Uluslararası Russeverler Hareketi Bulgaristan’da toplandı

Ünver Sel

9 ay önce

Nisan 2023’te Moskova’da geniş çaplı düzenlenen toplantı ile Moskova merkezli olarak kurulan “Uluslararası Russeverler HareketiBulgaristan’da toplandı.

Bulgaristan’da düzenlenen toplantının birinci kısmı, Filibe Bölgesindeki Kalofer şehrinde oldu.

Kalofer’de 16 Eylül’de yapılan kültürel ve sosyal etkinliğe yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Etkinlikte folklor, müzik, el sanatları ve kıyafet gibi gösteriler oldu.

Uluslararası katılımın olduğu toplantıda Rus ve Rusya düşmanlığı Rusofobi ve Rus ve Rusya dostluğu ve sevgisi Russeverler üzerine konuşmalar yapıldı.

Uluslararası Russeverler Hareketi’nin kurucu lideri ve Bulgar politikacı Nikolay Malinov, amaçlarının ana fikrini “Russeverler: Kalbimizdeki Rusya” olarak açıkladı.

Halka açık sosyal, kültürel ve politik etkinliğin kapsamında “Russeverler Hareketinin Önündeki Uluslararası Zorluklar” başlığı altında yuvarlak masa toplantısı yapıldı.

Toplantılarda Bulgaristan’dan ve Uluslararası bazı ülkelerden katılımcı olarak muhtelif kişiler bulundu.

Bulgaristan’dan Russeverler Hareketinin Kurucu Başkanı Nikolay Malinov, Prof. Dr. Nikola Avreyiskiy, Prof. Dr. Nako Stefanov ve Doç. Dr. Valentin Vaçev ile birlikte Avrupa’da tanınmış siyasilerden Slovakya Eski Başbakanı Jan Carnogurskiy, İsviçre Hristiyan Demokrat Partisi Vekili Guy Mettan, Avusturyalı politikacı ve “Amerikan Hegomanyasından Çık” Hareketi Lideri Patrick Poppel, Fransız Politik Hareketi “Gazap Günü” Lideri Fabrice Sorlin, Romanya Sol Hareketleri Liderlerinden ve Karpatlar Rusofili Hareketi Başkanı Aleksander Mikhail Lauruk, Sırbistan Milli Meclisi Vekili İvan Kostiç, Arnavutluk Rusofil Hareketi Başkanı Aleksander Djurbavia, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde Güney Lefkoşa’da bulunan Rusya Eğitim, Bilim ve Kültür Merkezi uzmanlarından Mikis Filaniotis katılımcılar arasında yer aldı.

Uluslararası Rusofil Hareketi toplantılarında yukarıda isimleri anılan katılımcılarla birlikte, Türkiye’den Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı ve Uluslararası Russeverler Hareketi Kurucu Üyesi Dr. Ünver Sel, Avrasya Ticaret Organizasyonu Derneği-Trade Avrasya Başkanı Dr. Hikmet Çıra katıldılar.

Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı ve Uluslararası Russeverler Hareketi Kurucu Üyesi Dr. Ünver Sel yaptığı açıklamada; “Dünyamız günümüzde büyük politik değişim yaşamaktadır. Küresel ölçekte yaşanan bu politik değişimin başlangıcı 2014 yılında Kırım’da başlamıştır. Kırım halkı, Ukrayna’da yaşanan iç savaş sürecinde yüzünü tekrar Rusya’ya çevirmiştir. İçinde yaşadığımız 2023 yılı, Ukrayna’da devam eden süreç ile değişim ilk etabı tamamlanmış olacaktır. Önümüzdeki 2024 yılı, Kırım’ın tekrar Rusya’ya katılmasının 10.Yılından sonra dünyada yeni siyasetin çizgileri daha da netleşmeye başlayacaktır. Değişen Dünya’nın yeni Yalta Konferansı’na ihtiyacı bulunmaktadır. Tarihte 1945 yılında Kırım2ın Yalta şehrinde Livadia Sarayı’nda Churchill, Roosevelt ve Stalin’in temsil ettiği Üç Büyük’ün katıldığı konferansın tekrarı, yeni büyük güçlerle tekrar yapılmalıdır. Dünya’nın yeni barışa ve dengeye ihtiyacı vardır.” dedi.

Uluslararası Russeverler Hareketi Kurucu Üyesi Dr. Ünver Sel, konuşmasının ikinci bölümünde; “NATO ve ABD öncülüğünde Kollektif Batı’nın global Dünya’da emperyal saldırısının önünde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öncülüğünde Rusya durmaktadır. Bu direnişin sembolü Batı Avrupa’da yer alan Dinyeper (Özi), Don (Aksu), Volga (İdil), Dinyeper (Turla) ve Tuna nehirleridir.” dedi.

Bulgaristan’daki etkinlikler kapsamında 17 Eylül tarihinde Sofya’da, Bulgaristan içinden ve uluslararası katılımcıların yer aldığı basın konferans yapıldı.

Sofya’da bulunan National Pres Klub’te yapılan basın toplantısına yazılı ve görsel basından oldukça kalabalık basın mensupları iştirak etti.

Aynı gün Uluslararası Russeverler Hareketi’nin Bulgaristan Sofya’da bulunan merkezinde yapılan toplantıda mevcut durum değerlendirildi ve önümüzdeki süreçte yapılacak faaliyetler ve uygulanacak kararlar değerlendirildi. Bu kararlar çerçevesinde kamuoyuna duyuru yapıldı.

Uluslararası Russeverler Hareketi’nin Bulgaristan’ın Başşehri Sofya’da aldığı kararların bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Bulgaristan’daki egemen siyasi elit; sembolleri, anıtları, tarihe ve Rusya’ya olan asırlık sevgiyi yok ederek, kötü niyetli ve saldırgan bir şekilde halkın iki kesimini çatışmaya sokmaya çalışıyor. Nasıl ki dünya güçleri Rusya’nın Rusya’sız olmasını istiyorsa, Bulgar savaş güçleri de Bulgaristan’ın Bulgaristan’sız kalmasına yardım ediyor.

Biz Russeverler olarak bunun olmayacağının garantisinin önemli bir parçasıyız. Tarihin ipini tutuyoruz ve bu yüzden geçmişe karşı dürüstüz ve geleceğe güveniyoruz. Bulgaristan’ı Rusya ile savaşa sokmaya hazırlanıyorlar ve halkı hazırlıyorlar.

Bulgar Maidan” halk için diktatörlük hazırlıyorlar. Ancak biz buna katlanacağız ve üstesinden geleceğiz. Kötülük ne kadar güçlü olursa olsun. Zamanın sınavıdır. Taktik ve iyi strateji kazanacaktır.

Russeverliğinin, organize Uluslararası Russeverler Hareketi’nin yaratılmasının başlatıcısı olmasından gurur duyarak, diğer ülkelerdeki Russever kız ve erkek kardeşlerimizle birlikte, uluslararası topluma şu sözlerle sesleniyoruz;

Hareketimiz dünyadaki bölünmeye karşı güçlü ve kararlı bir tepkidir. Dünya hakimiyeti dürtüsüne karşı direniş; güven ve çok kutuplu geleneksel değerlerin savunulmasıdır.

Hareketimiz küresel diyalog için yeni bir platformdur. Hareketimiz iyiliğin, adaletin, halklar arasındaki karşılıklı saygının, dünyadaki ulusal kimliklerin ve her türlü ulusal onuru korumanın askeridir.

Biz Rusya hayranları, iyiyi ekeceğiz ve makul olan ebedidir. Biz Rusya hayranları olarak uluslararası hareketimizde birleştik.

Şunu istiyoruz: Fobileri yok etmek için; açgözlülük boşa çıksın. Hakimiyet için olan hastalıklı arzu yenilsin. Karşılıklı aşağılama dünyasına hayır. Yaptırım dünyasına hayır.

Biz Russeverler Hareketinin söylediği bu. Ve bunu açıkça, gururla ve cesurca söylüyoruz. Rusya’nın kalbinde daha iyi, daha insani ve daha başarılı bir dünyaya doğru.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

Rusya Bulgaristan Büyükelçisi Elaonora Mitrofanova, Dr. Hikmet Çıra ve Ünver Sel

 

Rusya Halk Partisi Genel Başkanı Sergey Nikolaeviç Baburin, Dr. Hikmet Çıra ve Ünver Sel

Uluslararası Russeverler Hareketi

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI