USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

28 Şubat sürecinde yaşadıklarını unutamıyor

Yaklaşık 2 yıllık öğretmenliğinin ardından 28 Şubat sürecinde baskılar nedeniyle istifa etmek zorunda kalan Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Durmuş, yaşadığı zor günleri hafızasından silemiyor. - Anadolu Ajansı

28 Şubat sürecinde yaşadıklarını unutamıyor
27-02-2017 15:52
Google News

BİLECİK - Ali Osman Çelikal

Yaklaşık 2 yıllık öğretmenken 28 Şubat sürecinde baskılar nedeniyle istifa etmek zorunda kalan İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, geçmişte yaşadıklarını unutamıyor.

Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği Bölümü'nden mezun olduktan sonra 10 Eylül 1996'da Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki bir ilkokulda sınıf öğretmeni olarak göreve başladığını söyledi.

Severek ve isteyerek görevini yaparken 28 Şubat sürecinin başladığını anlatan Durmuş, kendisi gibi başörtülüler için zorlu bir dönemin yaşandığını ifade etti.

O dönemde garip gerekçelerle, başta öğretmen olmak üzere birçok devlet memuru kadının başlarını açmaları için emir geldiğini anlatan Durmuş, "Başını açmayan 2 kişi kaldık. Birisi eşimin mesai arkadaşlarından doktor, diğeri de ben. Baskılar ve tepkiler geliyordu. Okulda her gün muhabbet ettiğimiz meslektaşlarımız, sanki bir anda bambaşka insanlar oluverdi.'' dedi.

"Onurumuzu incitecek sözleri hakketmedik''

O dönemde konulan kuralların uygulandığını ancak insan onurunu incitecek sözleri hakketmediklerini belirten Durmuş, "İnanılmaz derecede hakaretlerle, her gün 'Bugün bunu yaşayacak mıyım' düşünceleriyle göreve gittim." dedi.

Sonra başka bir okula tayinini isteyip gittiğini bildiren Durmuş, şöyle devam etti:

"Maalesef o süreçte yaptıklarımız değil de sadece başımızdaki başörtüsü bir sorundu. Başka bir şey gündeme gelmiyordu. Bana 'Sen şunu yapamıyorsun, şunu başaramıyorsun, şu yüzden alıyoruz' deseler bu kadar dokunmayacaktı. Askeriyeden 'Falan kişi halen başörtülü çalışıyor' diye bilgi gelmiş. Bunun üzerine kaymakam ve milli eğitim müdürü hakkında işlem yapılacaktı. Haliyle hakkımda işlem yapmak zorunda kaldılar. Hakkımda tutanak tutuldu. Memurluktan ihracımı gerçekleştireceklerdi. O günü hiç unutmuyorum, hakikaten insanın içi acıyor. 15 yıl emek sarf ediyorsunuz, yapmak istediğiniz bir mesleği icra etmeye çalışıyorsunuz ve sistem buna izin vermiyor. Neden sadece bu başörtümüz. Ama maalesef o zamanki bakış öyleydi."

Durmuş, o dönemde baskılar nedeniyle istifa ettiğini anlatarak, "Bir öğrencimin 'Öğretmenim akşam kahvehanede sizi konuşuyorlardı. Doktor beyin eşini çok merak ediyoruz. Yarın o da başını açtığı zaman göreceğiz dediler' sözleri, beni çok incitmişti. Bu andan itibaren istifa kararı aldım." ifadelerini kullandı.

''Devletimize küsmedim"

Görevden ayrıldıktan sonra borçlanarak ilçede çocuk giyim mağazası açtığını belirten Durmuş, içini acıtan tek şeyin, severek başladığı mesleğini yapamamak olduğunu söyledi.

Hiçbir zaman devletine küsmediğini ve 2006'da tekrar göreve döndüğünü vurgulayan Durmuş, şunları kaydetti:

"2006'da Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesine atandım. Daha sonra farklı illerde öğretmenlik ve idarecilik yaptım. Şimdi İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapıyorum ve eğitim camiasında bulunmaktan son derece mutluyum. Bu süreç içinde devletimize küsmedim, küsmeyeceğiz de. Çünkü bu ülke bizim. Başka bir Türkiye yok. Bu ülkede doğdum, bu ülkenin evladıyım, ülkenin eğitim imkanlarında faydalandım. Son nefesime kadar, gücümün yettiği oranda hizmet edebilmek için mesai gözetmeksizin çalışmaya devam edeceğim. Belki de o görevde bulunamadığımız süreleri kapatmaya çalışıyoruz. 1996'da nasıl göreve başladıysam, bugün o ilk görev heyecanını halen yaşıyorum. Umutluyum, gelecek daha iyi olacak.''

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ