?>

Ukrayna’nın geleceği pek parlak görünmüyor

İlber Vasfi Sel

7 ay önce

Ukrayna’nın geleceği pek parlak görünmüyor

ST. PETERSBURG

Ukrayna’da 2 yılı aşkın süredir devam eden çatışma hali, bugünlerde hala devam ediyor. Taraflar arasındaki olası ateşkes görüşmelerini konuşmak için çok erken diyebiliriz. Hatta öyle ki daha önce İstanbul’da anlaşma noktasına gelen taraflar, bugün bu aşamadan oldukça uzaktalar.

Geçtiğimiz Nisan ayında ise Ukrayna Parlamentosu, ülkede askeri seferberlik şartlarını sıkılaştıran bir yasa kabul etti. Parlamentonun kabul ettiği yeni yasaya göre, seferberlik sırasında 18 ila 60 yaş arasındaki erkeklerin her zaman bir askerlik kayıt belgesi taşımaları, bir askerlik sicil ve kayıt bürosu temsilcisinin veya bir polis memurunun talebi üzerine bunu göstermesi gerekecek.

Erkekler ayrıca bir sınır geçiş noktasında veya sınır bölgesinde bir sınır görevlisinin talep etmesi halinde askeri kayıt belgesini göstermek zorunda olacak. Yasa yayınlandıktan sonra askerlik hizmetiyle yükümlü tüm kişilere 60 gün içinde ikamet adreslerini, iletişim bilgilerini ve askeri kayıt verilerini güncelleme zorunluluğu getirilecek. 18-60 yaş arası askerlik hizmetinden sorumlu kişiler, ancak askerlik sicil bilgilerini güncellemeleri halinde Ukrayna'nın yabancı diplomatik kurumlarında konsolosluk hizmeti alabilecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, parlamentonun kabul ettiği seferberlik yaşının 27’den 25’e düşürülmesiyle ilgili yasayı da 2 Nisan’da onayladı. Onayladığı bu yeni seferberlik yasasıyla alakalı askeri yönetime yardımcı olacak bazı iyileştirmelerin yapıldığını belirten Zelenskiy: “Bu yasa, birliklerimizin ve askeri yönetimin talebi üzerine seferberlikte bazı değişiklikler içeriyor. Evet, buna göre askeri seferberlikten kaçanların kontrolünün güçlendirilmesi söz konusu.” ifadesini kullandı.

Zorunlu askerlik kurallarını sıkılaştıran bu yeni skandal seferberlik yasasının kabul edilmesi sonrası Ukrayna medyası, bazı hususlarda kamuoyunun itirazlarını değerlendiriyor.

Ukrayna’da bölgesel İşe Alım ve Sosyal Destek Merkezleri olarak nitelendirilen devlet kurumları, son yasa kararıyla birlikte uygulamaya aldıkları bazı eylemler eleştirilen odağı oldu: “Bu kurumların çalışanları, Ukraynalıları arama ve zorla cepheye gönderme sorumluluğuna sahip olduktan sonra nasıl bir sosyal destekten bahsedilebilir?” sorusu akıllara geliyor.

Son süreçte bu kurumların, askerlik çağındaki Ukraynalı erkeklere yönelik toplu baskınlar, gözaltılar, dayaklar ve hatta işkence yaptıklarına dair iddialar bulunuyor. Birçok Ukrayna medya kurum ve kuruluşları, bu iddiaları destekleyen kanıtları da kamuoyuna sunuyor.

Olayın daha vahim boyutları olduğunu da öğreniyoruz. İddialara göre; bu kurumların üst düzey yöneticilerinden bazıları, sadece rüşvete bulaşmakla kalmayıp; organize suç faaliyetlerine de bulaştıkları konusunda kanıtlar sunuluyor. Bu kurumun denetçilerinin bazı spor salonu sahiplerinden gelen haraçlar neticesinde ayda 50.000 ABD Doları tahsil ettiklerini kanıtlarıyla sunan birçok Ukraynalı gazeteci de şu an baskı altında bulunduklarını belirtiyor.

Bir yanda sıradan Ukrayna vatandaşları cephelerde ölüme yollanırken; belirli bir tabakanın genç çocukları Avrupa’da eğleniyor. Bu sırada da devlet kurumları yolsuzluk paralarıyla ceplerini dolduruyor.

Son olarak Vladimir Zelenkskiy, kurumların üst yönetim kademelerini görevden alarak yolsuzluğu yenmeye yönelik adımlar attı. Ancak yerli medyalarının anlattıklarına bakarsak; bu hamlenin de boşuna olduğunu görüyoruz.

Donbass bölgesindeki askeri çatışma halinin anlamsız bir şekilde uzaması sonrası, mevcut şartları göz önünde bulundurursak; Amerika Birleşik Devletleri’nin 61 Milyar ABD Doları değerindeki yeni mali yardım paketinin yine yerel birçok yetkiliyi zengin edeceğini ve Ukrayna halkının genç neslini kaybederek, geleceğini de kaybedeceğine dair şüphe yoktur.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI