USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Kültür Sanat

'1. Uluslararası Avrasya Kitap Festivali' başladı

Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu festivalin açılış töreni, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Bilal Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

'1. Uluslararası Avrasya Kitap Festivali' başladı
23-02-2019 20:32
Google News
İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Basın Yayın Birliği (BasYayBir) iş birliğiyle bu yıl ilk kez düzenlenen "Uluslararası Avrasya Kitap Festivali" Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde kitapseverlerle buluştu.

Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TRT, İstanbul Ticaret Odası ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından desteklenen festivalin açılış töreni gerçekleştirildi.

BasYayBir Başkanı Emrah Kısakürek, açılış konuşmasında, festivali destekleyen kişi ve kurumlara teşekkür ederek, "Festivale 200'ün üzerinde yayınevi ve marka iştirak ediyor. 9 gün boyunca imza günleri, konferanslar ve etkinliklere yer verilecek. Dolu dolu bir program olmasını diliyoruz." diye konuştu.

Festivalin onur yazarının Mustafa Kutlu, temasının ise "Bir Uzun Hikaye" olarak belirlendiğini anımsatan Kısakürek, "Festivalimiz dahilinde geçen yıl kaybettiğimiz ve hayatını bilim tarihine adamış Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamızı anmak üzere çeşitli programlarımız olacak." dedi.

Basılı kitap ve süreli yayınlardaki KDV istisnasına da değinen Kısakürek, bu konuya katkı sağlayanlara teşekkür ederek "Yayınevinden başlayarak dağıtımcı, kitapçı, online satış sitesi, kitabı okuyucuya ulaşana kadar aradaki tüm satış kanallarında basılı kitap ve süreli yayınlarda KDV sıfır olarak uygulanacak." ifadesini kullandı.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun da KDV kanunu gibi gündeme alınmasını beklediklerini ifade eden Kısakürek, yayınevlerinin üzerindeki yükün azaltılmasının yanında çevirmen, yazar ve illüstratörlere ödenen stopajların da Avrupa Birliği normlarına çekilmesinin de yayınevlerine kolaylık sağlayacağını ifade etti.

Kısakürek, "Ülkemiz yayıncılığının her yıl ne kadar büyüdüğünü ISBN ve bandrol verilerinden takip edebiliyoruz. 2018'de yeni alınan ISBN sayısı 67 bin 135 yani 2017 yılına göre bir artış var. Ayrıca 2018 yılında 410 milyon 640 bin bandrol almışız." şeklinde konuştu.

İstanbul'un uluslararası telif pazarlarından biri olması hedefiyle yola çıkarak bu yıl dördüncüsünü düzenledikleri Uluslararası İstanbul 4. Yayımcılık Profesyonel Buluşmaları'nın (İstanbul Fellowship) 26-28 Şubat tarihlerinde festival kapsamında yapılacağını belirten Kısakürek, "72 ülkeden 200 civarında yayıncı ve ajanstan çalışanlar gelecek. Türkiye'den 103 civarındaki yayınevi temsilcisiyle buluşup, telif alışverişi yapacak." dedi.

"Bizim medeniyetimiz kitap medeniyetidir"

İBB Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran da BasYayBir ile Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde ilk defa bu ölçekte bir kitap fuarı organizasyonu yaptıklarını söyledi.

Katılımcılara ve misafirlere festivale geldikleri için teşekkür eden Duran, şunları kaydetti:

"Bizler ilk emri 'Oku' olan bir inancın, medeniyetin mensuplarıyız. Bizim medeniyetimiz kitap medeniyetidir, kitaba bağlılığımız ve sevgimiz inancımızla başlar. İstanbul'umuz da tarih boyunca medeniyetimizin kültür başkenti olmuştur. Biz de İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bu inançla kültürümüze hizmet edecek faaliyetler yapmaya çalışıyoruz."

İstanbul'da ilk kez bu kadar çok uluslararası yayıncının telif sözleşmesi yapmak için bir araya geleceğini vurgulayan Duran, "(İstanbul Fellowship) İstanbul yayın hayatına çok büyük bir katkıdır. Çünkü bu program uluslararası kültür alışverişine ve işin ticari kısmına katkı sağlamış olacak." diye konuştu.

Duran, "Ayrıca 50'den fazla yazarımız bu festivale katılacak ve okurlarıyla buluşacak. Her kitap bir bilginin ve tecrübenin ürünüdür. Tecrübe ve bilgi sahipleriyle ürünlerini ve okurlarını bir araya getirecek bu festivale tüm İstanbulluları bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Okur olmanın heyecanını paylaşıyoruz"

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı İbrahim Er ise, "Eğitim denince akla gelen argümanlardan biri de kitap. Biz eğitimi çok farklı şekilde tanımlarız ama en yalın tanımlarından biri de kültürleme faaliyetidir. Kültürleme dediğimiz de var olan kültürel değerlerin yeni kuşaklara aktarılması süreci." şeklinde konuştu.

Kavramsal olarak eğitimin ayrılmaz parçalarından birinin de kitap olduğunu vurgulayan Er, "Böylesi sosyal, kültürel faaliyetlerin eğitim camiası için son derece anlamlı olduğuna inanıyorum. Yakın geçmişte ilan ettiğimiz Eğitimde 2023 Vizyon Belgesinde de bunun işaretlerini izlerini görmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz de "Hepimiz bir okuruz. Okur olmanın, okumanın zevkini, şevkini ve heyecanını paylaşıyoruz. Bu Allah'ın bize en büyük lütuflarından biri." dedi.

Fuarların yayıncılığın, kitabın ve kültürün en hareketli merkezlerinden olduğunu dile getiren Yılmaz, "Yayıncılarımız bu faaliyetin en önemli unsuru. Buna imkan hazırlayan kurumlar da emeğin görünür olmasını ve muhatabıyla buluşmasını sağlayan yapılar. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu fuarlara bütün gücümüzle destek vermeye gayret ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye'de çok farkına varılmayan büyük bir değişim yaşandığını belirten Yılmaz, "2000 yılında ISBN numarası alan kitap sayısı 12 bin 580. Bugün 2018 itibariyle bu rakam 67 bin 135." ifadesini kullandı.

Yılmaz, bu artışın son 15 yılda gerçekleşen büyük bir devrimin göstergesi olduğunu, kütüphane ve Millet Kıraathanelerinin de okuma kültüründe ve kültür devriminde gelinen son noktayı gösterdiğini ifade etti.

Açılış programına katılan Bilal Erdoğan, daha sonra Necip Fazıl Kısakürek'in şiir, özel eşya ve resimleriyle hazırlanan "bir şiir/bir hayat Çile" sergisini gezdi.

Anadolu Ajansı, İBB, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yanı sıra çok sayıda yayınevinin standını da ziyaret eden Erdoğan, kendisi ve ailesi için beğendiği kitapları satın aldı.

Festivalde, İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Osmanlı'nın son dönemindeki gazetelerden derlenen "Havadis 1917-1918, Yüz Yıl Önce" başlıklı sergi de ziyarete açıldı.

Festivale dahil edilen 4. İstanbul Fellowship organizasyonu, 72 ülkeden 200'den fazla yayınevini Türk yayımcılarla buluşturacak.

Onur yazarı Mustafa Kutlu, İskender Pala, Hayati İnanç, Ömer Tuğrul İnançer gibi yazarların da kitapseverlerle buluşacağı festival, 3 Mart'ta sona erecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ