Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, çoğunluğu 12 Eylül döneminde Ankara Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube ile Mamak Askeri Cezaevinde işkenceye uğradığını iddia eden 129 kişinin suç duyurusu üzerine dönemin polis ve asker şüphelileri hakkında yürüttüğü soruşturmada, suçlamalar zaman aşımına uğradığı gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli cumhuriyet savcısının verdiği kararda, 1980'de Mamak Askeri Cezaevinde yaşamını yitiren yayıncı İlhan Erdost ile aynı cezaevinde 1987'de ölen Hüseyin Kurumahmutoğlu "maktul", gazeteci Rahmi Yıldırım "mağdur", 129 kişi ile MHP tüzel kişiliği ise "müşteki" olarak gösterildi.
Soruşturmanın şüphelileri arasında Mamak Askeri Cezaevi Müdürü Albay Raci Tetik, eski Ankara emniyet müdürleri Cevdet Saral, Ali Akan ve Ülkü Met ile o dönemde Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Mamak Askeri Cezaevinde görev yapan birçok kişi bulunuyor.
Takipsizlik kararında, 12 Eylül 1980 tarihindeki askeri müdahale öncesinde ve sonrasında kendileri ya da yakınları gözaltına alınan, tutuklanan ve Ankara Emniyet Müdürlüğü, Ulucanlar Cezaevi ve Mamak Askeri Cezaevinde işkence ve kötü muameleye maruz kaldıklarını belirten şikayetçilerin suç duyuruları üzerine soruşturmanın yürütüldüğü ifade edildi.
Soruşturmanın "kasten insan öldürme, işkence yapma, kötü muamelede bulunma" suçlarından yürütüldüğü, suç tarihinin 1980-1984 olduğu bildirilen kararda, mağdur, müşteki ve şüphelilerin beyanları özetlendi.
dikGAZETE.com