ANKARA
Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada, geçen yıl Pasaport Kanununda yapılan değişiklikle ihracatçılara hususi damgalı pasaport verilebilmesinin önünün açıldığı anımsatıldı. Değişiklikle son üç yılda ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebileceğinin hükme bağlandığı belirtildi.
“İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında Kararın” bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandığı ifade edilen açıklamada, anılan karar kapsamında, son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon dolar ile 10 milyon dolar arasında (10 milyon dolar dahil), 1, 10 milyon dolar üzeri ile 25 milyon dolar arasında, 2, 25 milyon dolar üzeri ile 50 milyon dolar arasında, 3, 50 milyon dolar üzeri ile 100 milyon dolar arasında, 4, 100 milyon dolar üzerinde olan firmaların ise 5 yetkilisine hususi damgalı pasaport verilmesinin öngörüldüğü kaydedildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Bu kapsamda, 2017 yılında yaklaşık 22 bin ihracatçı firma yetkilisine hususi damgalı pasaport verilebilmesini öngörüyoruz. İhracat performansımızı sürdürülebilir bir şekilde daha yüksek düzeylere taşıyarak, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında dünya mal ticaretinden aldığımız payı yüzde 1,5'e çıkarmak ve ülkemizi dünyanın en iyi ekonomilerinden biri haline getirmek hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatçılarımızın önündeki engellerin kaldırılarak, mevcut pazarlarımızda yerimizi sağlamlaştırmak ve yeni pazarlara girmek amaçlarına hizmet edecek her türlü girişim için tüm imkanlarımızı seferber etmekte ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmamaktayız. İhracatçılarımıza sağlanan hususi damgalı pasaport imkanı ile ihracatçılarımızın işlemlerini kolaylaştırarak önlerini açmayı, ihracatçılarımızın dünyanın her noktasında daha aktif ve daha görünür olmasını sağlamayı hedefliyoruz."
Muhabir: Seval Ocak Adıyaman