ANKARA
4,5G Kırsal Mobil Kapsamı Projesi 2. Faz Sözleşmesi, Bakanlıkta düzenlenen törenle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç, Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Paul Doany ve Vodafone Türkiye CEO'su Colman Deegan tarafından imzalandı.
Arslan, burada yaptığı konuşmada, amaçlarının vatandaşlara doğrudan dokunan ve hayatı kolaylaştıran projeleri gerçekleştirmek olduğunu söyledi.
Sözleşmeyle mobil haberleşme altyapısı olmayan kırsal kesime yönelik önemli bir proje başlattıklarına işaret eden Arslan, bundan önce bin 799 noktada vatandaşın ayağına hizmet götürdüklerini ve bin 472 yerleşim yerine mobil genişbant internet ve ses hizmeti için 4,5G teknolojisine dayalı altyapı kuracaklarını anlattı.
Arslan, 4,5G altyapısının kurulumunda ilk projede yüzde 10, ikincisinde yüzde 30 yerli ve milli baz istasyonu ULAK'ın kullanımını zorunlu tuttuklarını hatırlatarak, hedeflerinin çok yakın bir gelecekte tüm altyapıları yerli ve milli ürünlerle kullanılabilir hale getirmek olduğunu kaydetti.
Kullanıcıların yeni nesil teknolojilerden daha iyi yararlanması için operatörlerin gayretlerinin firmalarla birlikte sektörün gelişmesine de katkı sağlayacağına dikkati çeken Arslan, aynı iş birliği anlayışının mobil telefon altyapılarında da kurulması için çalıştıklarını vurguladı.
Arslan, projelerin ülkenin bilgi toplumuna dönüşmesine ve sayısal uçurumun ortadan kalkmasına önemli katkı sağlayacağını dile getirerek, şöyle devam etti:
"İşletmecilerin ticari kaygılarla hizmet götürmediği yerlere hükümet olarak evrensel hizmet kapsamında kamu kaynağı kullanarak genişbant mobil internet ve ses hizmeti götürüyoruz. Evrensel hizmet projeleriyle hedefimiz, vatandaşlarımızın ister kentte ister köyde en son teknolojiyle buluşmasını sağlamak. Böylece şehirlerde olduğu gibi köylerde de genişbant erişim imkanı sunarak, yaşam kalitelerini ve bilgi seviyelerini artırmış olacağız."
"2017'de ulusal, 2018'de uluslararası tatbikat yapılacak"
Fiber altyapı uzunluğunun son 15 yılda 80 bin kilometreden 300 bin kilometreye ulaştığını, mobil abone sayısının 76 milyon civarında olduğunu belirten Arslan, 10 milyon 800 bini sabit, 53,5 milyonu mobil olmak üzere yaklaşık 64 milyon 300 bin genişbant abonesinin bulunduğunu bildirdi.
Arslan, 4,5G hizmeti ihalesinde ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 40 ve üçüncü yıl yüzde 45 yerlilik şartı getirildiğini anımsatarak, çalışma kapsamında ULAK projesini Bakanlık ve Savunma Sanayi Müsteşarlığının geliştirdiğini ifade etti.
Bugüne kadar 3 ulusal ve 1 uluslararası siber güvenlik tatbikatı gerçekleştirildiğini hatırlatan Arslan, bu yıl ulusal, gelecek yıl uluslararası birer tatbikat yapılmasını hedeflediklerini söyledi.
Muhabir: Arife Yıldız Ünal
Kaynak: AA
dikGAZETE.com