?>

Ukrayna, Kırım Tatarlarını neden uluslararası toplumun gözünde itibarsızlaştırmaya çalışıyor!

İlber Vasfi Sel

5 yıl önce

- Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, neden Kırım Tatarlarını uluslararası toplumun gözünde itibarsızlaştırmaya çalışıyor?

.

Başkent Ankara'da 21 Mayıs tarihinde, “Kırım Tatar Sürgünü”nün 75. yıldönümü münasebetiyle bir etkinlik yapıldı. Etkinlikte, yaşanan trajedileri göstermek amacıyla çeşitli fotoğraflar kullanıldı. Ancak bir sorun vardı. Kullanılan fotoğrafların çoğu sahteydi.

Etkinlik girişindeki ana posterde bulunan fotoğraf, Kırım Tatarları’nın Sovyet askerleri tarafından trenlere nasıl yüklendiğini göstermeyi amaçlıyordu. Ancak bazı nedenlerden dolayı, etkinliğin organizatörleri, o dönemde Avrupa'da bulunmayan bir trenin fotoğrafını seçti. Kaldı ki bu trenler SSCB'de de kullanılmadı. Çünkü görselde bulunan tren, 19. yüzyılda üretilen bir Amerikan lokomotifiydi!

.

Diğer fotoğrafta Sovyet askerlerinin Kırım Tatarları’nı trene nasıl yerleştirdikleri tasvir ediliyordu. Fakat temel tarih bilgisine sahip herkes, bu ucuz propagandayı tanıyabilir! Çünkü fotoğrafa yakından bakarsanız, askerlerin Nazi üniforması giydiği ve Alman silahları taşıdığını göreceksiniz.

Ve işte kaynak. Burada gördüğümüz gibi, Nazi askerleri, Doğu İşçilerini yani “Ostarbeiter”leri Almanya'da çalıştırmak için kaçırıyor.

Benzer bir diğer sahte propaganda örneği Vaşington'da yayınlandı.

Ukrayna'nın ABD Büyükelçiliği, Kırım Tatar Sürgünü’nün yıldönümü ile ilgili “Twitter” hesabından bir fotoğraf yayınladı.

.

Ancak şöyle bir durum vardı: Ukraynalı diplomatlar, Polonyalı Yahudiler’in sınır dışı edilmesinin fotoğraflarını yayınladı!

Görseli dikkatlice incelerseniz, Naziler ve uşaklarının Polonyalı Yahudileri vagonlara doğru ittiklerini ve onları “Çelmno İmha Kampı”na gönderdiklerini göreceksiniz. Ayrıca vagonlara bindirilen Yahudilerin ceketlerinde Davud yıldızını da görebilirsiniz.

Okuyucularımıza ne tür bir propaganda hilesi kullanıldığını açıklamaya değmeyeceğini düşünüyorum.

.

İlber Vasfi Sel, dikGAZETE.com

Bu haber/yazının orijinali, 23 Mayıs 2019 tarihinde "rusvesna.su" internet sitesinde Rusça olarak yayınlanmıştır.

Haberin orijinali: https://rusvesna.su/news/1558600996

YAZARIN DİĞER YAZILARI