?>

WEF-2023, Rusya ve Türkiye'nin kendi hırslarının çoğunu gerçekleştirmesi için nadir bir fırsattır

Ahmed Cihan

1 yıl önce

Dünyanın en büyük ve en önemli iş etkinliklerinden biri olarak tanınan Doğu Ekonomik Forumu (WEF) bir kez daha Vladivostok'ta küresel ve ekonomik değişimleri tartışmak, gelişmekte olan pazarları ve yeni fırsatları keşfetmek için esas oyuncuları bir araya getirecek.

Doğu Ekonomik Forumu, her yıl 60'tan fazla ülkeden yedi binden fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Forum sitelerinde sadece Uzak Doğu için değil, tüm Asya-Pasifik bölgesi için de büyük önem taşıyan kararlar alınmakta, milyonlarca dolarlık yatırım sözleşmeleri yapılmaktadır.

Bu yıl VIII. Doğu Ekonomik Forumu 10-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek.

Açıkçası, Rusya'nın Doğuya dönüşüyle birlikte, WEF'İN rolü, önemli ölçüde artmıştır.

Günümüzde WEF, geleneksel olarak Çin ve Hindistan'la birlikte Latin Amerika, Afrika ve Avrupa ülkelerinin de katılmasına rağmen, Avrasya'nın ekonomik entegrasyonunun bir platformudur.

Batı kulübünün baskıcı yaptırım politikalarının etkinliğine yönelik öngörülerindeki hatalar, G7'nin sistem sorunlarını yarattı.

Kısıtlamalara katılmayan ya da kısmen siyasi durum tespiti sınırları içinde onları desteklemeyen ülkelere yönelik sert baskılara teşebbüs etmek, umutsuzluk ve iktidarsızlığın bir işaretidir.

Her ne kadar herkes demokraside baskının, hiçbir yere gitmenin bir yolu olmadığını anlasa da…

Böyle bir siyasi oynaklık ortamında, devletler için, ekonomik bağımsızlığı kaybetmemek adına en iyi yöntem, herkese açık kalmak ve tüm projelere katılmaktır.

Kriz, yeni sömürgeciliğin unsurlarıyla genişleyen küresel ekonominin adil bağımsız ilişkilere dönüştüğü bir çağda bile, bağımsız bir ulusal kalkınma stratejisine ve hala özgür oyunculara sahip olan ülkelere büyük fırsatlar sunuyor.

Bu, uluslararası ticaretin büyümesine ve büyük G7’nin kapılarının dışındaki ülkelerin gelişmesine yeni bir ivme kazandıracaktır.

Şimdiki WEF-2023'e katılım, şu anda bir çok ülke tarafından doğrulandı.

Organizatörlere göre, etkinliğe Latin Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Asya ülkeleri tarafından özel bir ilgi var.

Bu durumda, Rusya'nın en önemli ortaklarından biri olan Türkiye'nin bakış açısını dikkate almak çok önemli. 

Dış ekonomik ortamdaki değişim, iki ülke arasındaki işbirliği için yeni fırsatlar yarattı.

Şimdi Rusya, Türkiye'nin en büyük ortağıdır.

2023 yılının 1’inci yarısında Rusya'dan Türkiye'ye ithalat hacmi 13.08 milyar dolardı.

Bu, ikinci sırada yer alan Çin'den gelen ithalattan 3 milyar dolar daha fazla.

İthalatın genel yapısında Rusya, Mart ayı sonunda yüzde 12'lik bir paya sahipti.

Rusya, 2023 yılının ilk çeyreğinde, Türk ihracatının ana hedefleri arasında dördüncü sırada yer aldı.

Bu dönemde Rusya'ya 3.1 milyar dolarlık mal satıldı.

2022 yılının ilk çeyreğine kıyaslayandığında, Rusya'ya teslimatlar neredeyse üç kat arttı.

Türkiye, paralel ithalat operasyonları için büyük hedeflerden biri haline geldi.

Rusya'nın Türkiye'ye ihracatının temeli enerji taşıyıcılarıdır. Geçen yılın sonuçlarına göre ülke 60,1 milyar metreküp doğalgaz ithal etti ve bunların neredeyse yarısı (27,15 milyar metreküp) Rusya'dan boru hattı ile geldi.

Ancak, 2028 yılına kadar Erdoğan hükümeti, enerji dengesini düzeltmeyi planlıyor.

O zamana kadar, yaklaşık 21 milyar metreküp gaz üretebilen Sakarya sahasının, tam kapasiteye ulaşması gerekiyor.

Ayrıca 5 yıl sonra, Akkuyu Nükleer Santralinin 4 enerji biriminin tamamı, planlara göre tam kapasiteye çıkacak ve bu da yılda yaklaşık 18 milyar metreküp gaz tasarrufu sağlayacaktır.

Rus-Türk ilişkilerinin başlıca riskleri, siyasi düzlemde yatmaktadır, buna karşılık WEF-2023, mevcut ekonomik politikanın devam etmesini garanti edebilir ve ciddi olumlu değişiklikler getirebilir.

Mevcut şartlar altında, iki ülke arasındaki ilişkiler, sadece tarafların kendileri için değil, bölgedeki komşularına ve aynı zamanda farklı yönlerdeki küresel muadillerine de ilgi duyan geniş bir işbirliği yolunun stratejik çerçevesini oluşturmaktadır.

Ortak altyapı projeleri, Rus-Türk iki taraflı fayda ilişkileri için sağlam ve uzun vadeli bir temel oluşturuyor; ancak tutarlı ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin birçok türbülansı bağlamında çok büyük  önemi var.

Nükleer enerjinin yanı sıra, gaz alanında da işbirliği gelişiyor; burada gündemde, Türkiye'nin kuzeyindeki işlevsel olmayan rotaların çoğunu doldurabilen ve çeşitlendirebilen bir gaz merkezi oluşturmak için önemli bir proje var.

Türkiye'nin ekonomik alanda her şeyden önce karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini geliştirmeye yönelik rasyonel hazırlığı, Batılı kısıtlamaların sürekli güçlenmesiyle yaşanan ticaret zincirlerinin uyumlaştırılmasına ve sürdürülebilirliğine katkıda bulunur ve aynı zamanda hassas bölgesel ve küresel konularda anlamlı siyasi etkileşimin temelini oluşturur.

Modern Türkiye'nin pragmatizmi, Rusya'nın giderek pragmatik olarak yönlendirilmiş dış politikası için niteliksel ve güvenilir bağlantılar kurmanın temelinin bir örneğidir.

Yakın zamanda kabul edilen Dış Politika kavramında, Türkiye Cumhuriyeti, aşırı dış baskıya maruz kalan uluslararası işbirliği ortamında, oldukça talep gören (ve oldukça rekabetçi) olan çok yönlü karşılıklı yararlı ortaklığının güçlendirilmesi gereği bağlamında bahsedilmektedir.

WEF-2023 sayesinde Rusya ve Türkiye, sadece kendi hırslarının çoğunluğunu gerçekleştirmekle kalmayıp, aynı zamanda dünya için pragmatik olarak yönlendirilmiş uluslararası işbirliğinin modern bir örneğini oluşturmak için nadir bir şansa sahipler ve bu da doğrulanmış “deideologizasyon” (ideolojiden arındırma) şartlarında karşılıklı yarar sağlayan faydalar olduğunu gösteriyor.

.

Ahmed Cihan, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI