin özelleştirme bedelinden sonra ulaşılan en yüksek rakamdır” diyen BTK Başkanı Sayın, “Türk Lirası olarak ifade ettiğimiz zaman ihalede ulaşılan değer 13.2 milyar TL gibi bir rakama ulaşıldı. Günümüze kadar büyük bir kısmı kullanılmayan bu frekanslar için 14 yıl boyunca 3 işletmeci her gün başına 2,6 milyon TL bedel ödeyecek ve bu şekilde belirlenen muhammen bedelin 1.5 katına ulaşılmış oldu” dedi.

“İHALEYE KATILAN İŞLETMECİLERE RESMEN TEBLİĞ EDECEĞİZ”
İhalenin ardından ihale komisyonunun karar tutanaklarını ihale yetkilisi olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’na sunduğunu ifade eden Sayın, “Kurulumuz, ihalenin hemen ertesi günü 27 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirdiği toplantıda ise IMT Yetkilendirme İhalesi ile ilgili ihale kararını onaylama kararı aldı. Kurul tarafından onaylanan ihale ile ilgili kararı sizlerin huzurunda ihaleye katılan işletmecilere resmen tebliğ edeceğiz. Burada şunu belirtmek istiyorum. Bu ihale tamamen rekabetçi şartlarda ve şeffaflık esas alınarak bütün kamuoyunun gözü önünde gerçekleştirilmiştir. İhale, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından canlı olarak bütün dünyaya yayınlanmıştır. Bundan sonraki süreçte ihaleyi kazanan işletmecilere, ihale bedeline ilişkin gerekli ödemeleri yapmalarının ardından 30 Nisan 2029 tarihine kadar geçerli olacak şekilde yetki belgeleri verilecektir. Ayrıca şartname gereği 2G ve 3G imtiyaz sözleşmelerinde de gerekli tadilatlar yapılacaktır” dedi.

“KAZANAN TÜRKİYE OLDU”
1 Nisan 2016 tarihinde hizmete girecek 4.5G teknolojisi ile Türkiye’nin interneti mevcut hızın en az 10 katı hızla kullanacağını belirten Sayın, şunları söyledi:
“Burada sadece kazan-kazan değil, 3K diye ifade edebileceğimiz kazan-kazan-kazan formülü hayata geçmiştir. Operatörler, yatırım maliyetleri açısından, devlet ihale bedeli ve daha sonra oluşacak vergi gelirleri açısından, tüketici ise daha kaliteli hizmeti daha da uygun şekilde elde etme açısından kazançlı çıkacak. Kısaca burada kazanan Türkiye oldu. Politika belirleyici olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile Sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu üyeleri ile ihale komisyonuna ve ihalenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde emeği geçen Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndaki bütün çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin 2023 vizyonuna yönelik Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın çizdiği vizyona uygun olarak Sayın Başbakanımızın çok yakından takip ettiği bilgi ve iletişim teknolojilerinin stratejik sektör olarak belirlenmesi ve artan yerli malı oranları, AR-Ge yükümlülüklerinin yanı sıra, artan kapsama yükümlülükleri de düşünüldüğünde bugün varmış olduğumuz sonuç büyük bir başarı olarak değerlendirilmektedir. Hamdolsun, böylelikle ihalemizin ikinci aşamasını da başarıyla tamamlamış bulunuyoruz.”
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ