USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

300 yıllık tezgahlarda dokumacılığı yaşatıyorlar

Muğla'da bir evin bahçesine kurulan 300 yıllık tezgahları kullanan kadınlar, ipek ve pamuktan yaptıkları ürünlerle dokumacılık geleneğini yaşatıyor.

300 yıllık tezgahlarda dokumacılığı yaşatıyorlar
08-11-2016 19:17
Google News

Muğla'da Yeşilyurt Mahallesi'ndeki dokuma ustası kadınlar, yaklaşık 300 yıllık olduğu belirtilen 4 dokuma tezgahında yöreye özgü kumaşlar dokuyor. Yöre halkı, ipekli kumaş için ipeği, pamuklular için de pamuk ipliğini kendileri hazırlıyor.

Pamuk ve ipekten elde edilen ipler, kök boya ile kaynatıldıktan sonra 24 saat kazanda bekletiliyor. Asılarak kurutulan ipler, daha sonra tezgahlarda hünerli ellerde dokunarak, günlük hayatta kullanılan eşyalar haline geliyor.

"Amacımız kültürümüzü yaşatmak"

Yeşilyurt Mahallesi'nde yaşayan 70 yaşındaki Sebahat Karacan, evlerinin bahçesine kurdukları asırlık tezgahlarda, kaybolmaya yüz tutmuş el dokumacılığını mahalledeki kadınlarla el ele vererek yaşattıklarını söyledi.

Mesleğin ve asırlık tezgahların unutulmaması için son dönemde bölgedeki genç kızları da yetiştirmeye başladıklarını anlatan Karacan, "Amacımız 300 yıllık kültürümüzü yaşatmak. Bu işi öğrenmek için gelen genç kızlarımızın da gösterdikleri çabadan mutluyuz." dedi.

300 yıllık bürümcük bu tezgahlarda dokunuyor

Dokuma ustası Zeynep Karacan ise Anadolu'nun kültürel zenginlikleri arasında yer alan dokumacılığın yüzyıllardır asırlık tezgahlarda yapıldığı Yeşilyurt Mahallesi'ndeki kadınların, aile bütçelerine bu yolla katkı sağladığını söyledi.

Asırlık tezgahlar kurarak kaybolmaya yüz tutmuş el dokumacılığını yaşattıklarına işaret eden Karacan, "Yeşilyurt'ta 300 yılık geçmişi olan bürümcük ipek dokumacılığını günümüzde geliştirerek yaşatmaya çalışıyoruz. İpek böceğinden üretilen ipeklerle yapılan bürümcük kumaşlarımızla ünlü olan Yeşilyurt, günümüzde bu tarihi değerine sahip çıkıyor." diye konuştu.

Karacan, son yıllarda ciddi anlamda üretim ve tanıtım gerçekleştirdiklerini, Kanada, Fransa ve Hollanda'da festivallere katılarak Yeşilyurt dokumalarını tüm dünyaya gösterdiklerini anlattı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ