?>

Vladimir Zelenskiy’in kendini kurtarma planı

Erhan Kuadzba

5 saat önce

Vladimir Zelenskiy’in kendini kurtarma planı

MOSKOVA

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in koltuğunda oturması bile Gayr-i Meşru bir hal alırken Zelenskiy hala çatışmayı körükleyecek hamlelerde bulunmaya devam ediyor. Zelenskiy, batılı ülkeleri de kendi iktidarına zırh yapmak isterken aslında Rusya’nın güvenlik kaygılarından dolayı oluşan yaralarını deşmeye devam ediyor.

Ukrayna parlamentosunda konuşan Vladimir Zelenskiy, Rusya’ya karşı “zafer planı”nın ilk maddesinin Ukrayna’nın NATO’ya üyelik için davet alması olduğunu söyledi.

Hatırlatmakta fayda var; Rusya, NATO’nun kendi sınırlarına kadar genişlemesine yıllardır itiraz etmiş, Ukrayna’daki batılı rejimlerin, batılı ülke asker ve silahlarını ülkelerine kabul ederek Rusya’ya tehdit oluşturması üzerine Rusya, Ukrayna’nın doğusuna özel askeri harekat başlatmıştı.

Elbette çatışmanın başından beri bölgede oluşan boşluğu, çatışmaya dahil olan batılı ülkeler doldurmaya çalışmış, batılı ülkelerin asker ve ağır zırhlı silahları Ukrayna’nın her noktasında Rusya’ya karşı kullanılmıştı. Şu an hala Rusya’ya karşı batılı askerler ve batılıların modern silahları kullanılmaya devam ediyor.

Zelenskiy, çatışmaya neden olan asıl unsur üzerinden Rusya’yı kışkırtıp, çatışmanın dozunu arttırmayı amaçlıyor. Bunun en önemli sebebi Zelensky’in, batılı ülkeleri arkasına alarak rejimini koruma amacıdır. Çünkü Zelenskiy artık Ukrayna halkı tarafından eleştirilen, Ukrayna ordusu tarafından biat edilmeyen bir lider haline dönüşüyor.

Zelenskiy tedirgin.

Zelenskiy, NATO’nun Ukrayna’yı kendi grubuna almak istemediğinden de o kadar emin ki, amaç burada tamamen dikkatleri dağıtarak otoritesini sağlamlaştırmak. Aslında bu ‘Ukrayna’nın zafer planı’ değil, ‘Zelenskiy’in zafer planı’ olarak değerlendirilmeli. Çünkü Zelenskiy şu an Ukrayna içinde hasımlarıyla büyük bir çekişme içerisinde. Batılı ülkelerin Zelenskiy iktidarına olan inancı da azalmış durumda.

Ukrayna ordusu, cephede zor günler yaşıyor. Eğlence merkezlerinden Ukrayna ordusu için asker toplanmaya çalışılıyor. Batılı paralı askerler ve silahları Ruslar tarafından imha ediliyor.

Zelenskiy ayrıca Rus topraklarına girerek kendileri için tampon bölge oluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Rusya’nın Kursk topraklarına girmeyi kendine cesaret gören Zelenskiy, aslında kendi güçlerinin yetersiz olduğunu da biliyor. Çünkü Ukrayna ordusu, Kursk’ta inanılmaz kayıplar verdi.

Ukrayna ordusunun Rus topraklarını işgal edecek gücü bile yokken Zelenskiy’in bu planı, hayalden öte değil. Eğer batılı ülkelerin silahlı güçleri bu amaçta kullanılacaksa Rusya, doğrudan batılı ülkelerle savaşa girecektir. Bunu batılı ülkeler göze alabilir mi?

Zelenskiy çıldırmış olmalı!

Zelenskiy ayrıca batılı ülkelerin nükleer olmayan kapsamlı stratejik caydırıcılık araçlarının Ukrayna'da konuşlandırılması önerisi sundu. Zaten batılı ülkeler, bugüne kadar tüm türden silahları Kiev rejimine teslim etti. Yeni birşey değil.

Zelenskiy, ekonomik gücü kalmayan Ukrayna için uranyum, titanyum ve lityum gibi değerli kaynakların üretimine dair de batılı ülkelerden destek isterken aslında bu, Ukrayna madenlerinin batılı ülkelere sunulmasından başka bir amaç taşımıyor. Zelenskiy’in sadece bu fikri, batılı ülkeler tarafından kabul görebilir.

Son olarak Zelenskiy, batılı ülkelerin desteğiyle Ukrayna ordusunun geliştirilmesini de istediklerini söyledi. Bu da yeni bir şey değil. Ortada Ukrayna adına bir ordu kaldığını da düşünmüyorum.

Rusya’nın operasyonlarda kontrollü ilerlemesinin tek sebebi Ukrayna ordusunun gücü değil, batılı ülkeler ve Ukrayna halkı ile karşı karşıya gelmeme amacıdır. Rusya, bu nedenle uzaktan stratejik noktaları vurmaya devam ediyor cephede de ilerleyişini sürdürüyor.

Zelenskiy, Ukrayna ordusunun deneyiminin tüm ittifakın savunmasını güçlendirmek ve Avrupa'nın güvenliğini güçlendirmesi için kullanılmasını öngördüğünü ifade etti.

Zelenskiy yine manüplasyon ifadeleriyle koltuğunda daha fazla oturmak için batılıların güvenliğini bahane ediyor.

Batılılar, Rusya’ya karşı hoşgörülü olduğu takdirde Rusların batılı ülkelere saldırdığını görmedik – duymadık. Ancak batılı ülkeler, Kiev rejimine doğrudan askeri ve silah desteği ile Rusya’ya tehdit oluşturdu, batılıların silah ve askerleri Kursk’a girerek Rus topraklarını işgale kalkıştı. Asıl tehdit gerçekten Ruslar mı?

Zelenskiy’in sözde zafer planını duyurmasından sonra NATO Genel Sekreteri Mark Rutte bir açıklama yaptı. Rutte, “Bu çalışmaların hepsi, Ukrayna’nın NATO’ya üyelik sürecine katkıda bulunuyor. Ukrayna, tabii olarak zamanı geldiğinde ittifaka katılacak ve bu konuyu da Zelenskiy’nin zafer planı kapsamında tartışacağız” dedi.

Rutte’nin de dediği gibi; Ukrayna’nın NATO’ya katılımı zaten yıllardır tartışılıyor. Ancak somut adım atmaya bu tarafın hiç niyeti yok. Çünkü Rusya, kendi güvenliğinden vazgeçmiyor. Rutte de bu nedenle Ukrayna’nın NATO’ya tam katılımı için kesin tarih veremiyor.

Zelenskiy’in bu deli saçması sözde zafer planı Moskova tarafından dikkate dahil alınmadı. Ancak Zelenskiy eğer Moskova’yı bu tür çıkışlarla kışkırtmaya devam ederse Rusya’nın tüm Ukrayna topraklarında geniş çaplı operasyonlarını arttırma olasılığı da çok güçlü.

Bu nedenle batılı ülkeler, Zelenskiy’i artık kuklası olarak konuşturmaktan vazgeçmeli, kayda değer öneriler haricinde gerilimi arttıracak öneriler teklif dahi edilmemeli. Tüm dünyanın artık barış ve refaha ihtiyacı varken Zelenskiy ve batılıların saçma sapan önerileri yeni krizleri de tetikleyebilir.

Barışın tek yolu var; Zelenskiy’siz Ukrayna tarafı ile Rus tarafı masaya oturmalı, zaten çatışmanın tarafı olan batılı ülkeler müzakerelere etki etmemeli.

İstanbul’daki müzakerelerde bu hedefe zaten ulaşılmıştı. Ancak müzakerelere burnunu sokan batılı ülkeler nedeniyle anlaşma metni bile hazırlanan müzakerelerden Ukrayna tarafı çekilmişti.

Demek ki yine müzakere yapılabilir ve taraflar orta yol bulabilir. Dünyada barış ve refah ancak medeni bir diyalog ile mümkün olabilir. Zelenskiy gibi çıkarcı bir liderin saçma önerileri ile değil.

Artık batılı ülkeler ve Zelenskiy bencillikten vazgeçmeli. Batılılar, Zelenskiy'in, “Kendini kurtarma planı”nı dikkate dahi almamalı. Orta Doğu zaten kaosun içindeyken Ukrayna'daki çatışmanın şiddetlenmesi hem taraflara hem dünyaya fayda sağlamaz.

.

Erhan Kuadzba, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI