USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

3D baskı “kırık” kalbi tamir edebilir

Kalp kriziyle oluşan hasarlar, kalıcı kalp sorunlarıyla gelecekte tekrar kalp krizi geçirme riskini artırıyor. 3D baskıyla üretilen biyo yama, bu riski ortadan kaldırabilir.

3D baskı “kırık” kalbi tamir edebilir
16-04-2017 08:07
Google News

Minnesota Üniversitesi liderliğindeki biyomedikal mühendisliği araştırmacılarından oluşan bir ekip, kalp krizi sonrası yaralı kalp dokusunun iyileşmesine yardımcı olacak devrim niteliğinde bir 3B biyoprintli yama oluşturdu. Bu keşif, kalp krizi sonrasında doku hasarı olan hastaların tedavisinde önemli bir adım teşkil ediyor.

Felçli kişiler için yürüme robotu yapıldı Felçli kişiler için yürüme robotu yapıldı

Toyota robotik alanındaki projelerine bir yenisini ekledi! Welwalk WW-100 robotu, yürüme kaybı...

Kalp krizi tehlikesi

Amerikan Kalp Derneği'ne göre kalp rahatsızlıkları ABD'de yılda 360 binden fazla kişinin ölümüne neden oluyor. Ülkemizde ise her yıl ortalama 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor ve bu krizlerin 125 bini ölümle sonuçlanıyor.

Kalp krizi, ölümle sonuçlanmasa dahi gelecekte kişi için ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Kalp krizi geçiren bir kişi, kalp kasına olan kan akışını kaybediyor ve bu akış kaybı hücrelerin ölmesine neden oluyor. Vücudumuz bu kalp kası hücrelerini yenileyemiyor. Bu nedenle vücut, kalpteki bu alanda yara dokusu oluşturuyor. Bu yara, kişi için kalp fonksiyonlarını yerine getirememe ve gelecekte kalp yetmezliği riski oluşturuyor.

17-04/15/kalp-yarasi-tedavisi-shiftdelete.jpg

Kalp yaması

Araştırmacılar kalp kriziyle zarar gören bölgeye türetilmiş kök hücreleri dahil etmek için lazer tabanlı 3B biyoprinting teknikleri kullandı. Yetişkin kalp hücrelerinde büyümeye başlayan yama, nabız ile senkronize bir şekilde atmaya başladı. Simule kalp krizi sonrasında hücre yaması, bir fare üzerine yerleştirildiğinde sadece dört hafta gibi bir kısa süre sonra kalbin işlevsel kapasitesinde önemli artış görüldü.

17-04/15/3d-kalp-shiftdelete.jpg

Önümüzdeki birkaç yıl içinde bu yöntemle yapılan yamanın, büyük hayvanların ve hatta insanların kalplerini onarmak için ölçeklendirilebileceği düşünülüyor. Araştırmacılar, kalp dokusundaki yapısal proteinlerin dijital, üç boyutlu tarama sonrasında modellendiğinden bu araştırmanın önceki araştırmalardan farklı olduğunu belirtiyor. Dijital model kalbe özgü proteinler kullanılarak 3B baskı ile fiziksel bir yapıya dönüştürülür ve kök hücreden türetilen kalple ilgili hücre tiplerini daha da bütünleştirir.

SDN'den...

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ