MOSKOVA
ABD Senatosu, 1915 olaylarını sözde "Ermeni soykırımı" olarak tanıyan tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.
Rusya'dan yıllardır konuyla ilgili haberler yapmaktan usanmadım. Çünkü bu konuda, objektif düşünen Rus akademisyen, tarihçi, gazeteci sayısı da az değil.
Örneğin bunlardan biri de Rusya’nın ünlü Türkologlarından biri olan Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Onursal Başkanı Prof. Dr. Mihail Meyer.
Prof. Meyer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitri Peskov başta olmak üzere, birçok gazeteci ve siyasetçinin hocası olarak biliniyor.
12 Aralık'ta Moskova'da Azerbaycan'ın ulusal lideri Haydar Aliyev'in anma günü programına Meyer de katılmıştı.
Yaklaştım ve selamlaştıktan sonra, yıllar önceki kendisiyle ilgili sözde "soykırım" konusunda yazdığım haberleri hatırlattım.
Yaptığım haber şuydu: 2013 yılında Rus resmi Kultura televizyonun “Türk Marşı” adlı programına konuk olan Meyer ve Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Masası Başkanı Natalya Ulçenko, Türk-Rus ilişkilerinin yanı sıra Ermeni sorununu da ele almıştı.
Sunucunun; "Osmanlı’nın son döneminde 1,5 milyon Ermeni öldürüldü mü?” sorusu üzerine Meyer, “İşte bu bizim genel sorunumuz. Zaten o dönemde Ermenilerin toplam nüfusu 1,5 milyon idi. Bence 1,5 milyondan bahsetmek doğru değil. Ayrıca çoğu insanın kurşun veya kesilerek öldürüldüğünü söylemek de yanlış. Çünkü çoğu Ermeni sürgün sırasında açlıktan hayatını kaybetti” şeklinde yanıt vermişti.
ERMENİ LOBİSİ SALDIRIYA GEÇTİ
Programın ardından Rusya’da faaliyet gösteren Ermeni lobisi, yaptığı açıklamada Meyer’i hedef tahtasına koymuştu.
Ermeniler, Kultura televizyonu yönetimine de ateş püskürmüş ve Meyer’in iddialarını yalanlayacak bir özel programın yapılmasını istemişti.
Bu gelişmelerin ardından Prof. Dr. Mihail Meyer, Ermenistan'ın da 1915 yılına ait arşiv belgelerini açmasını istedi.
Azerbaycan basınına konuşan Meyer, 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan olaylarla ilgili Ermeni ırkçı Taşnaklar'ın belgelerini sunması gerektiğini söylüyordu.
Rus Türkolog, "Türk belgeleri çok sayıda. Fakat Taşnaksutyun eskisi gibi belgeleri saklayarak hiç bir şey yayınlamıyor. Türk belgelerini gördüm, onlarda sorun yok. Peki Taşnaksutyun'un belgeleri nerede? Onlar Amerikan arşivlerinde, yayınlamak istemiyorlar" eleştirisinde bulunmuştu.
"BELGELERİ AÇIN, GERÇEĞİ GÖRELİM"
Tarihi olayların belgelere dayandırılarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Meyer, "Eğer belgeler yoksa tarihi konular üzerinde spekülasyonlar başlıyor. İşte sonuç: "soykırım" konusu tarihi spekülasyona dönüştü. Belgeleri masaya koyalım. 100 yıl geçti. Saklanacak ne var ki? Belgelerinizi gösterin, biz tarihçiler olarak bakalım işin gerçeğinde neler yaşanmış. Eğer taraflardan biri belgeleri yayınlıyorsa, diğer taraf ise saklıyorsa, bu durumda yanlış bilgi ortaya çıkacak. Bu da doğru değil" şeklinde konuşmuştu.
Dün, Haydar Aliyev'i anma töreninde, saygıdeğer Prof. Dr. Meyer ile tokalaşırken adeta bana bakışlarıyla da ifade etmeye çalıştı: "BENİM BU KONUDAKİ GÖRÜŞÜM AYNIDIR… ÜZERİNDEN YILLAR GEÇSE DE...”
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com