Yulia Navalnaya nerede Rus halkı nerede?

Hülya Ayhan

3 ay önce

Yulia Navalnaya nerede Rus halkı nerede?

-Yulia Navalnaya, Kasparov'un yerine HRF - İnsan Hakları Vakfı'nın Başkanı seçildi

Rusya’davatana ihanet” ile suçlanıp, Batı’ya göç edenler arasında, şu sıralar en dikkat çekenlerden biri de cezaevinde ölen Rus muhalif lider Aleksei Navalny'nin eşi Yulia Navalnaya.

Rusya’da serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya giden Navalnaya, HRF vakfın 1 Temmuz'da internet sitesinde yaptığı açıklamaya göre İnsan Hakları Vakfı’na başkan olarak seçildi. Navalnaya, şu an yurt dışında ikamet eden Rus muhalifi Garry Kasparov'un yerini almış oldu.

Yulia Navalnaya, “HRF”nin yeni başkanı olarak şu şekilde bir konuşma gerçekleştirdi:

“Diktatörlüğün, sevdiklerimiz ve dünya genelinde oluşturduğu tehdidi ilk elden görmüş biri olarak, vakfın başkanlığını yapmaktan onur duyuyorum. Bu zorlu zamanlarda, temel hakları ve özgürlükleri savunmanon her zamankinden daha önemli olduğunu düşünüyorum. HRF'nin misyonunu kalbime yakın hissediyor ve bunu gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.”

HRF, New York merkezli, “dünya çapında insan haklarını desteklemeye ve korumaya adanmış, kar amacı gütmeyen bir kuruluş” olarak kendini tanıtıyor.

HRF üyesi Céline Assaf-Boustani de Navalnaya’nin atamasını şu ifadelerle övdü:

“Yulia Navalnaya'yı yeni Başkanımız olarak aramızda görmekten heyecan duyuyoruz. Bir önceki başkanımız Garry'ye minnettarız ve Yulia’nın son on yılın başarısının üzerine yeni başarılar eklemesini dört gözle bekliyoruz.”

Batı tarafından “Demokratik ilkelere ve insan haklarına olan sarsılmaz bağlılığı ile tanınan merhum Rus muhalif lider” diye tanımlanan Aleksey Navalni'nin eşinin HRF'ye zengin bir deneyim ve tutkulu bir vizyon getireceğine inanılıyor.

Geçtiğimiz aylarda Yulia Navalnaya’nın Rus muhalif eşi Aleksey Navalni, cezaevinde rahatsızlanarak hayata veda etmişti.

Eşinin vefat haberini Almanya’da alan Yulia; duygularını şöyle ifade etti: “Burada olmalı mıyım yoksa çocuklarımın yanına mı dönmeliyim diye düşündüm. Daha sonra dedim ki; Aleksey, benim yerimde olsaydı, eminim burada kalır ve konuşurdu.”

Derin üzüntü yaşayan Yulia Navalnaya, kişisel Instagram hesabından şöyle bir paylaşımda bulunmuştu.

Yulia Navalnaya, fotoğrafın altına “Seni seviyorum” diye yazdı.

Kocasının sağlığında geri planda durmayı seçen ve öncelikle iyi bir eş ve anne olmayı tercih ettiğini söyleyen Navalnaya, şimdilerde, Amerikan merkezli Batı medyasında güzelliği ön plana çıkarılarak gösteriliyor; geniş bir coğrafyaya sahip Rusya’da ise yeniden başkanlığa seçilen Putin liderliğindeki farklı kimlik ve etnisiteye mensup halklar, onun varlığından bile habersiz gündelik işlerine devam ediyor.

.

Hülya Ayhan, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI