TAVİ yani Transkateter Yöntemle Aort Kapak değiştirilmesi yöntemi, açık kalp ameliyatı yapılmadan, kasık atar damarından kateter kullanılarak kalbe aort kapak takılmasına olanak sağlıyor. Açık ameliyat olması risk taşıyan, yaşlı, böbrek, akciğer, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlarda TAVİ yöntemi hayat kurtarıcı oluyor.İşte o hastalardan biri de Van’da yaşayan 82 yaşındaki Nezir Curga. Akciğerinin büyük bir kısmı 35 sene önce alınan 82 yaşındaki Nezir Curga'nın kalp kapağı, TAVİ yöntemi ile değişti.
Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, hastanın kalp kapağının 15 dakikada değiştirildiğini vurgulayarak, “Hastamızın akciğerinin büyük bir kısmı alındığı için ameliyata girmesi riskliydi. Dolayısı ile anjiyografik yöntemle tavi dediğimiz işlemle kalp kapağını değiştirdik. Yaklaşık 15 dakika sürdü, kasık bölgesini hafif uyuşturarak yaptığımız ve direkt kapağı yerleştirdiğimiz bir işlem" ifadelerini kullandı.
“Adım atmaya bile korkar olmuştum"
82 yaşındaki Nezir Curga ise “Allah hocama zeval vermesin. Nüfus cüzdanımda 82 yazıyor ama esasında 90’a yakınım. İleri derecede nefes darlığım vardı, nefes almakta zorlanıyordum artık adım atmaya bile korkar olmuştum. Ramazan hocamdan Allah razı olsun, bana yeniden nefesimi verdi. Operasyon öncesi bana güven verdiği için girerken hiç heyecanlanmadım. Şimdi hem nefes darlığım hem tıkanmalarım geçti. Kısa mesafe yürüyüşlerimde bile tansiyonum yükseliyordu, şimdi ise çok sağlıklı hissediyorum. Kendim yürüyerek Van’a gidebileceğim bunun için çok mutluyum” dedi.
Prof. Dr. Ramazan Özdemir, 15 dakikada kalp kapağı değiştirilen hastalardan birinin de 74 yaşındaki Halide Fayat olduğunu belirtiyor. Hastanın 10 sene önce by-pass ameliyatı olduğunu vurgulayan Özdemir, "Ameliyatı olduğu için ameliyatı riskli bulunmuş, kilodan dolayı ameliyat şansı olmadığından TAVİ dediğimiz anjiyo yöntemi ile kalp kapağının değişimi tedavisini uyguladık. Bu hastamızı da kasık bölgesinden girerek, o bölgeyi hafif uyuşturarak, aynı yöntemle kapağı yerleştirdik" diye konuştu.
Hastaların işlemden 2-3 gün sonra taburcu edildiğine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi:
"Son yıllarda ortaya çıkan 2010’lu yıllardan itibaren gittikçe dünyada önem kazanan işlem diyebiliriz. İşlemin kısa sürmesi, ameliyat gerektirmemesi, yaklaşık 1-2 gün içinde de hastayı herhangi bir komplikasyon gelişmezse taburcu edebiliyoruz. Hastalarımız için de büyük bir konfor"
Mehmet Altunışık